Ipari trendek, amelyekre érdemes odafigyelnünk 2017-ben

A 2017-es évben erős politikai, társadalmi és gazdasági hatások formálhatják a ipari eseményeket. A korábbi évek fejlesztései, illetve a szórakoztatóelektronikai újdonságok ugyanúgy elterjedhetnek a műszaki mindennapokban, mint a legújabb gépészeti megoldások. A tervezés, a gyártás folyamata felgyorsul, ám kérdés, hogy a földrajzi lefedettség és a területi megosztottság milyen mértékű lesz. 

ipari_trendek_hatasok_pic1

Kép forrása: www.flickr.com

Akár az amerikai elnökválasztást, akár az ázsiai növekedést tekintjük, globális hatásokkal kell számolunk. Az ipari növekedés alakulását ugyanis nem csak a technológiai fejlődés, hanem az azt fogadó társadalmak és a gazdaságok is irányítják. Az elemzők szerint öt nagy ipari trendre kell odafigyelnünk az új évben, ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban, szemügyre véve azok Magyarországra gyakorolt hatásait is.

A 3D nyomtatás új lehetőségeket teremt

A 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekről sok korábbi cikkünkben írtunk már, összességében pedig elmondhatjuk, hogy a dinamikusan fejlődő technológia a kezdeti nehézségek ellenére egyre szélesebb körben válik alkalmazhatóvá. Jelentősen felgyorsította és megkönnyítette a termékfejlesztés folyamatát, a tesztelés és vizsgálat fázisait, új konstrukciós kialakítások megvalósítását teszi lehetővé és rengeteg iparágban alkalmazzák a mindennapokban. Az elterjedtségének köszönhetően széles tudásbázis épül ki a technológiával kapcsolatban, amelyet nemzetközi közösségek igyekeznek mindenki számára elérhetővé tenni a nagy gyártókkal együttműködve.

3D_printed_city

Kép forrása: www.3dprintingindustry.com

Míg húsz éve elképzelhetetlennek tűnt, ma már Budapesten is működik „digitális gyár” és szerte a világon vállalnak 3D bérnyomtatást. Ahogy fejlődik a technológia, lehetőség van fémnyomtatásra is, illetve különböző anyagok rétegezésére, ami a mindennapos használhatóság és beépíthetőség szempontjából jelentős mérföldkő.

Magyarországon egyelőre komoly beruházást igényelne a 3D nyomtatási technológiák oktatásban történő megjelenése, ugyanakkor az ipar oldaláról egyre nagyobb az igény olyan szakemberekre, akik az additív technológiák terén is stabil tudással rendelkeznek. Szerencsére pont az ilyen ipari igények indítják be az oktatás innovációját, a cégek bevonásával a műszaki edukáció is frissebbé válhat.

Az AR, a VR és a Crowdsourcing iránti érdeklődés növekedése

A közösségi média térnyerése lehetőséget teremt az akár földrajzilag távol lévő emberek közötti eszmecserére, kapcsolatfelvételre. Ezzel nem csak a megszerzett ismeretek transzferje gyorsul fel, hanem technológiai segítséget, munkaerőt és értékes kapcsolatokat szerezhetnek a vállalkozók. Túl a munkán és a tanuláson, a közösségi média a hírek terjedését is új sebességre kapcsolta, így az ipari információk elérési ideje a töredéke a korábbinak. Lehetőség van munkamegosztásra, valósidejű kapcsolattartásra, gyártásfelügyeletre és interneten keresztül történő oktatásra. Így olyan személyek is bekapcsolhatók a folyamatba, akik valamilyen módon korábban akadályozottak voltak.

Magyarországon ez lehetőséget teremt az otthoni foglalkoztatásra, a bérmunka elterjedésére, online szemináriumokon való részvételre. Ráadásul a megváltozott munkaképességűek otthoni foglalkoztatásában és oktatásában is rengeteg további lehetőség rejlik.

VR_AR_application

Kép forrása: www.digitaltrends.com

Hazánkban még kevésbé elterjedt technológia a kiterjesztett (AR) és virtuális (VR) valóságok használata, elsősorban a szórakoztató elektronikában jártas személyek ismerik. A valóság kiterjesztésével azonban a tengerentúlon és az európai kutatóközpontokban is foglalkoznak a nagy gyártók. Ahogy a 3D nyomtatás leegyszerűsíti a termék fizikai tesztelését, úgy a kiterjesztett és virtuális valóság a tervezési folyamatot segítheti. Körbejárható terek és modellek készülhetnek, új szintre léphet a robotprogramozás és az építőipari tervezés is átalakulhat a technológia használatával. A játékokban alkalmazott eszközökre folyamatosan nő a kereslet és egyre nagyobb piacon hódítanak, az új évtől pedig azt várják az elemzők, hogy az ipar is bekapcsolódik a fejlesztésekbe, megteremtve az AR/VR tervezés lehetőségét.

A termékfejlesztési folyamat felgyorsítása

Ahhoz, hogy a felhasználókhoz a legújabb termékek kerülhessenek, a gyártóknak a legfrissebb technológiákat kell felhasználniuk. Mindezt sokszor anélkül, hogy ismernék vevőik jövőbeli valós igényeit. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók számára kiemelten fontos az újdonság ereje, és a legújabb fejlesztésekkel a lehető leggyorsabban szeretnének találkozni.

Talán az információt nem fogják lekörözni a gyártók, de meg kell próbálniuk a legújabb fejlesztésekkel lépést tartani a fogyasztók megtartása érdekében.

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk és viszonylag hamar elérhetővé válnak számunkra a legújabb berendezések és eszközök. A kihívást a használatukhoz szükséges tudásbázis kiépítése és folyamatos fejlesztése jelenti. Ehhez van szükség az oktatás (mind közép-, mint felsőfokon) fejlesztésére.

Zöld kezdeményezések és fenntartható gyártás

A felnövő generáció már az erőforrások szűkösségével küzdő világba született. Ők már gyermekként megtapasztalták a globális felmelegedés hatásait és a nevelésük részét képezte a természetvédelem. Számukra nem idegen az alternatív energiák használata és a szelektív hulladékgyűjtés. Ebben a csoportban hatalmas innovációs potenciál van: nekik már nincs lehetőségük szénhidrogénekre és hulladéktelepekre alapozni a jövőt. Szerencsére fantáziát is látnak az újrahasznosításban.

env_friendly_manufacturing

Kép forrása: www.kompas-group.com

Világszerte elindult egy folyamat a megújuló energiák termelésének és használatának támogatásában. Az igazi cél azonban továbbra is az energiafelhasználás csökkentése, még akkor is, ha azt a csökkent mennyiséget megújuló forrásból fedezzük.

A fiatal generációk Magyarországon is látják a lehetőséget a megújuló energia használatában, az egyetemistákból szerveződő csapatok nemzetközi versenyeken érnek el előkelő helyezéseket napelemes vagy üzemanyagtakarékos járműveikkel. Az ilyen megmérettetések és az oktatás frissítése hozzájárul ahhoz, hogy az egy-egy pályaversenyre fejlesztett technológiák később mindennapossá váljanak és hozzájáruljanak a természeti értékek megóvásához.

Mesterséges intelligencia térnyerése a hatékonyabb termelésért

A mesterséges intelligencia ugyanúgy, mint az AR/VR rendszerek és a szimulációs szoftverek, átalakította a gyártási folyamatokat és stratégiákat. Példaként megemlíthetjük, hogy a megfelelően programozott eszközök segítségével a gyártással egyidőben válogathatók a selejtes termékek, eltávolíthatók a sorról, illetve a beavatkozás is megtörténhet, hogy a későbbiekben elkerülhető legyen a nem megfelelő alkatrészek gyártása.

A selejtmentesség és a gyorsaság a gyártásban elengedhetetlen a versenyben maradáshoz, a versenyelőnyhöz még ennél is több kell: azonnali reakciók és gyors fejlesztések.

Sok magyar kutató is foglalkozik a mesterséges intelligenciák fejlesztésével és alkalmazhatóságuk kiterjesztésével. Gyakorlati alkalmazásukra a hazai telephelyű vállalatok is nyitottak, mivel tisztában vannak a benne rejlő lehetőségekkel.

AI_picture

Kép forrása: www.huffingtonpost.com

A felsorolt ipari trendek hatékonyabb és gyorsabb termelési folyamatokat eredményezhetnek, a kérdés csak az, hogy az elterjedésüket milyen hatások befolyásolják. A gazdaságélénkítés és a pályázati lehetőségek a beruházási kedvet növelhetik, ráadásul a pozitív hatások miatt érdemes ezekre a gyors és akár teljesen automata megoldásokra költeni. Az automatizálás egy veszélyére azonban már felhívták a figyelmet, egyes elemzők szerint ugyanis a munkahelyek számát kedvezőtlenül befolyásolhatja a robotok terjedése. Mindez hatással lehet a termelés globális eloszlására is, elveszhet a fejlődő országok olcsó bérekből származó előnye.

Komoly gazdasági és ipari változásokat hozhat az amerikai politikai váltás, kérdéses, hogy a tengerentúli cégek termelése és leányvállalatai milyen formában működnek majd tovább. Kína fejlődése és ígéretei a fenntarthatóság jegyében szintén változásokat sejtetnek, az ázsiai gazdaság mozgása pedig láncreakciót indíthat el.

Tehát az ipari változások csak részletei a teljes képnek. Hazánk gazdaságának így nem csak az új technológiákkal, hanem a külföldi befektetők és a hazai cégek elvárásaival is számolnia kell.

Megosztás
[
    ]