Kábelek és vezetékek nagy sebességű jelölése – megoldások a Thonauertől

A Thonauer Kft. 25 éve foglalkozik tintasugaras jelölési megoldásokkal. Első sorban a kábeles területen szerezték ismeretségeiket, de az ipar számos más területén is használhatóak gyors és megbízható automatizált megoldásaik. Több különböző berendezéssel és tintával rendelkeznek a csomagolóipar és a fémmegmunkálás számára is. A lent olvasható információk általánosan használhatók több különböző területen is.

A kábeleket, vezetékeket, az azonosítás, megkülönböztetés érdekében, el kell látni a megfelelő jelölésekkel. Ezeket a jelöléseket előíró szabványok meglehetősen szigorúak, a kivitelezés ezért sokszor nagy kihívást jelentő feladat. Az ehhez kellő technológia régóta elérhető, a piaci igények maradéktalan kielégítése érdekében azonban a Wiedenbach – CS-szériás nyomtatóival és egyedi fejlesztéseivel – a hatékonyság egy új szintjét vezette be a piacra.

Kabeljeloles_article

Kábeljelölés

A vonatkozó szabályok értelmében a gyártóknak kötelezettségük az általuk előállított vezetékeket a megfelelő jelzésekkel ellátniuk. Megrendelőiknek pedig értelem szerűen kiemelten fontos, hogy ez a folyamat a lehető legjobb nyomtatási minőségben valósuljon meg, minél alacsonyabb költségek és teljesítési idő mellett. Mindezt összevetve azzal, hogy a nyomtatni kívánt anyagok és a megfelelő rugalmasság iránti igények folyamatosan változnak, elmondhatjuk, hogy a kábeljelölés esetében egy meglehetősen összetett, nagy kihívást jelentő munkafolyamatról beszélünk. A jelölést végző cégeknek ráadásul szigorú elvárásoknak kell megfelelniük, melyeket a VDE 0293 szabvány határoz meg.

A VDE 0293 szabvány előírásai

Ez a szabvány elsősorban azt határozza meg, hogyan kell használni a színezést és a számozást a kábelek jelölésében. Az 1-6 eres kábelek esetében az egyes kábelereket különböző színnel kell megjelölni, mely az alábbiak szerint történik:

A VDE 0293 szabványban előírt színezések

A VDE 0293 szabványban előírt színezések

Ahogy azt az ábrán is látjuk, 6 kábelér felett már nem színkódokkal, hanem a megfelelő, aláhúzott számozással kell ellátni a kábeleket. A nagy sebességű kábeljelölésnek ebben van szerepe, és tekintve, hogy a VDE 0293 azt is előírja, hogy a kábelen futó jelölések, milyen távolságonként kell ismétlődjenek, kiemelten fontos, hogy az erre alkalmas technológia képes legyen teljesíteni ezeket a standard értékeket.

A VDE 0293 szabványban előírt értékek

A VDE 0293 szabványban előírt értékek

A CIJ technológia

A nyomtatáshoz szükséges technológia régóta létezik, ennek azonban megvannak a maga korlátai a rugalmasság és/vagy költségek tekintetében. Nem véletlen, hogy a szinte korlátlan lehetőségeket kínáló, olcsó és rugalmas CIJ (Continuous Inkjet = folyamatos tintasugaras) nyomtatók kerülnek a fókuszba, amikor kábelek jelöléséről van szó. Az optimális működés, a hibátlan nyomtatási minőség érdekében azonban, ezeket a CIJ nyomtatókat folyamatos szabályozásoknak kell alávetni. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként a nyomtatást szüneteltetni kell, ami jelentős időkiesést, tehát alacsonyabb produktivitást jelent. Erre kínálja megoldásait a Wiedenbach.

A CS-széria és egyedi megoldások

A Wiedenbach, CS-szériás nyomtatócsaládjának sikereire építve olyan hatékony megoldásokat fejlesztett ki, amellyel az előállítási sebesség növelése mellett is csökkenthető a jelölési távolság, a folyamatos szabályzást ugyanis olyan hatékonyan teljesítik ezek a gépek, hogy a nyomtatási szünet ideje rendkívül rövidre csökken. Ezekre a fejlesztésekre elsősorban azért van szükség, mert gyakran előfordulnak olyan egyedi megrendelések, melyek elengedhetetlenné teszik az előrelépést.

Egyik ilyen megrendelőjüknek meglehetősen egyedi igényei voltak, ugyanis viszonylag rövid (5 km-es) kábelekre szeretett volna 48 különböző számozást nyomtatni. Korábban ez sok munkát vett igénybe, ugyanis kénytelen volt minden nyomtatáshoz külön átállítani gépét. A Wiedenbach ennek érdekében felszerelte megrendelőjének gépsorát egy hevederrel, ami a nyomtatónak adott számozási információ megváltoztatásával azonnal átváltott egy másik csévére, gyakorlatilag megszakítás nélkül végezve el a feladatot. A megrendelő így napokat tudott megtakarítani, hiszen nem kellett minden egyes számozásnál leállítani a nyomtatósort, majd az átállítás után újraindítani.

Egy másik alkalommal a VDE 0293 által meghatározott szabványok felett kellett teljesíteniük, mindezt ráadásul gyorsabban, mint a megrendelő által használt, 250 m/perc sebességű konkurens cég CIJ nyomtatója. A Wiedenbach megoldása egy új, vertikális karakterkészlet kidolgozása volt, amely lehetővé tette az előírt standard értékek feletti teljesítményt, lecsökkentve a számozások közti távolságot 20 mm alá, mindezt 500 m/perces sebesség mellett.

A Wiedenbach CS-szériája által teljesített új standard

A Wiedenbach CS-szériája által teljesített új standard

Összességében elmondhatjuk, hogy a CS-széria hatékonysága a folyamatos szabályzásban, a nyomtatókhoz kínált szoftveres optimalizáció, illetve az egyedi fejlesztésű karakterkészlet alkalmazása számottevően rövidíti az előállítási időt, és lehetővé teszi, hogy a nagy nyomtatási sebesség mellett is könnyen tarthatóak (sőt, túlteljesíthetőek) legyenek a szabvány jelölési értékek.

A Thonauer csapata bármilyen műszaki információ igény esetén szívesen áll ügyfelei rendelkezésére. Berendezéseiket, alkatrészekkel és szervizzel, budakeszi központjuk látja el. Amennyiben egyedi géppel oldható meg a feliratozás automatizálása, akkor saját gépfejlesztő csapatuk áll az érdeklődők rendelkezésére.

További kérdéseivel látogassa meg a Thonauer Kft-t szeptember 20-23-án megrendezésre kerülő, Inhouse Show rendezvényükön!

További információ

A Wiedenbach nyomtatók magyarországi forgalmazója, a Thonauer Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]