Megmunkálási-készülékek optimalizálása DELMIA-val

A munkadarab-befogó készülékek feladata, hogy a munkadarabot a teljes forgácsolási folyamat során stabilan, a meghatározott pozícióban tartsa, oly módon, hogy a forgácsolását ne akadályozza. Ennek megfelelően a készülékek kialakítása időnként igen komplex feladat.

Jelen cikkünkben bemutatjuk, hogy 3DEXPERIENCE DELMIA-ban, a szerszámpályákat és a szerszám mozgási térfogatait, hogyan lehet CAD geometriává alakítani.

Gemotery creation – Szerszámpályák CAD geometriává alakítása

Alkatrészek megmunkálása során problémát jelent, hogy közel kell mennünk a szerszámmal a készülék-elemekhez, illetve be kell mennünk ezek közé. Segítséget jelent azonban, ha ismerjük a szerszám bejárt útját, valamint azt a térfogatot, amit a forgácsolási folyamat során szabad területként kell biztosítanunk számára.

A szoftver-opció használatával egy meglévő szerszámpályát tudunk CAD geometriává alakítani. A folyamat során első lépésként ki kell választanunk, hova kívánjuk beilleszteni az exportált geometriát – ez lehet egy meglévő, vagy egy teljesen új alkatrész is.

Ezt követően exportálhatunk geometriákat:

  • adott pontokból (pl.: a szerszámpálya kezdőpontja, végpontja vagy bármilyen általunk kiválasztott pont)
  • két kiválasztott pont közötti szakaszból, illetve
  • a teljes szerszámpályából

A szerszámpálya-geometriákat négy típus szerint oszthatjuk fel és menthetjük ki:

  • Point – a CAD geometria a szerszámpálya pontjaiból épül fel
  • Areas – az exportált pálya, illetve pályaszakasz egybefüggő görbeként kerül létrehozásra
  • Axes – a szerszámok tengely-iránya kerül kimentésre egyenesekként, melyre főként 5 tengelyben történő megmunkálás során lehet szükség, a különböző tengelyirányok ellenőrzése végett
  • Tools – az általunk meghatározott pozíciókban a szoftver a szerszámokat CAD geometriaként hozza létre, majd pontos térfogatukkal ábrázolja őket

A kiválasztott típusoknak megfelelően a szoftver teljes értékű CAD geometriákat hoz létre a felépített szerszámpályából.

A módszer alkalmazásával könnyen elérhető, hogy azokat a területeket, amit a szerszám a forgácsolási folyamat közben bejár, a tervezés során beillesszük a készülékek modelljeibe. Ennek segítségével hatékonyan kialakíthatóak a különböző kivágások, szerszám- és forgács-vezető csatornák, a szerszámütközések elkerülésének és a pontos megfogás biztosításának céljából.

A funkció alkalmazásával egyszerűbbé és gyorsabbá válik a készülék-tervező és a gyártás-tervező mérnökök között a kommunikáció és a közös munka. Jelentős mértékben csökkentjük a készülékek utólagos módosítását, illetve még inkább minimalizálhatjuk a megmunkálás során előforduló ütközések számát, ezzel is növelve a folyamatbiztonságot.

További információ:

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója, a CAD-Terv Kft. honlapján.

Kérje a CAD-Terv ajánlatát ITT.

Megosztás
[
    ]