Anyagmozgató-rendszerek szimulációja DELMIA-val

A gyártás tervezése során nem elegendő csak a gyártóeszközök programozására gondolni. A folyamatok optimális működése és biztonsága nagymértékben függ a gyártóeszközöket kiszolgáló gépektől is – mint például az anyagmozgató-rendszerektől. Ahhoz, hogy megfelelő minőségben és optimális költségek mellett gyárthassunk, szükség van a teljes rendszer ismeretére. Példaképpen, ha nem használjuk a szállítószalagokat a tervezés során, akkor nem kapunk pontos képet a ciklusidőkről, valamint sosem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy nem történik-e valamilyen ütközés vagy hiba a programozott folyamatban.

A Dassault Systèmes a 3DEXPERIENCE technológiájával megoldást nyújt erre a problémára is. Következő cikkünkben bemutatjuk, miként ellenőrizhetjük a legnagyobb hatékonysággal a gyártási folyamatunkat a DELMIA Robotics segítségével.

Gyartas-tamogato_eszkozok_szimulacioja_DELMIA-val_article2

Gyártástámogató eszközök szimulációja

A robotokkal történő gyártás kapcsán az alkalmazott eszközöket általánosan két fő típusba sorolhatjuk:

  • a robotra felszerelhető készülékek,
  • a robot környezetében elhelyezkedő, kiszolgáló eszközök.

A robotra felszerelhető készülékek közé tartoznak pl. a különböző megfogók, hegesztőfejek – míg a robot környezetében elhelyezkedő eszközök lehetnek pl. a szállítópályák, adagolók vagy pozicionáló elemek.

A kiszolgáló eszközöket egyszerűen felépíthetjük CAD környezetben, így nem csak meglévő eszközöket használhatjuk a szimuláció során, hanem új koncepciókat is összeállíthatunk és tesztelhetünk a virtuális térben. Az elkészített CAD modell azonban még nem tartalmazza a különböző kinematikai paramétereket, ezért hozzá kell rendelni a mozgás-jellemzőket az eszközökhöz. Ilyen jellemzők pl. a mozgás iránya és tartománya, a maximális sebesség- és gyorsulás-értékek, vagy a „Home” pozíciók meghatározása. Ezeket néhány kattintással definiálhatjuk a szoftver számára.

Miután a felépített eszközöket beillesztjük a szimulációs térbe, elkészíthetjük a hozzájuk tartozó programokat. A programozás során meghatározásra kerül a mozgás folyamata, pl. az eszközök különböző pozíciói, valamint aktuális sebességük. Egy korábbi cikkünkben bemutattuk, hogyan hangolhatóak össze az eszközök mozgásai. A kiszolgáló eszközök programozása során az összehangolás folyamata ugyanarra a metódusra épül: ki- és bemenő jelek segítségével vezérelhetjük a folyamatokat.

A programok elkészülése után összeállíthatjuk a teljes robotcella programját. A kiszolgáló eszközök szimulációjának köszönhetően azonban már nemcsak egy-egy robot önálló mozgását kísérhetjük figyelemmel, hanem a teljes, komplex gyártási folyamatot.

Az alábbi videóban egy olyan robotcella folyamata látható, ahol a robotnak dobozokat kell a palettákra pakolnia egy vákuumos megfogó segítségével. A paletták adagolását egy egyedi emelőeszköz végzi, a paletták és a dobozok pedig szállítópályákon érkeznek a robot munkaterébe.

A szoftver segítségével a legnagyobb biztonsággal alakíthatjuk ki és optimalizálhatjuk a gyártási folyamatainkat, valamint a gyártástámogató eszközök szimulációjának köszönhetően komplex rendszerek is könnyen ellenőrizhetővé válnak. A hatékony programozási és összehangolási folyamatoknak köszönhetően eredményesen vizsgálhatjuk meg a valós robotcella folyamatait a virtuális térben. Ennek köszönhetően csökkenthető az éles gyártás előtti tesztelések száma, mellyel nemcsak időt és pénzt takaríthatunk meg, hanem ugrásszerű növekedést érhetünk el a gyártófolyamat-optimalizálás területén is.

További információ

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Cégcsoport.

Kérje ajánlatunkat ITT.

Megosztás
[
    ]