Az Aberlink koordináta mérőgépe kiállta az ’Xtreme’ teszt próbáját

Az Aberlink közelmúltban piacra dobott, úttörőnek számító robosztus felépítésű Xtreme elnevezésű koordináta mérőgépe nagy sikert aratott a MACH 2016 szakkiállításon. Az Xtreme olyan egyedi konfigurációval rendelkezik, amely megkülönbözteti más koordináta mérőgépektől, így nem véletlen, hogy az új, innovatív gép számos kíváncsi látogatót vonzott az Aberlink kiállítási standjára.

Az új, innovatív Xtreme CMM fejlesztésének lökést adott egyrészt az az egyre inkább tapasztalható trend, hogy az alkatrészek ellenőrzése a gyártás pillanatában megtörténjen, másrészt az a gépkezelők felé támasztott – és egyre komolyabb elvárás -, hogy az alkatrészek mérését a szerszámgép ciklusidején belül végezzék el.

A cél egy olyan gazdaságos, pontos és könnyen kezelhető CNC vezérelt koordináta mérőgép megalkotása volt, amely fokozott igénybevételt jelentő működési környezetben is képes helyt állni, valamint gyorsan, automatizált módon elvégezni a mérési feladatokat. Az Aberlinknek kevesebb, mint két évébe tellett e valóban kihívást jelentő célkitűzés elérése. Annak érdekében, hogy a tervezett koordináta mérőgép ténylegesen megfeleljen a fenti elvárásoknak az egyik első Xtreme modell egyfajta próbaidőre, valós üzemi környezetbe, mégpedig egy tipikusnak gondolt felhasználóhoz, a North Devon-i Jamestan Engineering-hez került kihelyezésre.

A Jamestan Engineering precíziós megmunkálást igénylő alkatrészek beszállítójaként tevékenykedik, megrendelői a repülőgépipar, az autósport, valamint az olaj- és gázipari szektor szereplői közül kerülnek ki. Szolgáltatásuk kiterjed a két- és többtengelyes esztergálásra, a 2, 3, 4 és 5 tengelyes megmunkálásokra, így a huzal-szikraforgácsolás mellett a felületi és palástköszörülésre is.

aberlink_pic1

Az üzem közepén elhelyezett, kísérleti Xtreme modell a Jamestan Engineering valamennyi gépkezelője számára hozzáférhető volt. Paul Jeffery, a Jamestan Engineering ügyvezető igazgatója a következőképpen számolt be erről az izgalmas időszakról: „Úgy döntöttünk, hogy az Xtreme koordináta mérőgépet egyéb feladatok elvégzése mellett arra használjuk majd, hogy egy, a repülőgépgyártással foglalkozó ügyfelünk számára nagy mennyiségben előállított, szűk tűrésű alumínium gyűrűk gyártás közbeni mérését elvégezzük. Minőségirányítási rendszerünk megfelel az ISO 9001:2008 és az AS/EN9100 Rev C szabványoknak. Mivel a termékek minősége nálunk elsőrendű kérdés, kezdetben szkeptikusak voltunk a tekintetben, vajon az Xtreme tényleg képes lesz-e arra a fokú pontosságra, mely számunkra nélkülözhetetlen egy ilyen fokozott igénybevételt jelentő működési környezetben. Mivel az általunk előállított alumínium alkatrészek esetében a biztonság kulcsfontosságú, továbbá figyelemmel arra, hogy az üzemi környezet hőmérsékletében ingadozások lehetnek, kezdetben aggódtunk, hogy az Xtreme hőmérséklet kompenzálási funkciója megfelel-e majd az elvárásainknak.”

„Miután azonban az Xtreme eredményeit összevetettük azon koordináta mérőgépek adataival, melyeket az ellenőrzési részlegünk használ, első félelmeink hamarosan feledésbe merültek és rövidesen teljes bizalmat szavaztunk az Xtreme által szolgáltatott eredményeknek. Az Aberlink vezetése arra kért bennünket, hogy koordináta mérőgépüket valódi kihívást jelentő működési környezetbe helyezzük, azt fokozott igénybevételnek tegyük ki és jelentsünk bármilyen problémát. Örömmel eleget tettünk a felkérésnek. Mivel az Xtreme tényleg könnyen kezelhető volt, gépkezelőink hamarosan megtanulták az általuk megmunkált alkatrészek méréséhez, ellenőrzéséhez releváns programokat, és képesek voltak pontos és gyors automatizált CNC rutinmérések elvégzésére.”

„A 6 hónapig tartó tesztelési-értékelési periódus végén, örömmel jelenthettük, hogy az Xtreme a fokozott igénybevételt jelentő működési környezet és hatalmas mennyiségű munka ellenére is jól teljesített, az Aberlink koordináta mérőgépe nagyon gyorsan és pontosan végzett el több ezer mérési feladatot, úgy hogy mindeközben egyetlen problémával sem kellett szembesülnünk. Valójában annyira lenyűgözött bennünket az Xtreme sebessége, pontossága és szilárdsága, ráadásul az üzemünkbe kihelyezett gép oly sok előnyt nyújtott számunkra, hogy egyfajta végső elismerésként megvásároltuk azt az Aberlink-től.”

„Az Xtreme CMM alkalmazása lehetővé tette, hogy ellenőrzési részlegünk olyan feladatokra koncentrálhasson, mint a végső ellenőrzés, mivel minden munkafolyamat közbeni ellenőrzés immár teljes egészében az üzemben történhet. Továbbá, miután az alkatrészek vizsgálata a legyártást követő ilyen rövid időn belül megvalósulhat, a már egyébként is alacsony számú selejt mennyisége is tovább csökkent.”

Chris Davies, az Aberlink üzletfejlesztésért felelős igazgatója hozzátette: „Rendkívül hálásak vagyunk a Jamestan Engineering-nek felbecsülhetetlen segítségéért, amit számunkra a gyártás előtti fázisban nyújtott. Habár házon belül kiterjedt kísérleteket végeztünk, és bíztunk abban, hogy az Xtreme fokozott igénybevételt jelentő működési környezetben is képes az elvárt pontosságot és sebességet nyújtani, örömteli volt látni, hogy valóban tökéletesen működött egy olyan termelési helyzetben, amilyenbe azt terveztük. Az Aberlink Xtreme CMM-t az újdonságnak számító, derékszög-mentes felépítés jellemzi, lineáris szervókat és mechanikus csapágyakat használ. Ez az előnyös elrendezés garantálja, hogy pontosságát nagyon gyors mérési sebesség mellett is megőrizze és ne jelentkezzen a hagyományos, 3-tengelyes, merőleges elrendezések esetén tapasztalható halmozódó pontatlanság.”

aberlink_xtreme_pic2

Mivel a gazdaságos árú Xtreme használatához nem szükséges sűrített levegő, továbbá valamennyi hasonló rendszer közül az Xtreme CMM kezelése sajátítható el a legrövidebb idő – azaz előzetes CMM-es tapasztalat nélkül is mindössze egy nap alatt – e robosztus gép ideális akkor, ha egy egyszerűen telepíthető és gyorsan üzembe helyezhető koordináta mérőgép vásárlása a célunk. Ezen felül az Xtreme integrált hőmérséklet-szabályozási funkciója garantálja azt, hogy pontosságát akkor is megőrizze, amikor a környezeti hőmérséklet nem ellenőrzött, illetve a felfűtött lineár motoroknak köszönhetően a mérőgép akár a 40°C-os üzemi környezetben is működőképes és pontos marad.”

A nagyobb felhasználói termelékenység és jövedelmezőség biztosítása érdekében az Xtreme az Aberlink elismert 3D szoftverét használja. A kezelő munkáját nagymértékben elősegíti, hogy bármely, az Aberlink 3D szoftverével végzett ellenőrzési feladat során a mért alkatrész képe egyidejűleg a számítógép képernyőjén is megjelenik. Az alkatrészrajzon szereplő információknak megfelelő, bemérésre kerülő alkatrészek méretei, igény szerint, egyesével is könnyedén kiválaszthatók, kijelölhetők. Ez az „okos” szoftver lényegében egy intelligens mérőrendszer, amely képes automatikusan felismerni és pontosan meghatározni a megmérni kívánt különböző jellemzőket. Az Aberlink 3D szoftver ma a piacon úgy ismert, mint a legkönnyebben alkalmazható és legintuitívabb CMM szoftver.

Forrás:Aberlink

További információ

Az Aberlink hivatalos magyarországi forgalmazója, a Werth honlapján.

Az Aberlink hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]