VPSS 3i – az AMADA digitális gyártóplatformja

A lemezmegmunkálás piaci helyzete jelentősen megváltozott az utóbbi pár évben. Egyre nagyobb kihívást jelentenek a folyamatosan változó szériák, a növekvő összeszerelési megrendelések, a rendületlenül emelkedő minőségi elvárások és a feldolgozandó anyagok, anyagvastagságok egyre szélesebb skálája. Ezekre a kihívásokra ráadásul, a releváns piaci pozíció megtartása érdekében a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkedvezőbb áron kell válaszolni.

2016_07_15_amada_haan3_photo

Az Amada saját fejlesztésű, VPSS 3i szoftvercsomagja pontosan erre kínál megoldást. A VPSS (Virtual Prototype Simulation System = Virtuális Prototípus Szimulációs Rendszer) egy olyan rendszer, ami összehangolja a gyártási munkafolyamatokat, a 3D-s CAD modell összeállításától egészen a késztermékig.

A videóban is látható késztermék legyártása meglehetősen komplex folyamat, egyaránt szükség van hozzá lézervágásra, stancolásra, élhajlításra és hegesztésre. A VPSS 3i optimális megoldást kínál ezen munkafolyamatok összehangolására, hogy időt és költségeket takarítson meg a gyártásban. Az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk, milyen lépéseket foglal magába a platform.

A VPSS 3i működése

CAD modell

A folyamat a termék CAD modelljének importálásával kezdődik. Ez először a Production Designer konverter programba kerül, ami egy fordított mérnöki folyamat során különböző lemez- és testmodellekre bontja azt, majd ezekből egy göngyölített modellt készít. Ez a modell innentől már az Amada bármelyik szoftverével feldolgozható, és támogatja a natív Solidworks, Solid Edge és CATIA fájlokat is. A folyamat lehetővé teszi, hogy a tervező kivitelezhetőségi teszteket és gépi szimulációkat futtasson, a lehetséges hibafaktorokat ezzel még a gyártás megkezdése előtt kiszűrve.

Weld CAM, Bend CAM, Blank CAM

A modell ezután az egyes munkafolyamatoknak dedikált szoftvereken keresztül kerül feldolgozásra. A hegesztést igénylő részek a Weld CAM-ben, a hajlítást igénylőek a Bend CAM-ben, a lézervágást és stancolást szükségeltetőek pedig a Blank CAM-ben. Az alkalmazások automatikusan generálják az egyes lépésekhez szükséges programokat, mindegyiket specifikusan ahhoz a géphez, ami majd a munkálatokat végzi. A Weld CAM és Bend CAM fizikai szimulációkat is lefuttat, így leellenőrizhetőek az esetleges ütközési és egyéb hibák. A folyamat utolsó lépéseit végző Blank CAM teljes anyag- és eszközkezeléssel rendelkezik, amit a központi adatbázisból ér el. A szoftver egy NC kódot generál, ami egy vonalkód rendszer vagy direkt link segítségével könnyen átvihető a vágó- és stancológépekbe.

Vágás, hajlítás, hegesztés

A szoftverben generált minden szükséges információ birtokában megkezdődhet a gyártás, ezúttal a szokásos lézervágás/stancolás-élhajlítás-hegesztés sorrendben. Az adat a központi adatbázisban kerül feldolgozásra, ez küldi a vágási adatokat az Amada 3015 AJ fiber lézergépéhez, a stancolási adatokat az EM-3612 ZRB stancgéphez, a hajlítási programot a HG 1003 ATC élhajlítógéphez, a hegesztési programot pedig a FANUC robottal szerelt FLW 4000 M3 fiber lézerhegesztőhöz.

A VPSS 3i eredményei

A szoftver sikerének kulcsa az állandó adatátvitelben rejlik, ami lehetővé teszi mind az egyes szoftver modulok, mind pedig a gépek kommunikációját a központi adatbázissal. Az adatbázis tárol minden alkatrésszel, géppel, szerszámmal és technológiával kapcsolatos információt, amelyet könnyen és megbízhatóan tud közvetíteni az egyes perifériákhoz. Ekkora adathalmazzal dolgozva, az Amadának lehetősége nyílt arra, hogy olyan optimalizált algoritmusokat és automatizált gyártási folyamatokat hozzon létre, amik alkalmazásával jelentős növelhetik a lemezmegmunkálás hatékonyságát és teljesítményét.

ForrásAmada

[nggallery id=283]

További információ:

Az Amada hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]