Professzionális robot-programozás – Bemutatkozik a 3DEXPERIENCE DELMIA Robotics

Napjainkban az Ipar 4.0 jelenti a különböző iparágak jövőjét. E jövőkép egyik alapját képzik a modern automatizálási rendszerek és az egyre hatékonyabb, erőforrás optimalizált, valamint önállóan, a legkisebb emberi beavatkozás mellett is optimálisan működő folyamatok. Ezeknek a rendszereknek a kiépítésében nagy szerepet játszanak az ipari robotokkal támogatott folyamatok, melyek egyre inkább teret hódítanak az ipar minden területén.

Az ipar által támasztott igények és követelmények megfelelő kielégítésére elérhetővé vált a Dassault Systemes feladat optimalizált megoldása, az ipari robotokkal történő gyártás támogatására. Következő cikkünkben a 3DEXPERIENCE DELMIA Robotics szoftver megoldás kerül bemutatásra.

CAD_terv_delmia_robotics_main

3DEXPERIENCE DELMIA Robotics

A 3DEXPERIENCE Platform alkalmazásával a gyártástervezési és robot-programozási folyamatok egy közös, integrált platformon valósulhatnak meg a tervezési-fejlesztési folyamatokkal összehangolva, szoros együttműködésben. A megoldás segítségével megszűntethetőek a különböző szoftverek közötti adatcserék, illetve a csereformátumokból (pl. STEP, IGES) adódó esetleges adatfordítási és beolvasási problémák.
A szoftver-megoldás az egyszerű off-line programozási folyamatoktól a legkomplexebb rendszerek fejlesztéséig teljes körűen valósítja meg a tervezési- és gyártási folyamatok által támasztott igényeket. Ennek megfelelően hatékonyan tervezhetjük meg:

  • az általános robot-feladatokat (pl. anyagmozgatás, gépkiszolgálás, szerelés-automatizálás, stb.),
  • a fúrás és szegecselés műveleteit,
  • ponthegesztő feladatokat,
  • ívhegesztő feladatokat, valamint
  • gyártástámogató eszközök, készülékek programozását.

A robotos-gyártástervezés során problémát jelent, ha egy gyártósoron, illetve gyártócellán belül különböző típusú ipari robotokat alkalmazunk. A különböző robotokat különböző, a gyártó által biztosított szoftverekkel programozhatjuk. Ezek hátránya, hogy ezekben a szoftverekben csak meghatározott típusokkal és eszközökkel dolgozhatunk, így a különböző elemek egyidejű programozása szinte lehetetlen.

A 3DEXPERIENCE DELMIA megoldást kínál ezekre a problémákra is: 19 robotgyártó, közel 1500 ipari robotja és kiegészítő eleme található meg a beépített adatbázisban, illetve ezek mellett akár új eszközöket is fejleszthetünk. Ezzel elérhetővé válik, hogy különböző gyártmányú és típusú robotokat egy környezeten belül, egymással szinkronban programozhatunk. A robot-feladatok tervezése után a beépített robotkód-fordítóknak köszönhetően minden eszköz a számára szükséges nyelven kapja meg az információkat.

Az eszközök programozását többféleképpen, a metódusokat kombinálva is elvégezhetjük. Dolgozhatunk előre definiált pozíciókkal, amikor a „TCP” (Tool Center Point) az általunk előre meghatározott pontok között végzi a mozgásokat. Hasonlóan a valós folyamatokhoz, a virtuális térben is alkalmazhatjuk a „Teach” (betanítás) funkciót. Ebben az esetben a TCP-t „kézzel mozgatva” taníthatjuk meg a robotnak, hogy milyen útvonalon kell az adott feladatot megoldania. Ezek mellett lehetőségünk van az eszközöket a saját programnyelvükön, illetve az adott vezérléséhez tartozó virtuális kontroller segítségével programozni.

A gyártásban részvevő elemek közötti kapcsolatokat felépíthetjük a bemenő és kimenő jelek (I/O) definiálásával. A megoldással megvalósíthatóak a legkomplexebb folyamatok, akár különböző gyártmányú, típusú és vezérlésű eszközök között is.

 

A szoftver alkalmazása során felépíthetjük a teljes gyártói környezetet, melyről layout-ot (alaprajzot) is készíthetünk. Az elkészített programok ellenőrzése végett különböző analíziseket végezhetünk, hogy meghatározzuk például a robot által bejárt tereket, az esetleges ütközéseket, vagy akár a ciklusidőket és ütemezéseket.

A teljes körű ellenőrzés céljából az elkészített programokat visszatölthetjük a szoftverbe és a virtuális környezetben ellenőrizhetjük le azok megfelelőségét.

A 3DEXPERIENCE Platform alkalmazásával egyszerűbbé és gyorsabbá válik a tervező- és a gyártástervező mérnökök között a kommunikáció és a közös munka. A DELMIA Robotics alkalmazása pedig új lehetőségeket nyit meg az ipari robotok programozása és a hatékonyabb, feladat optimalizált gyártástervezés területén. Segítségével jelentős mértéken növelhetjük a gyártó folyamatok biztonságát és minőségét, valamint csökkenthetjük a tervezési időt és ennek költségeit.

Forrás:CAD-Terv

További információ

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.

Kérje a CAD-Terv ajánlatát ITT!

Megosztás
[
    ]