GO98 szerszámgépek: CNC portál típusok

A GO98 Bt. CNC portál gépek ajánlatadásánál messzemenően igyekszik figyelembe venni a megrendelők géppel szembeni elvárásait és a megmunkálni kívánt alkatrészek támasztotta technológiai igényeket. Ezért nem egy portálcsaládból kínálnak gépet, hanem ezen igényeknek legjobban megfelelő típust javasolják: kínálatukban az AXA Maschinenbau GmbH., Sigma Ltd., Lywentech Ltd., Starvision Ltd., Fourstar Ltd. portáljai szerepelnek, valamint a Vision Wide Ltd. gépei.

A Vision Wide Tech Co., Ltd. már a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet fordít a jól szervezett gyártási folyamatra, minőségellenőrzésre, K+F-re, valamint az eladást követő szervizszolgáltatásra. Fő termékcsoportjuk a portál típusú megmunkálóközpontok (lineáris és csúszóvezetékes illetve ezek kombinációi), rögzített vagy mozgó keresztgerendás kialakításban, valamint a technológiát kiegészítendő, alapkivitelben háromtengelyes függőleges SV és DV jelű megmunkálóközpontok.

A Vision Wide különösen figyel az ügyfél-orientált gépfejlesztésekre – az egyes szerszámgépeket az egyedi igények szerint alakítják ki és gyártják le. A gyártáshoz magas minőségű alkatrészeket és részegységeket használják fel, ezért a szerszámgépgyártásban jól ismert német és japán cégekkel állnak partneri viszonyban. Évente több, mint 100 portál típusú megmunkálóközpontot gyártanak, melyek 80%-a a nyugati országokba kerül exportálásra. Ezeket a gépeket főként a nagy pontosságot vagy nagy termelékenységet igénylő iparágakban (szerszámkészítés, repülőgép-ipar, formagyártás, acélszerkezet-gyártás) használják.

A Vision Wide portálgépek műszaki kialakításuk és technológiai jellemzőik alapján négy csoportba oszthatók, úgymint: merev, nehéz forgácsolásra ajánlott csúszóvezetékes VF és VB típusok, a nagy sebességű, a gyors, kisebb munkadarabok, általában három tengelyes megmunkálást igénylő SF, a széles keresztmegmunkálási tartománnyal rendelkező NF és HF típusok, a szimultán öttengelyes megmunkálásra alkalmas FA típus, valamint az ötoldalú megmunkálásra különösen alkalmas BM típus, a keresztgerenda W tengelyként való programozhatóságával, magas munkadarabok esetében.

VF és VB típusok

A VF típusok merev felépítésű, nagypontosságú portálgépeket, kézi hántolású csúszóvezetékek, valamint három szánvezetékes, 65°-ban döntött keresztgerenda – ami erősen fogja a főorsóházat – jellemzi. A tengelyek direkt hajtással rendelkeznek, az X tengelyen holtjátékmentesítő és nyomaték növelő hajtóművön keresztül. Mindhárom tengely golyósorsó hűtéssel van ellátva, így a tengelyek hőmérsékletváltozása szabályozott.

VF_article

A golyósorsók hűtésén kívül külön hűtéssel rendelkezik a főorsó, a környezeti hőmérsékletnél 2°C-kal kevesebbre állítva, a megmunkálás alatti deformálódás elkerüléséhez,
így a gép kifejezetten alkalmas nehézforgácsolásra, illetve nagypontosságú megmunkálásra, közepes vagy nagy méretű munkadarabokhoz és formagyártáshoz.

A Z tengely a főmotorral szimmetrikusan helyezkedik el, ami egyenletes, sima mozgást és megmunkálást eredményez. A megmunkálási tartomány X:3.200-5.200 mm, Y:2.300-2.600 mm. A keresztgerenda statikus magassága opcióként maximum 200-500 mm-rel kérhető magasabbra, ennek igénye a különböző egy vagy kéttengelyes szögfejek, orsóhosszabbítók esetében jelentkezik.

sarokfejek VW_article

A VB típus a VF-hez képest kisebb munkadarabokhoz ajánlott. A VF-nél eltér a keresztgerenda kialakítása, itt merőleges megoldással találkozunk. A megmunkálási tartomány X:2.000-4.100 mm, Y:1.600-2.000 mm. A főorsó hajtása mindkét gép esetében lehet hajtóműves vagy szíj, a kiviteltől függően 4.000-10.000 f/p fordulatszám tartományban.

SF, NF és HF típusok

Mindhárom gépre jellemző kialakítás az X és Y tengely lineáris szánrendszer, ami nagyobb gyorsjárati és pályamenti előtolást tesz lehetővé. A függőleges tengely vezetékezési rendszere mindegyik gépen szintén választható, melyet az igényelt forgácsolási teljesítmény határoz meg. A vezetékezési rendszer lehet lineáris vagy csúszóvezetékes.

SF_article_v2

 

A vezetékezési rendszer megválasztása meghatározza a főorsó típusát: csúszóvezetékes rendszer esetén két fokozatú tartományváltós hajtómű vagy szíjhajtás, lineáris változatkor a két fokozatú tartományváltós hajtómű mellett, kérhető direkthajtású főorsó, az SF portál 18000 f/p fordulatszámánál pedig már motororsó kerül beépítésre. A főorsó meghajtásának módjától függően általánosan 4.000-6.000-8.000-10.000 f/p fordulatszám érhető el. A lényeges különbség az egyes típusok között a mozgástartomány: az SF 2.100-4.100 mm-es X tengelyű mozgás mellett, a keresztirányú Y mozgást 1.200-2.300 mm között határolja le, a legnagyobb, 2.700 mm-es mozgás csak a nagy X mozgás (3.000 vagy 4.000 mm) mellett valósul meg.

Az NF és HF közötti legnagyobb eltérés a mozgástartományban van: az NF 2.200 mm-es X mozgástól 6.200 mm-ig, a HF 4.200 mm-es X mozgástól 10.200 mm-ig terjedhet. Ugyanez igaz az Y mozgásokra: amíg az NF 2.300 mm-től maximum 3.900 mm-ig, addig a HF 3.500 mm-től 4.700 mm-ig kérhető. Vagyis a két típus mozgástartomány részben átfedi egymást, ezáltal kínálva a legjobb gépméret választást.

NF_article

A gépek asztalai 9.000 kg-tól egészen 36.000 kg-ig terhelhetők, természetesen a gép méretétől függően. Mindhárom géptípuson alkalmazhatók a már említett sarokfejek, melyek asztalról (pick-up) automatikusan felvehetők, vagy a gépkezelő oldalról félig vagy teljesen automatizálva a munkatérbe forgathatók, és a főorsóval automatikusan összekapcsolhatók. Egyidőben a gépekhez többféle sarokfej is illeszthető, ekkor a sarokfejek automatikus beváltása a szerszámtár oldaláról történik.

FA típusok

A 3.100 mm-től 8.200 mm-ig terjedő X és 3.300 mm-t is elérő Y mozgású FA főorsójának legnagyobb fordulatszáma 12.000 f/p vagy 20.000 f/p, HSK-A100 vagy HSK-A63 főorsókúppal. A nagy teljesítményű és szimultán öttengelyes megmunkálást biztosító CYTEC kettős fej (B és C tengely) 12.000 f/p fordulatszám mellett 57/75 kW, 20.000 f/p mellett 34/43 kW teljesítményre képes. Az A-tengely pozicionálási pontossága +/-5” , C-tengely pozicionálási pontossága +/-3”.

FA_article

A főorsó fejet/házat két hidraulika henger egyensúlyozza ki, a főorsó a két ellensúly-henger között helyezkedik el. A B tengely ± 94° míg a C tengely ± 360° elfordulásra képes, a tengelyek maximális forgató nyomatéka 1.000 Nm, a rögzítés 4.000 Nm. A forgási sebesség mindkét tengelyen 20 f/p. A szimultán öttengelyes megmunkáláshoz a HEIDENHAIN iNTC 530 HSCI illetve TNC 640 vezérlő ajánlott, alaptartozék az automatikus kinematikai opció, az ütközés felügyelet (DCM -Dynamic Collision Monitoring), a főorsó vibráció és túlterhelés elleni védelem, a hőmérséklet kompenzáció és a főorsó hűtés.

BM típusok

A nagyméretű, magas munkadarabok három illetve ötoldalú megmunkálására különösen alkalmas BM típus 10.200 mm-ig tud megmunkálni X irányban. Ebben a típusban a „legkisebb” X méret 4.200 mm. A keresztirányú Y mozgás maximuma 4.200 mm, a legnagyobb portál oszlop távolság 3.500 mm. A függőleges megmunkálást segíti az akár 1.400 mm-es lökethosszal bíró Z tengely mellett, a keresztgerenda tetszőlegesen pozicionálható W tengelye, 1.200 mm-es tartományban.

GO98_BM-1_article2

A megmunkálható munkadarab magasság az oszlopok 200-500 mm közötti emelésével tovább növelhető, a Z illetve W tengelyek mozgástartományának változatlanul hagyása mellett. A szánok kialakítása az XZ tengelyen lineáris vezetékű, az Y (keresztgerenda) és a W tengely csúszóvezetékes. Az utóbbi kettős hajtással és mérőrendszerrel rendelkezik, merevségét a 705 mm széles szánfelület adja. A főorsó két fokozatú hajtóművel vagy direkt hajtással szerelt, a hajtás típusától függően 4.000 f/p és 10.000 f/p fordulatszámmal. A legnagyobb gép esetében a terhelhetőség 36.000 kg, a gép súlya a 100.000 kg-ot is elérheti.

GS típsuok

Az eddig ismertetett portál gépektől eltérő kialakítású GS felsőpályás, Gantry típusú megmunkálóközpont, forma- és szerszámgyártáshoz, főként az alumínium iparban. A gépet nagy sebesség, nagy pontosság és egyszerre nagy mennyiségű forgácsleválasztás jellemzi. A nagyteljesítményű főorsóval a 3D alumíniumformák könnyen és gyorsan készre munkálhatók.

GS-2_article

Az ágy, az oszlopok, az asztal egy darabból álló öntvény, így a súlyeloszlása kedvezőbb, mint egy „piramis” alakú megmunkálóközponté. Az X-tengely kettős, közvetlen hajtású szervomotorral, valamint két mérőléccel van szerelve, ami nagy sebesség esetén is biztosítja a pontosságot. A Z-tengely hajtása szintén közvetlen szervomotoros, ami kisebb energiaigényű, valamint az indirekt hajtásból eredő hibák is elkerülhetők vele. A főorsó motor 10.000/15.000-es fordulatszámú, direkt hajtású: az alacsony zaj, holtjátékmentesség, szinte rezgésmentes működés érdekében BBT főorsó kúppal rendelkezik. Motororsóval 18.000 f/p fordulatszám érhető el, HSK-A63 szerszámbefogással. A mozgástartomány 1.200 mm és 3.000 mm között van X tengelyen, Y irányban minden esetben 2.000 mm. A megmunkálható munkadarab maximális súlya 3.000 kg, a gép súlya az X lökettől függően 26.000-39.000 kg.

Az asztal alacsonyan helyezkedik el, az ajtók szélesebbek a megszokottnál, így a munkatér sokkal kényelmesebb a gépkezelők számára. Lánc típusú alapértelmezett forgácsszállító biztosítja a forgácsok munkatérből való eltávolítását.

SV típusok

Az SV típusok szerszám- és formagyártáshoz ajánlottak: mindhárom tengely lineáris szánvezetékkel rendelkezik, amivel megfelel a legmagasabb teljesítmény, pontosság és forgácsolási merevség követelményeinek. A főorsó pontosságát a főorsó és a motor felületeinek ötvözése, illetve kézi hántolása biztosítja. További főbb ismérvek:

– egy darabból álló öntvény, direkthajtású golyósorsók az X/Y/Z tengelyeken
– Z tengely ellensúly nélkül, így nagy gyorsulás érhető el, míg a pontosság 0,01 mm-en belül marad
– felhasználóbarát gépkezelés: nagyméretű ajtók a munkadarabok könnyebb felhelyezése érdekében, valamint szélesebb munkatér ablakok, amivel a forgácsolási folyamatok is egyszerűen figyelemmel kísérhetők.
– kényelmes, elől elhelyezett hűtővíz és pneumatika interfész, a könnyebb kezelés érdekében

Az oldalra csúszó ablakok kialakításával kisebb szabad terület szükséges a gép körül, valamint az ajtó nyitásakor sem a hűtővíz nem csöpög, sem a forgács nem hullik a szerszámgépen kívülre. Az ajtók és ablakok megerősített üvegből készülnek, a nagyobb biztonság érdekében. A gép mozgástartománya X: 850 mm-től 1.200 mm-ig, Y: 550 mm-től 600 mm-ig terjed, a Z maximális mozgása maximum 600 mm lehet, ami előnyős például 4. vagy 5. tengely kérésekor. A főorsó alapfordulatszáma 10.000 f/p, opcióként 12.000 f/p vagy 15.000 f/p is lehet.

DV CG_article

DV típus

A DV típus kifejezetten nehézforgácsolási feladatokra való. Valamennyi fő eleme meehanite öntvényből, egy darabból álló öntvény. A gépágy 4 csúszóvezetékkel kiváló alátámasztást és merevséget biztosít a nagy teljesítményű megmunkáláskor. Valamennyi szánvezeték hőkezelt, és HRC50 keménységi osztályú. A megfelelő előtolási teljesítményről kézi hántolás, valamint a csúszó felületek Turcite bevonata gondoskodik. Az X/Y/Z tengelyek golyósorsóinak hajtása szintén direkt, nagy nyomaték, nagy gyorsulás mellett. A Z tengelyen mért pontossági teszt 0,01 mm hibahatáron belül van. A gép kezelése az SV gépekkel megegyező, felhasználóbarát.

A gép mozgástartománya X: 1.600 mm, Y: 800 mm, a Z maximális mozgása maximum 700 mm lehet, ami előnyős például 4. vagy 5. tengely beépítésekor. A főorsó alapfordulatszáma 6.000 f/p, opcióként 8.000 f/p DIN 60 kúpnál vagy 40-es kúp választásakor direkt hajtással 10.000 f/p vagy 12.000 f/p.

Valamennyi, fentiekben ismertetett Vision Wide géphez kérhető opciók a főorsón keresztüli hűtés (CTS, ATS), a forgácsszállítók, a különböző tárhelyszámú szerszámváltók, burkolatok kivitele, a FANUC és HEIDENHAIN vezérlők változatai, illetve azok szoftver opciói, egyedi igények. Magyarországon VF és NF típusok működés közben is megtekinthetők.

Írta:Eötvös Oszkár GO98 Bt., a HEIDENHAIN GmbH. és a Vision Wide Tech. Co. Ltd. hivatalos képviselete és szervize

További információ

A GO98 Bt. honlapján.

Megosztás
[
    ]