Miért teszi hatékonyabbá a gyártást a 3D nyomtatás?

A gyors prototípusgyártás megfelelő alkalmazása jelentősen megkönnyítheti a terméktervezés folyamatát. Számos példa bizonyítja, hogy a fejlesztés gyorsabbá és biztonságosabbá válik a a technológia használatával.

rapid-prototyping-1

Ugyanakkor az elérhető előnyök egy része csak azon felhasználók számára válik valósággá, akik megengedhetnek maguknak egy drága és profi nyomtatót. Azért, hogy ez a helyzet változzon, a Stratasys forgalomba hozta a kisebb méretű és olcsóbb 3D nyomtatókat kínáló F123 szériát.

Olcsóbb fejlesztés

A tervezési folyamat legköltségesebb része kétségtelenül a próbálkozás, a lehetséges alternatívák tesztelése, a kísérletezés az új anyagokkal és formákkal. Ez az egyik olyan terület, ahol a 3D nyomtatással egyszerűen takaríthatunk meg jelentős összegeket és időt. Ahogy egyre több anyag nyomtatására van mód, úgy válik egyre szélesebb körben alkalmazhatóvá és kihasználhatóvá a nyomtatás. 

rapid-prototyping-design-development

A költségek 70-90%-át a fejlesztés korai szakaszában definiálják. Ide tartoznak a tervezés költségei ugyanúgy, mint a későbbi gyártásé és a próbálkozás során elhasznált erőforrásoké. Értelemszerűen, minél gyorsabban, és egyszerűbben ellenőrizhető a konstrukció, annál kevesebb anyagot és időt pazarlunk el a fejlesztésben. A prototípusgyártás, azon belül is a 3D nyomtatás egyfajta “időnyerő” lehet ebben a folyamatban.

3D nyomtatás kis- és közepes vállalatoknak

A professzionális 3D nyomtatás az alacsonyabb jövedelmű, kisebb cégek számára sok esetben elérhetetlen álom maradt. A gyártók azonban elkezdtek nyitni a kis partnerek felé is: így a Stratasys is jelentkezett egy olyan nyomtatócsaláddal, amelynek nem csak a helyigénye, de a beruházási- és üzemeltetési költsége is elmarad a “profi” gépektől. Bár ezek a berendezések kisebbek és olcsóbbak, a minőségi prototípus-készítéshez elengedhetetlen pontossággal és gyorsasággal ugyanúgy rendelkeznek, mint a “nagyobb testvéreik”. A termelékenység mértéke a kisebb cégek igényeit képes kielégíteni, így nem kell a minőségben kompromisszumot kötniük a költségcsökkentés érdekében.

3d-printed-prototypes

A kezdeményezésre azért volt nagy szükség, mert minél hamarabb tudják a fejlesztők tesztelni a terméket, annál gyorsabban kiderülhetnek a rejtett konstrukciós hibák. A nagyobb cégek már a fejlesztés korai fázisában is használják a nyomtatást ellenőrzés gyanánt, ezt a megoldás szerette volna a Stratasys elérhetővé tenni a kisvállalatok számára. 

Mindez új kihívás elé állította a 3D nyomtatók fejlesztőit is: az ő feladatuk, hogy egyszerűbb csomagolásban ugyanolyan profi minőséget kínáljanak, mint a korábbi típusú nyomtatókkal. A kis cégek ugyanis szükségszerűen kevesebb erőforrással rendelkeznek és kevesebb tartalékkal, amely feláldozható lenne a kísérletezés oltárán. Számukra elegendő lehet kevesebb fajta anyag használata egy-egy alkatrész nyomtatásakor, melyek nem kerülnek beépítésre, csupán ellenőrzési célt szolgálnak.

Mit is jelent a teljes körű optimalizálás?

A prototípusgyártásban az optimalizálás a költségek, az idő és az energiaráfordítás leghatékonyabb felhasználást jelenti. A hatékonyság feltétele tehát a minél jobb időkihasználás. A gyors prototípusgyártásban mindezt összefoglalhatjuk úgy is, hogy a maximális kihasználtság esetén a lehető legtöbb jó minőségű prototípus kerül legyártásra, a lehető leggyorsabban és leállások nélkül. Ezen szempontok szerint összehasonlíthatóvá válnak a 3D nyomtató- és gyors prototípusgyártó rendszerek.

Ahhoz, hogy ez elérhetővé váljon a kisebb vállalati felhasználók számára is, olyan berendezéseket kell a gyártóknak megalkotnia, amelyek mérnöki pontosságú, magas minőségű munkát végeznek, mégis könnyen kezelhetők bárki számára. Emellett hatékony, jól kihasználható, mégis elég csöndes az irodai környezetben való alkalmazáshoz. 

stratasys-f123-3d-printer-series

Ahhoz, hogy a fenti elvárások mindegyikének maradéktalanul megfelelhessenek ezek a nyomtatók, a Stratasys is többféle stratégiát határozott meg. Ezek között szerepel az újrahasznosítható anyagok használata mellett az akadálymentes CAD formátum-olvasás. Céljuk, hogy a 3D nyomtatás ne csak egy áhított és csodált technológia legyen, hanem a mindennapok részévé váljon a terméktervezésben. Munkájuk ismeretében azonban bátran tovább mehetünk: a csapat számára az oktatás, az orvostudomány és a művészet is izgalmas kihívásokat jelent, amikben szintén igyekeznek a felhasználóik segítségére lenni.

További információ

A Stratasys blog oldalán.

Megosztás
[
    ]