Fejlesztés gombnyomásra – ZEISS O-SELECT mérő projektor

Az orvosi eszközök meghibásodásának elkerüléséhez a megbízható első minta és szúrópróbaszerű ellenőrzések, mintavételek kikerülhetetlen biztonsági lépések. A hajtásrendszerek gyártásával foglalkozó SAS GmbH – hogy ezen kritériumoknak megfeleljen – pontos, ismételhető méréseket kell végezzen, amely így elsődleges feladattá válik a vállalat életében. A ZEISS O-SELECT mérő projektor beszerzése óta az ehhez szükséges folyamatok gombnyomásra működnek, ami pozitív hatást gyakorolt a cég alkalmazottainak lelkesedésére is.

A gép részletes bemutatásával EBBEN a cikkben foglalkoztunk.

Az SAS GmbH fő profilja a rehabilitációs technológia területén felhasznált alkatrészek gyártása, a tevékenységi kör bővítése óta azonban orvosi eszközök gyártásával is foglalkoznak, amely iparágban komoly biztonsági előírásoknak kell megfelelniük.

"A hajtóműveink a lehető legpontosabb méretekkel kell elkészüljenek, hogy működésük mindig zökkenőmentes legyen," magyarázza el Adam Frey, az SAS GmbH ügyvezető igazgatója.

“A hajtóműveink a lehető legpontosabb méretekkel kell elkészüljenek, hogy működésük mindig zökkenőmentes legyen,” magyarázza el Adam Frey, az SAS GmbH ügyvezető igazgatója.

A cég által gyártott fogaskerekek például, amiket kerekesszékekbe, mozgólépcsőkbe helyeznek, olykor a másodpercenkénti 450 fordulatot is elérik, kifogástalan működésükhöz ezért a lehető legpontosabb méretekkel kell legyártani őket. Mindez kemény elvárásokat támaszt a cég felé, melynek következtében a korábban használt kézi mérőeszközök és a kézi mérés elavulttá váltak.

A fellépő problémára a Turning Days kiállításon talált megoldást Adam Frey ügyvezető igazgató és Karin Wysokowski, a vállalat pénzügyi menedzsere. A megfelelő mérőgép kiválasztásában az elsődleges szempontok a pontosság, és a mérések ismételhetősége voltak, de a cégnek fontos volt az is, hogy a választott gép az alkalmazottak tetszését is maximálisan elnyerje. A rendezvényen kiválasztásra került három gépet a dolgozók helyben ki is próbálhatták, a tesztelés alapján pedig egyöntetűen a ZEISS O-SELECT mérő projektorra esett a választásuk. A gép nem csak az előzetes elvárásoknak felelt meg, használata meglehetősen egyszerűnek bizonyult, az ára pedig kedvező volt a cég számára.

Wolfgang Benne magától tanulta meg, hogyan működtesse a ZEISS O-SELECT mérő projektort

Wolfgang Benne magától tanulta meg, hogyan működtesse a ZEISS O-SELECT mérő projektort

A gép kiválóságát bizonyítja az is, hogy a mindössze egy délelőtött igénylő képzés után pár hónappal már hat alkalmazott – köztük hivatalos szakképzés nélküli gépkezelők – használták a gépet mintavételezésre. A használat valóban pofon egyszerű: a kívánt munkadarabot a tárgyasztalra kell helyezni, majd megnyomni az egyetlen gombot a gépen. Az optikai rendszer azonnal felismeri a tárgy pozícióját, majd automatikusan a megfelelő távolságra zoomol, beállítja a megvilágítás szükséges erősségét és fókuszál. A mérési program az eszköz jobb oldalán található monitoron pár másodpercen belül meg is jelenik. Ezután a kezelő egy kattintással meg is tekintheti a mért tárgy geometriai képét: az azt jellemzőket, pl. kör, egyenes, illetve ezek tulajdonságait (hosszúság, sugarak, stb.). A tűrésen belül lévő értékeket zöld, az azon lévőket sárga, az azon kívül esőket pedig piros szín jelöli. Az értékekről ezután automatikusan dokumentáció is készül. A cég egyik szakembere, Wolfgang Benne elmondása szerint a gép programozása is ugyanilyen egyszerűen zajlik.

"Ha egy számítógépet tudsz használni, ennek a rendszernek a kezelése is menni fog," mondja Wolfgang Benne a Minőségbiztosítás és Fogaskerékmű részleg alkalmazottja

“Ha egy számítógépet tudsz használni, ennek a rendszernek a kezelése is menni fog,” mondja Wolfgang Benne a Minőségbiztosítás és Fogaskerékmű részleg alkalmazottja

A teljes mérési folyamat elvégzése a ZEISS O-SELECT előtt sokkal összetettebb volt, a régi gépeket, illetve tolómérőket, mikrométereket nem mindenki tudta magabiztosan használni, és nehezebb is volt velük tartani a pontosságot. A beszerzés óta a méréstől való viszolygás megszűnt az alkalmazottakban, azóta szívesen végzik el ezt a feladatot. Az elvárt precíziót is sokkal könnyebb teljesíteni, a projektor ugyanis az olyan kényes feladatokkal is elboldogul, mint a hat milliméteres fogaskerekek átmérőjének, többfogméretének századmilliméter pontosságú mérése vagy annak kiszámítása, hogy meghatározott átmérő mellett milyen távolságra kell elhelyezkedjenek a furatok egy több-centiméteres peremen. A mért adatok ráadásul nem csak pontosak, de reprodukálhatóak is, maga a mérés pedig mindemellett másodpercek alatt elvégezhető, tehát jelentős időmegtakarítással jár. A mentett adatok segítenek meghatározni, hogy mikor, milyen mérések készültek már el, de a minőségbiztosításhoz szükséges teszt jelentések generálásában is fontos szerepet játszanak.

Ezeknek az előrelépéseknek köszönhetően már az első hónapban érezhető volt a fejlődés a gyártási folyamatban, a vállalat gyorsabban ki tudja szűrni a selejtet, a kiadások, anyagköltség ennek következtében csökkentek és javult a szállítási teljesítmény is. A gépet a megrendelők ki is próbálhatják az SAS GmbH-nál, a mérést így akár saját termékeiken is elvégezhetik, mindezt csupán egy gombnyomással.

Forrás:Carl Zeiss Ipari Méréstechnika

További információ:

A Carl Zeiss IMT GmbH Magyarországi Fióktelepe hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]