A szerszámra tekeredő forgács többé nem okozhat problémát!

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, amikor a folyó forgács a megmunkáló szerszámra tekeredik a művelet során. Többféle iránymutatást és praktikát is ismernek a szakmabeliek, most pedig a Haas mérnökeinek tanácsát közöljük.

main_pic_haas_chip

Problémák…

Előfordulhat, hogy a szerszámot használat után a program utasítására a szerszámgép automatikusan leváltja, ilyenkor a szerszámtárban is találkozhatunk a madárfészek-szerű forgácsmaradványokkal. Az így felhalmozódó fogács károsíthatja a tárban található mérőtapintókat, esetleg a váltás során okozhat elakadást. 

A megmunkálás során a hűtést is akadályozhatja. A szerszámra tekeredő forgács miatt a hűtő-kenő folyadék nem jut el a munkadarab felületére és a szerszámra, így a megmunkálás minőségét rontja. Akár az is előfordulhat, nagy mennyiségű folyó forgács esetén, hogy szinte szárazon dolgozik a szerszám, ami nem megfelelő technológia esetén selejtet termel, károsítja a szerszámot, sőt, annak töréséhez is vezethet.

A munkadarabon is látszódhat a forgács nyoma, a szerszámpályát követő karcolások formájában. Minőségügyi szempontból az ilyen sérülések is kifogásolhatók, tehát mindenképpen el kell őket kerülni.

… és megoldások

Többféle megoldás is létezik a probléma megoldására, ezek közül a legegyszerűbb talán az előtolás növelése. Sok esetben már ez is segíthet abban, hogy felaprózódjon a forgács. 

A forgács típusát befolyásolhatja a megmunkáláshoz használt ciklus is. Mélyfúráshoz a G73-as és a G83-as ciklusokat ajánlják, gyakran ezek, a megfelelő technológiával alkalmazott programsorok is képesek megszüntetni a forgács szerszámra tekeredését.

A beállított paraméterek ellenőrzésén túl érdemes a hűtő-kenő folyadék fúvókáinak beállítását is szemügyre venni, ugyanis a jól beállított folyadéksugarak képesek lehetnek a forgács eltávolítására is. Illetve, nagyon fontos, hogy a szerszámot és a munkadarabot elérje a hűtés, különben komolyabb problémákkal szembesülhetünk.

Végül, de nem utolsó sorban, ha a fentiek nem működnének, célszerű átgondolni a szerszámválasztást. A gyártók segíthetnek a feladatnak leginkább megfelelő szerszám kiválasztásában.

Persze a határidők betartása mellett nem biztos, hogy van idő megvárni az új szerszámot… Ilyen esetekben jelentet gyors és hatékony megoldást az, ha egyszerűen a fúrás után és a szerszám kiemelését követően, megváltoztatjuk a forgásirányt. Ezt a legtöbb esetben manuálisan, a gépen programozva is megtehetjük, viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy a következő furatkészítés előtt visszaállítsuk az eredeti forgásirányt!

Forrás:Haas

Megosztás
[
    ]