Az Eurosolid és a Tipton közös sikere: Vinylize

A stílus, az egyedi megjelenés a modern kor aláírása. Az egyediséget garantálják a világon egyedülálló Vinylize szemüvegek a Tipton-tól. A készítők most az EuroSolid-dal közös sikereikről mesélnek, és arról, milyen fontos szerephez jut a szemüvegkeretek tervezésében a mérnöki gyakorlatból jól ismert SolidWorks program.

Mit kell tudni egy-egy Vinylize szemüvegről?

Minden szemüvegnek története van. A történet egy dallammal, pontosabban egy bakelit lemezzel kezdődik. A cselekményt a megmunkálás folyamata jelenti, a befejezés pedig a viselőjével töltött értékes idő. A Vinylize szemüvegek nem csak praktikus kiegészítők, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egyfajta önkifejezési lehetőséget jelentenek azok számára, akik az orrukra – és fülükre- támasztják őket.

Music Remastered, vagyis zene másképp, akár szemüvegként

Zachary Tipton 1998-ban fedezte fel a szemüveg jelentőségét egy egészen praktikus okból: nehézséget okozott neki a táblára írt szöveg olvasása. Szinte azonnal elkezdett azon dolgozni, hogyan tehetné egyedibbé a mindennapjait megkönnyítő tárgyat. 2000-re már többféle anyagot is kipróbált, mégis az Édesapja  bakelitlemez-gyűjteménye ihlette meg őt, és úgy döntött, a kereteket lemezek újragondolásaként hozza létre majd. A megvalósításhoz Magyarországon talált társakat, itt kezdték meg a szemüvegek gyártását.

vinylize_gyartas

Amikor a Vinylize filozófiájáról kérdeztük Zack-et, kifejtette, hogy számára nagyon fontos volt, hogy egyszerű hétköznapi tárgyak által inspirált termékekből a lehető legtöbbet hozhassa ki. Erre pedig a szemüvegek tökéletes példák. Zack a legfontosabb összetevőként a zenét, a stílust és a minőséget jelölte meg a keretekben. Ez az a három dolog, amiért bárki megvenné az általuk készített optikai lencsével vagy napszemüvegként gyártott szemüvegeket.

A szemüvegek készítése során két utat követhetnek a tervezők: lehetőség van egyedi szemüveg gyártására, ilyenkor a fazont, a lemezt, vagy akár a színt is a megrendelő választhatja ki. A másik lehetőség, hogy saját ötlet, alapján, vagy egy korábbi modell megújításán dolgoznak.

Ezt a folyamatot Hukaya Simon a következő lépésekre bontja:cikk_kep_6
1. Rajzkészítés: vázlatokat készít az ötleteiről, majd a legjobbakat kiválasztva részletesen, de még papíron, kidolgozza őket.
2. Szkennelés, digitalizálás: a tervezés ezután digitális formában folytatódik.
3. Vektoros programok használata: a számítógép adta lehetőségekkel élve, már méretezhető, paraméterezhető rajzokat készít.

 

4. SolidWorks: a program segítségével az elkészített modellekből összeállítások születhetnek, amelyeket így már 3D-ben ellenőrizhetnek a működés szempontjából.vinylize_SW
5. 3D nyomtatás: kb. másfél óra alatt 3D nyomtatott prototípust hoznak létre.
6. Összeszerelés: a nyomtatott elemeket összeszerelik a műhelyben.
7. Próba: a kollégákkal felpróbálják a kereteket, észrevételeket, hibákat gyűjtenek.
8. Javítás: a megjegyzések alapján javításra kerülhet a keret, ilyenkor újra kinyomtatják, összeszerelik és felpróbálják a prototípusokat, akár négyszer, ötször is újrakezdve a folyamatot.

9. Dokumentáció: amennyiben a keret megfelelőnek, használhatónak bizonyul, illetve a vezetőség is elfogadja a javaslatot, teljes műszaki dokumentáció készül az újdonsült termékről. Simon külön kiemelte, hogy a pontos dokumentáláshoz nagy segítséget nyújt a SolidWorks használata, ezzel sokkal egyszerűbbé és rövidebbé válik a „papírmunka”.

Figyelemre méltó az a mérnöki munka, amely egy-egy Vinylize darab történetét teljessé teszi. Alapvetően egy design kiegészítőről beszélünk, Simon azonban hangsúlyozza a jól használható tervezőeszközök jelentőségét. Így beszél a SolidWorks-ről is, mint jól átlátható, pontos munkát lehetővé tevő szoftverről. Számára fontos a paraméterezhetőség és kiemeli azt is, hogy nagyon hasznosak a program által adott visszacsatolások is akár a szerelhetőséggel kapcsolatban.

„Már nekem is van egy pirospontom.”

vinylize_ashby

A Red Dot Design Award díjazott keret, a Vinylize Ashby.

Természetesen nem csak a tervezés folyamatáról, a kedvenc darabjairól is kérdeztük Simont. Két keretet emelt ki, az egyik az, amely Robbie Williams-nek készült, ez volt az első általa tervezett, saját design alapján készült napszemüveg. A másik pedig a tavalyi kollekció méltán híressé vált darabja, a Vinylize Ashby, amely saját, új ötletek alapján született, nem egy korábbi modell megújításaként. Ez a darab segítette hozzá Simont a Red Dot Design Award elismeréséhez.

Nem csak a minőség a fontos

A termék minősége mellett a gyártási színvonal is nagyon fontos tényező. A gyártást Zack szerint az teheti megfelelő minőségűvé, ha az ember gondosan megválogatja a munkatársait, megfelelő gépeket választ (számítógép és gyártóberendezések), valamint olyan szoftvereket, amik hatékony segítséget nyújtanak a célok eléréséhez. A gyártási folyamatot jelentősen megkönnyíti számukra a SolidWorks használata, mivel az a teljes gyártási folyamatot végigkíséri. Az így megspórolt időt más jelentős feladatokra tudják fordítani, valamint több energia és idő marad az új ötletekre.

Zack szerint a termékek, így a Tipton által gyártott Vinylize szemüvegek nem csak használati tárgyak, a választásban jelentős szerepet kap azok külleme, design-ja. Egyszerűen fogalmazva az emberek nem terméket, hanem a termék által képviselt történetet vásárolják meg. A design egy ilyen egyedi kiegészítő esetén már maga a marketing: „Marketing nélkül pedig nem tudsz értéket képviselni” – állítja Zack.

További információ

Gépészeti tervező szoftver
Az Eurosolid és a Vinylize weboldalán.

Megosztás
[
    ]