Komplex lemezmunkák az Intertechnika Kft.-nél TRUMPF automatizálási megoldásokkal

Idén 25 éves, és egy mérnök hölgy alapította a mára autó- és energetikai ipari beszállítóvá vált, lemezvágáshoz a legkorszerűbb TRUMPF lézertechnológiát használó csepeli Intertechnika Kft.-t. 

trumpf_intertech_pic2

“Az 1991-ben alakult vállalkozás kezdetben CNC szerszámgépek felújítására, átalakítására és kereskedelmére szakosodott, de 1999-ben tevékenységi körünket lézeres lemezvágással bővítettük, és azóta a folyamatos fejlesztések következtében 3 lézervágógéppel, 4 élhajlítógéppel, komplett lakatos és szerelő üzemmel rendelkező komplex lemezmunkákat tervező és kivitelező céggé fejlődtünk, a szerszámgépes kapcsolatokat megtartva.” –kezdi beszélgetésünket Alasztics Béla ügyvezető igazgató, az alapító mérnök hölgy férje. “Új mérföldkő életünkben az októberben üzembe állt TruLaser 5030 fiber lézergépünk 6 kW-os teljesítménnyel, 3000×1500 mm-es asztallal és a hozzá tartozó TruStore 3030 és LiftMaster Compact automata rakodórendszerrel. A TruStore rendszer 11 palettás lemezbetárolási lehetőségével nagy szériák gondmentes, folyamatos gyártását teszi lehetővé, ez idehaza egyedülálló rendszer, mely a lemezadagolást és a lézervágást teljesen automatikusan hajtja végre, és már az ipar 4.0 kívánalmainak is megfelel!”

“Az új TRUMPF géprendszerrel kiegészülve kis és nagy-szériában a lézervágás és a lemezmegmunkálás terén komplex szolgáltatást tudunk nyújtani például: szerszámgépgyártóknak és ipari berendezések gyártóinak. Termékeink főként elektromos szekrények, kapcsolódobozok, kábelcsatornák, védőburkolatok, forgácsszállítók, gépalkatrészek, bútorvázak, design termékek. Jelenleg főként nemzetközi cégek hazai vállalataival vagyunk kapcsolatban, de a jövőben szeretnénk közvetlen külföldi ügyfélkört kialakítani. Telephelyünk a Csepel Művek területén található, amely többek között komoly ipari múltja miatt is kiváló kooperációs lehetőségeket rejt, de ez az ipari terület ma nem éppen a fejlett ipar benyomását kelti a külső szemlélő számára, amely gondot jelent számunkra is.”

Egyedi igényekre

“A TRUMPF nagyon erős az egyedi igények megvalósításában” -folytatja az ügyvezető- “összehangolt csapatként kezelte kéréseinket, a gép specifikációjánál, a telepítés előkészítésénél, az üzembe helyezésnél és az oktatásnál is. Itt jegyzem meg, hogy az új lézervágó és a hozzátartozó LiftMaster rakodórendszer helyének előkészítése hónapokat vett igénybe. A teljes gépcsoport 12x12m-es helyet foglal és 5 méter magas, új alapozást kellett készítenünk és a régi csarnok tetejét meg kellett emelnünk. A TRUMPF szakembereinek közreműködésével a terveknek megfelelően, jól előkészítve érkeztek meg az új gépek, amelyeket összesen 4 kamion szállított. A beemelés és a beüzemelés is gyorsan ment a megfelelő előkészítésnek és szervezésnek köszönhetően.”

“Az új TruLaser 5030 fiber lézervágó azóta folyamatosan működik, és már bizonyította, hogy a bonyolult vágások megvalósításában és a LiftMaster lemezadagoló rendszerrel együtt a jobb kihasználhatóságban nálunk verhetetlen. 2004-től él az együttműködés a TRUMPF-fal és Kovács János értékesítési osztályvezetővel, aki már az első lézervágó vásárlásunknál is jelen volt. Idehaza először nálunk volt 5kW-os fiber lézer, és akkor még annyira új volt a technológia, hogy sokan azt hitték csak vékony anyagok vágására alkalmas. Azóta bebizonyosodott, hogy egy kiváló új technológiáról van szó.”

Tudatos választás

“Mi már a lemezmegmunkálás bevezetésekor tudatosan nem egy adott termékkörre, hanem a technológiára koncentráltunk. Éppen ezért megrendeléseink is sokfélék, de azt elmondhatjuk, hogy 25 mm-ig mindent tudunk vágni. Kevesen gondolnák egy technológia kiválasztásakor, hogy az mennyi mindent meghatároz. Mi például 3 tonnás árumozgatás mellett döntöttünk, ennek megfelelően üzemünk ezt a tömeget tudja kezelni. Gyakran elhangzik mostanában az ipar 4.0 fogalma, mi 90%-ban már hálózaton irányítjuk a teljes gyártást a tervezéstől a megmunkáláson át a raktározásig. Az automatizálás drága mulatság, de rendet csinál a gyárban és hatékonyságot növel.”

MŰSZAKI ADATOK: TruLaser 5030 fiber (L68) automatizálással

trumpf_intertech_pic1

A gép alapfelszereltsége:

– PierceLine
– FocusLine
– NitroLine
– PlasmaLine
– Microweld
– Automatikus fúvókatisztítás
– Gerjesztés diódapumpákkal
– Lézerteljesítmény-vezérlés
– Univerzális vágóegység
– Egy vágófejes stratégia
– Védőüveg a lencse bepiszkolódása ellen
– Védőüveg állapotellenőrzése
– ControlLine
– Gyors utángyártás
– Sinumerik 840D SL vezérlés
– 19” színes érintőképernyő
– Integrált technológiai adatok
– Kikapcsoló automatika
– Programozható vágógáz-nyomás
– ContourLine
– FastLine
– AdjustLine
– FlyLine
– Teleservice
– RJ45-hálózati csatlakozás és USB interface
– CE-jel
– Fénysorompók
– Többkamrás elszívórendszer
– Kompakt porleválasztó berendezés
– Gépburkolat certifikált jobboldali betekintő ajtóval
– Elektromos rolós tető

További gépfelszereltség:

– TruDisk 6001 szilárdtest lézer 1 LLK-csatlakozással
– Smart Nozzle Automation
– Sűrített levegős vágás
– Vörösréz-vágási csomag
– Sárgaréz-vágási csomag
– BrightLine fiber
– CoolLine
– Megfogó körmök (A és B paletta)
– Baloldali betekintő ajtó a nagyobb beláthatóságért
– Integrált kamera (Full HD) a munkaterület megfigyeléséhez, egyedi képátvitel a hálózatba
– Drop&Cut

Automatizálási elemek:

– LiftMaster Compact „Synchronloader”-rel, szétválasztó berendezéssel és lemezvastagság mérővel, eltolható leszedőfésűvel, inkl. felrakó- és leszedőállomással
– Vékonylemezek szétválasztása (s=0,8–2,0 mm)
– Tisztító kefe a paletták feltámasztó tüskéinek a tisztítására
– Polc kiterjesztés a LiftMaster Compact-hoz
– Karcmentes pozíciópontos leszedés
– Kompakt TruStore 3030 raktárrendszer (14 polccal)
– Paletta (raklap) daru
– Betárazó/kitárazó állomás

Forrás:Műszaki Magazin, CNCMedia

További információ

A TRUMPF Magyarország hivatalos weboldalán.

Az Intertechnika Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]