Chiron DataLine – alapok a digitális gyártáshoz

A Chiron DataLine szoftvercsomag a gyártási adatok digitalizálását, elemzését és későbbi felhasználását teszi lehetővé. Az innovatív folyamatoptimalizálási platform az Ipar 4.0 alapjait fekteti le, olyan rendszert alakít ki, melyben jól átlátható, automatizált gyártóegységek is megvalósíthatók. 

Chiron_DataLine_cikk1

Az automatizálás és digitalizálás az életünk minden területén jelen van. Napi rendszerességgel használunk okostelefont, tabletet és egyéb eszközöket, töltjük fel adatainkat a felhőbe, hogy bárhol és bármikor elérhessük azokat. Nincs ez másképp a szerszámgépek világában sem. Az ipar minden területén a digitális átalakulás, az Ipar 4.0 és az intelligens gyárak határozzák meg a fejlődési irányzatot. Egyre több fejlesztési projekttel találkozhatunk, melynek célja egy intelligens gyártóegység megalkotása, ahol a műhely és a tervező iroda, a gépek, mozgató egységek és minden eszköz összeköttetésben áll és folyamatos kommunikációval teljesen automatizált, nyomon követhető és hatékony gyártást valósít meg.

https://www.youtube.com/watch?v=lZ-NQf9bs0o

A németországi szerszámgépgyártó vállalat, a Chiron is hasonló célokkal fejlesztette ki a DataLine szoftvercsomagját. A DataLine segítségével a gyártási folyamatokra vonatkozó adatok eltárolhatók és elemezhetők, vizualizálhatók és a későbbi gyártás során felhasználhatók. A rendszer a gyártási folyamatok optimalizálását és a teljes digitális gyártást egyetlen átfogó megoldásként teszi lehetővé.

Chiron_DataLine_cikk3

A tuttlingeni székhelyű vállalat stratégiája, hogy a digitális gyártás és az Ipar 4.0 alapjának a tényleges megmunkálást végző szerszámgépet tekinti, a digitális átállással annak hatékonyságát növeli. A további lépések, a gépre épülő automatizált gyártócellák és egyéb folyamatoptimalizálási megoldások mind a gép tulajdonságaira alapozva, további építőelemekként jelennek meg a fejlesztésekben.

Ennek megfelelően az elsődleges cél a gépadatok valós idejű elemzése, azok digitalizálása és egy átlátható rendszerben történő megjelenítése és tárolása. Ezzel egy digitálisan továbbfejlesztett gyártási stratégiát valósíthatnak meg, ahol továbbra is a szerszámgép áll a középpontban. Az általuk fejlesztett digitális modulok távoli hozzáférést, a gépek vezérlésének számítógéppel való összeköttetését és a gyártási adatok valós idejű kezelését teszik lehetővé.

Chiron_DataLine_cikk2

A Chiron DataLine szerszámgép gyártótól és vezérlőtől függetlenül alkalmazható, ami a hatékonyságnövelés mellett rendkívüli rugalmasságot kölcsönöz a rendszer számára. A folyamatos, kétirányú kommunikáció, ami a megjelenítő egységek és a gépek között zajlik, a megmunkálás és a szerszámgépek állapotának folyamatos ellenőrzését biztosítja. Az adatgyűjtés már az alkatrészek és szerszámok szintjén megkezdődik, így a lehető legpontosabb információkat kaphatjuk a gyártóegységeink működéséről, sőt a kétirányú kommunikációnak köszönhetően az intelligens szerszámok optimalizált folyamatokat és maximális hatékonyságot biztosíthatnak.

ForrásChiron

További információ

A CHIRON csoport szerszámgépeinek hazai forgalmazója, a ROLATAST honlapján

Megosztás
[
    ]