eCLEAN: Teljeskörű felületkezelés az ECOOL GROUP-tól

A fémipari megmunkálásoknál általánosan bevett gyakorlat, két megmunkálási fázis között a munkadarab zsír- és olajmentesítése. A köztes mosási eljárásokat azonban nem csak az üzemen belüli megmunkálási fázisok között használják: szállítás, összeszerelés előtt is szükség lehet a felületek tisztítására és passziválására. A termelésben használt olajok, hűtő-kenő folyadékok, illetve felületkezelő anyagok kiválasztása azonban igen összetett feladat, és sok esetben a megfelelő szakmai ismeretek hiányában félmegoldások, vagy helytelen döntések születnek. Ráadásul a vonatkozó környezetvédelmi irányelvek miatt még nagyobb körültekintést igényel az anyagok kezelése. Honnan kaphatnak segítséget a hazai vállalatok a felsorolt problémák szakszerű megoldásában?

Szerencsére a problémára találhatunk megoldást Magyarországon is. Az ECOOL GROUP szakemberei nem csak a megfelelő anyagok kiválasztásában, de azok teljes körű kezelésében és a kapcsolódó szolgáltatások terén is partnereik rendelkezésére állnak. A cég képviselőivel Ertsey Gézával, Hegedűs Károllyal és Szurmai Zsolttal beszélgettünk a tipikus hibákról, gyakran előforduló problémákról és az általuk kínált szolgáltatásokról.

Az ECOOL GROUP cégcsoport már több, mint 15 éve foglalkozik alkalmazásspecifikus kenőanyagok kiválasztásával, forgalmazásával, illetve gyártásával. Néhány éve merült fel az igény arra, hogy ne csak a megmunkálás során alkalmazott folyadékok kezelését végezzék, hanem gyártásközi és gyártás végi tisztítások során használt felületkezelőkét is. Ekkor született meg az eCLEAN ötlete, amely egy teljes körű felületkezelési koncepciót jelent: a probléma megismerésétől egészen a megoldás tesztelésén át, az adott anyag üzemszerű alkalmazásáig, és a megsemmisítésig végigkíséri a termék életútját.

Ertsey Géza, Hegedűs Károly és Szurmai Zsolt

Ertsey Géza, Hegedűs Károly és Szurmai Zsolt

Megfordították a folyamatot

Miben tér el az eCLEAN termék a megszokott felületkezelő forgalmazási megoldásoktól?

Hegedűs Károly korábban egy nagy múltú multinacionális vegyipari vállalatnál dolgozott, most a cég laboratóriumában végez kísérleteket annak érdekében, hogy minden felmerülő igényre a tökéletes megoldással reagálhasson a cégcsoport. “Nagyon fontosnak tartom, hogy a vevőket bevonjuk a probléma megoldásába. Ez hozzásegíti a felhasználót a hatékonyabb működéshez, mivel megismeri és megérti a folyamatokat. Ugyanakkor a vevői bevonással mi is jól járunk: pontosabb képet kapunk a problémáról, megismerjük a jellegét és körülményeit, magukat a valós gyártási folyamatokat.”

Ezzel kapcsolatban Ertsey Géza kiemelte, a modellnek előnye, hogy a vevő és a gyártó tulajdonképpen közvetlen kapcsolatot ápolhat egymással“Rövidebbé válik a termék útja és ez költségmegtakarítást eredményez.” – tette hozzá. “Ahány alkalmazás, annyi különböző anyag lehet szükséges”, hangsúlyozta Szurmai Zsolt. Az ügyvezető elmondta “Akár két egymás mellett álló, azonos feladatkörben dolgozó gép esetén is más anyagra lehet szükség”. Ők minden gépet, minden anyagot, minden körülményt egyediként kezelnek. Nem hagyják figyelmen kívül a mosóberendezés környezetében üzemelő egyéb gépeket, a mosni kívánt alkatrészek korábbi kezelését sem. “Tulajdonképpen minden esetben egyedi rendszerként tekintünk a megoldandó feladatra.”– emelte ki.

eCOOL_products

A vevői problémára megoldást, és nem terméket ajánlanak. Ez azt jelenti, hogy a probléma alapos megismerését egy sor kísérlet követi, a tesztelési fázis pedig a vevőnél folytatódik. Hegedűs Károly leírta a termékválasztás folyamatát: “Először a vevővel folytatott beszélgetés alapján megfogalmazzuk a problémát, majd a gyárban tett látogatások és megfigyelések alapján megértjük azt. Megismerjük a mosó környezetét, a gyártástechnológiát, a munkadarab előéletét. Ezután a laboratóriumban a korábbi tapasztalatok alapján kísérletezünk a lehetséges vegyszerekkel. Amikor kész a termék, akkor az üzemi laboratóriumban található berendezéseken gyakorlati teszteket végzünk és csak ezt követi az üzemi teszt, amely már a vevő telephelyén zajlik, élesben.”  A kiválasztási folyamat akkor tekinthető lezártnak, ha a gyártási folyamatban is megfelelően teljesít az anyag.

Az ECOOL Total Fluid Management-nek (eTFM), fontos része még a folyamatos felügyelet, a folyadékkezelés a gyárban, illetve az elhasznált vegyi anyagok hatástalanítása, vagy a veszélyes hulladék elszállíttatásának szervezése a telephelyről. Így ez a szolgáltatás a termék teljes életútját végigkíséri.” – tette hozzá Szurmai Zsolt. Ugyanazt a teljes felügyeletet tartalmazó szolgáltatáscsomagot kínálják a hűtő-kenő folyadékok (ECOOL) és a felületkezelők (eCLEAN) esetén is.

eCOOL_folyamatabra

Az eTFM-en túl

Kik számára jelenthet megoldást az eCLEAN?

“Természetesen nem csak a közép- és nagyvállalatok számára nyújtunk szolgáltatásokat. Minden vevő ugyanolyan fontos számunkra, egy piramisban gondolkodunk, melynek alján a kisebb létszámú cégek, a csúcsában pedig a nagyobb cégek állnak. Ez egy biztonságos üzleti elképzelés.” – reagált Szurmai Zsolt. Ahol nincs szükség külön személyzetre, ott az ügyfél igényelheti az ECOOL Mobile Service szolgáltatást is.

Az ECOOL szolgáltatás-portfólióját tovább szélesíti az ECOOL Facility Management, mely a speciális tisztítási igényű területek szakszerű, környezetbarát takarítását kínálja. Ezen felül az ECOOL Total Fluid Management Software használata az adminisztrációs folyamatok egyszerűsítését teszi lehetővé.

Mik a cégcsoport távlati céljai?

Az ECOOL GROUP célja, hogy az eCLEAN termékcsomagjával hasonlóan előkelő pozíciót érjenek el a piacon, mint az ECOOL TFM-mel. “Az eCLEAN egy eléggé új termék a piacon. A különböző méretű cégeknek más-más szolgáltatásokat tudunk kínálni, lehetőségünk van más piaci szereplőkkel szemben, kis mennyiségben előállítani a szükséges anyagokat, egyedi termékeket létrehozni.” – részletezte Ertsey Géza a kérdésünkre válaszul. A raktározási költségeket azzal takaríthatják meg, hogy a vevőnél deponálják az elkészített vegyszereket, melyek mindig a szükséges mennyiségben állnak rendelkezésre.

A folyamatos felügyeletnek köszönhető továbbá, hogy ezeket a készleteket mindig a megfelelő szinten tudják tartani, a veszélyes hulladékokat pedig a keletkezés után hamar elszállíttatják. “A vevőnek így nincs egyéb tennivalója a folyadékkezelés terén.” – teszi hozzá. A használt felületkezelő, illetve hűtő-kenő folyadékok kezelése történhet akár a vevő telephelyén is, a vonatkozó előírások betartása mellett. Ebben az esetben a veszélyes hulladék mennyisége jelentősen csökkenthető: a bepárlással, valamint a szeparátorok használatával a víztartalom a termékből visszanyerhető és biztonságosan újra felhasználható. Ezzel pedig tovább csökkenthető a környezetterhelés. A vákuum bepárló berendezések üzemeltetése ugyanúgy, mint a folyadékkezelés többi eszköze, az ECOOL személyzetének feladata.

Az eClean-nel járó beruházások

2016_10_12-ecool_eclean_02

Hegedűs Károly és Szurmai Zsolt

Milyen beruházási költségekkel jár az eCLEAN termékek bevezetése és használata?

“Sajnos leggyakrabban már akkor keresnek meg minket, amikor fennáll valamilyen probléma.” – kezdi Szurmai Zsolt. “A legjobb az lenne, ha a beruházás előtt felvennék velünk a kapcsolatot az ügyfelek, így már a szükséges mosóberendezések kiválasztásában és beszerzésében is a segítségükre lehetünk.”  “A szükséges eszközökön kívül azonban semmilyen más beruházási költséggel nem jár az eCLEAN.” – tette hozzá Ertsey Géza. A cég rendelkezésre bocsátja a folyadék kezelésére alkalmas személyzetet, aki a helyszínen biztosítja az anyagok beszerzését, betöltését, ellenőrzését, a folyamatok dokumentációját és a használt vegyszerek elszállíttatásának szervezésével is foglalkozik. Tehát jelentős idő- és energiamegtakarítás érhető el a cég alkalmazottai részéről, hiszen számos feladatot az ECOOL szakemberei látnak el.

Berendezés vagy vegyszer?

“Sok esetben a vegyszerhasználat visszaszorítható a mosóban használt víz megfelelő kezelésével, például lágyításával.” – mondta Hegedűs Károly. “Egy ilyen berendezésnek az ára sokszor néhány hónap alatt megtérül, mivel sokkal kevesebb vegyszert kell használni, akár a korábbi mennyiség harmada is elegendő.” – egészítette ki Ertsey Géza. “Általában már az első beszélgetés során elhangzott információk alapján kiderül, hogy milyen eszközökre van szükség a hatékony és környezettudatos működéshez” – hangsúlyozta Szurmai Zsolt. A cég képviselői nagyon fontosnak tarják, hogy a lehető legkisebb környezeti terhelést jelentő megoldást válasszák az ügyfeleik, legyen szó a felhasznált termékről, a technológiáról, vagy a hulladék kezeléséről.

Jó példák a hatékonyságra

Milyen a termék fogadtatása az országban, hogyan viszonyulnak hozzá a vevők? Az ECOOL GROUP termékével számos magyar vállalat elégedett, a közös munkának hála, a sok példás együtt működés, hasonlóan példás megoldásokat hozott létre. Európa legnagyobb autóipari beszállítójával olyan felületkezelőket alkottunk, amelyek a hagyományos zsírtalanítókkal ellentétben egyetlen irritatív vagy mérgező összetevőt sem tartalmaznak.” – mesélte Hegedűs Károly. Ez pedig a körültekintő tervezésnek és a folyamat részletes megismerésének köszönhető.

Az eCLEAN koncepció lehetővé teszi azt is, hogy kis mennyiségben – havi 100 kg alatt – is szolgáltathassanak a megrendelőnek a választott termékből, így akár szezonális igényeket is kiszolgálnak. A cég folyamatosan keresi azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyekkel a partnereit sikeresebbé, hatékonyabbá teheti. “Néha olyan problémákkal is megkeresnek minket, amelyek egyértelműen konstrukciós, mechanikai eredetűek. Bár azt kérik, hogy ezeket kenéstechnikailag orvosoljuk, igyekszünk segíteni az ügyfelet abban, hogy a valódi problémát oldja meg. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a megfelelő kenőanyag kiválasztása is segíthet a megoldásban, ez mindig az adott probléma jellegétől függ, de a fogaskerekekről letört fogakat nem tudjuk kenőanyaggal pótolni.” – tette hozzá nevetve Szurmai Zsolt.

Hegedűs Károly a hetekben éppen egy ESD-s környezetben használható felületkezelő tesztelésén dolgozik, amellyel a padló vezetőképességének megőrzését támogathatják. “Amerikában és Németországban már léteznek alternatívák, próbálunk mi is olyan hatékony vegyszert fejleszteni, amellyel a padló ritkábban szorul majd cserére az ilyen gyártóterületeken.”

Az eCLEAN tehát nem egy egyszerű terméket jelent.

Az eCLEAN ötletével az ECOOL Total Fluid Management-ben bevezetett alapelveket viszik tovább: ahogy a hűtő-kenő folyadékokat is a kiválasztástól a hatástalanításig és a veszélyes anyagok elszállításáig kísérték, úgy most a technológia különböző fázisaiban alkalmazott felületkezelőkkel is így tesznek. Ez pedig nem csak az ügyfél számára kedvező, aki rengeteg befektetett időt és energiát takaríthat meg, de a környezet megóvása érdekében is igazán jelentős lépést tehet.

További információ

Az ECOOL GROUP weboldalán.

Megosztás
[
    ]