Néhány szó a szerszámparaméterek programozásáról – 1. rész

Mint minden CAM programban, így a SolidCAM-ben is, a műveletekhez szerszámot kell választani és a kiválasztott szerszámhoz előtolás, fordulatszám, stb. értéket kell megadni. Ezek alapján a művelet elméleti ciklusideje kiszámítódik, illetve, azt a poszt processzor az NC kódban megjeleníti.

A SolidCAM-ben a szerszámok paramétereinek használata, beállítása rugalmasan kezelhető. Bár az is lehet, hogy ami valakinek rugalmasságot jelent, azt más bonyolultnak tartja. Ezért ebben a cikkben megpróbálok néhány gyakorlatban is használható ismeretet átadni a szerszámok kezeléséről.

Itt kérek elnézést azoktól az aktív SolidCAM felhasználóktól, akik az alábbi írásban ismertetett módszereket, menüpontokat már használják. Ezen írás a Többieknek próbál apró segítséget nyújtani a hatékonyabb SolidCAM használathoz.

Szerszám-tulajdonság lap vs. Művelet szerszám adatok

Új szerszám létrehozáskor – miután kiválasztásra került a szerszám típusa – megnyílik a szerszám ún. „tulajdonság lapja”, ahol a Topology (Topológia) fülön (1.ábra) a szerszám típustól függő geometria adatait (átmérő, hossz, stb.), a Tool Data (Szerszám adatok) fülön (2.ábra) pedig az előtolás-, fordulatszám értékeket, forgás irányt, stb. lehet megadni.

szp01

1.ábra

solidcam_szerszamok_1_resz

2. ábra

Ami fontos, hogy ezek az előtolás és fordulatszám értékek a szerszámra jellemző alapértelmezett(!) értékek.

Ezek az alapértelmezett értékek, az aktuális műveleti ablak Tool (Szerszám) ágán a Data (Adat) fülön (3. ábra ) megváltoztathatók. Az itt található értékek kerülnek az NC programba.

szp03

3. ábra

Megjegyzés:

  • A gyakorlatban úgy működik a dolog, hogy a szerszám kiválasztásakor a tulajdonság lapról a művelet Tool/Data füléhez másolódnak a beállítások.
  • A 3. ábrán látható helyen történő paraméter változtatás csak az aktuális műveletre vonatkozik.
  • Ha a szerszám tulajdonság lapján utólag módosítjuk a forgácsolási paramétereket (F, S), az nem változtatja meg, a már elkészült művelet paramétereit.

Szerszámlista elmentése (export) …

Ahhoz, hogy ne kelljen a szerszámokat minden projektnél létrehozni, és a paramétereket kitölteni, a SolidCAM-ben lehetőség van a szerszámokat ill. teljes szerszámlistákat elmenteni. Ez nagy könnyebbség lehet a sűrűn használt vagy pl. mindig a megmunkáló gépben lévő szerszámok, CAM-programozásban történő kiválasztásánál.

Az elmentés menete (export) annyiból áll, hogy az elkészült szerszámlistánk ablakában rákattintunk az export gombra (4. ábra). Lehetőség van a teljes listát, ill. csak a kiválasztott szerszámokat elmenteni excel-táblázatként, vagy a SolidCAM saját formátumába ami egy TAB kiterjesztésű állományként jelenik meg.

szp04

4.ábra

Megjegyzés:

  • Az Excel-táblázatba történő mentésnek van egy előnye. Mégpedig az, hogy a SolidCAM-től függetlenül lehet szerkeszteni, új szerszámokat felvenni a listába. Természetesen az Excel tábla szerkesztésekor kötött az adatok sorrendje. (A szám formátum előtt „ ’ ” –t (Egyes idéző jelet) kell tenni.)

… és visszatöltése (import)

Az elmentett szerszámlista visszatöltése hasonlóan egyszerű mint a kimentése. A szerszámlistánk ablakának alsó részén kattintsunk rá az „Import Tool(s)…” gombra (5. ábra)…

szp05

5.ábra

… és máris láthatjuk az alapértelmezettnek beállított lista szerszámait. A lista alján lévő gombokkal vagy az összes vagy csak a kiválasztott szerszámokat lehet a projekt listájába másolni. (6. ábra  / „A” )

Ha a szerszámlista nem megfelelő, akkor az ablak felső részén lehet kitallózni, kiválasztani azt a file-t amit használni szeretnénk. (6. ábra  / „B”)

szp06

6.ábra

Megjegyzés:

  • Az elmentett szerszám listából a projektünkhöz hozzáadott szerszámok az addigi lista végére kerülnek emelkedő sorszámmal…
  • ..kivéve ha az elmentett listában Permanent tool (Állandó szerszám) –ként szerepel a visszatöltött szerszám. Ebben az esetben az eredetileg elmentett számon tölti vissza. Esetleges szerszám-szám ütközés esetén a rendszer figyelmeztet.

Alapértelmezett szerszámtábla beállítása

(1.) Az első eset akkor ad könnyebbséget, ha mindig, vagy legalábbis az esetek többségében ugyanazt a szerszámtáblát szeretnénk importálni.  Ekkor a SolidCAM beállítások, Tool table (Szerszámtábla)-nál lehet az import-, export alapértelmezett könyvtárait, file-jait beállítani. (7. ábra)

szp07

7.ábra

(2.) A második eset is hasonló az előzőhöz, itt viszont rögtön induláskor betölti a teljes szerszámlistát az aktuális projekthez. Ennek beállítása a poszt-processzor file-okhoz tartozó VMID file-ban lehetséges a Working Style / General / Machine Tool Table Name -mezőnél (8. ábra).

szp08

8. ábra

Figyelem!

A VMID file szerkesztése alapjában befolyásolhatja a SolidCAM működését illetve a NC-kódot! Ha mindenféleképpen módosítani szeretné, csak nagyon-nagyon óvatosan tegye, előtte esetleg „kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát”.

(3.) Van egy harmadik megoldás is. Ezt akkor jó használni, ha több elmentett szerszámlistánk van és ezekből kell összeválogatni a projektben használt szerszámokat.

Kattintsunk a CAM manager-fa Tool (Szerszámok) ágán egér jobb gombbal. (9.ábra)

szp09

9. ábra

Az előugró menü „Set Import Tool Library” (Import szerszám könyvtár beállítása) (9.ábra /a ) pontnál tallózzuk ki a kívánt file-t.  Tegyünk ugyanígy a többi használni kívánt szerszámlistát tartalmazó file-lal is.

Ezek a file-ok megjelennek a „Recent Tool libraries”-nél (Legutóbbi szerszám listák) (9. ábra / b ). Itt válaszuk ki a legközelebb használni kívánt lista nevét, majd az előugró ablakot zárjuk be OK gombbal.

Ha most megnyitjuk a projekt szerszámait tartalmazó listát, és rákattintunk az import gombra (lásd 5. ábra) akkor az előzőleg beállított file (lista) jelenik meg.  Ezzel a módszerrel más és más, korábban lementett szerszám könyvtárat tehetünk alapértelmezetté importáláshoz. Gyakorlatban olyan használathoz javaslom amikor pl. a nagyoló- és simító marók, ill. fúrók különböző szerszám könyvtárakban vannak lementve.

Szerszám geometria megváltoztatása

Ha egy szerszám méreteit szeretnénk változtatni, akkor a leggyakoribb módszer, hogy a műveleti ablakban a szerszám lapon átírjuk az értékeket. Ez mindaddig működik, amíg az adott számú szerszámot csak egy, az éppen aktuális műveletet használja. Több műveletnél is használt szerszám esetében ez így nem lehetséges. De akkor mit lehet tenni? Természetesen van rá megoldás.

Duplán kattintva a CAM-fa Tool ágán megnyílik a  projekt szerszámlistája, mégpedig szerkeszthető módon. Ha itt megváltoztatjuk valamelyik szerszám geometriai paramétereit, akkor a SolidCAM figyelmeztet arra, hogy a változás mely műveleteket érinti. (10. ábra)

szp10

10. ábra

Ha elfogadjuk a módosítást, akkor természetesen a pályákat újra kell számoltatni az érintett műveletekhez.

Szerszámcsere lehetőségei

(A legegyszerűbb módszer a művelet megnyitása után, mintha új szerszámot választanánk. Ezt le sem írom.)

De nem kell megnyitni a műveletet egy szerszám cseréjéhez, elég csak a jobb egérgombos menüben kiválasztani a „Change Tool…” menüt és már el is végezhetjük a módosítást. (11.ábra)

szp11

11. ábra

Megjegyzés:

  • Ha a műveletben használt szerszám csak itt dolgozik akkor a geometriai paramétereket is át lehet írni.
  • Több műveletben használt szerszám esetén csak csere lehetséges.

A cikknek hamarosan folytatása következik.

Írta:Harmati Zsolt

További információ

Az EuroSolid Kft. hivatalos weboldalán.

 

Megosztás
[
    ]