Németország a világelső a 3D nyomtatási technológia használatában az Ernst & Young által készített tanulmány szerint

Amikor felmerül a kérdés, hogy melyek azok az iparágak, amelyek a 3D nyomtatási technológiát a legnagyobb arányban alkalmazzák, minden alkalommal az autóipar és a repülőgépgyártás, illetve a kisebb, kereskedelmi alapon szerveződő prototípus-készítők viszik el a pálmát. Így nem is igazán meglepő, hogy egy, a közelmúltban az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég által készített tanulmány szerint  – ipari szuperhatalomként – Németország világelső a 3D nyomtatók használatában és a 3D nyomtatási technológia alkalmazásában.

Mit is jelent mindez? Röviden, a tanulmány szerint a német vállalatok 37 százaléka már most alkalmazza a 3D nyomtatási technológiát és további 12 százalékuk tervezi a közeljövőben annak bevezetését. Ez talán nem hangzik soknak, ám ne felejtsük el, hogy néhány évvel ezelőtt a 3D nyomtatás csupán egy szűk piaci szegmens terméke volt, ami az exkluzív gyártószektorokon kívül alig volt ismert.

3D_elterjedtseg_01_cikk

Fontolgatja a 3D nyomtatási technológia alkalmazását (szürke), Tapasztalattal rendelkezik a 3D technológia használatában (sárga)

Ahogyan a fenti ábra is mutatja, Kínában az alkalmazási arány 24 százalék, míg az Egyesült Államokban mindössze 16 százalék. Az összes, felmérésben részt vevő országot tekintve a műanyagipar használja a 3D nyomtatási technológiát a legnagyobb arányban (38 százalék), míg a gépipari cégek részesedése 29 százalék.

Miközben ezek az arányok talán nem tűnnek igazán magasnak, ne felejtsük el, hogy összesen 10 millió euró nyereség keletkezett csak ennek a technológiának az alkalmazásából (ebből 10% Németország részesedése). Lehet, hogy ez csak csepp a tengerben, mégsem kezelhetjük könnyelműen, hiszen a számok folyamatos emelkedést mutatnak.

Az Ernst & Young-tól Andreas Müller kiemelte, hogy „a 3D nyomtatási technológiát már alkalmazó német cégek magas aránya azt mutatja, hogy a helyi gazdaság jól tudja adaptálni az új technológiákat,” és hogy „a 3D nyomtatás térnyerése egy innovatív német gazdaságot vetít előre.”

3D_elterjedtseg_02_cikk

Iparágak, amelyek már jelenleg is alkalmazzák (sárga), valamint amelyek a jövőben fogják használni a 3D nyomtatási technológiát (szürke): Autóipar- és repülőgépgyártás, Műanyagipar, Gépipar és létesítményfejlesztés, Elektronika, Gyógyszeripar és orvostechnika, Fogyasztási cikkek, nagy- és kiskereskedelem, Energiaipar, Logisztika és szállítás

Amellett, hogy a német cégek nyitottak az új 3D nyomtatási technológiákra, azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy rengeteg innovatív technológia fejlesztője, többek között az EOS is, németországi vállalat.

Az EOS tanácsadója, Güngör Kara úgy véli, hogy „az ipari 3D nyomtatási technológia egyik kiemelt piacvezetőjeként egyértelműen tapasztalunk egy olyan trendet, miszerint a 3D nyomtatási technológia felhasználása a klasszikus prototípus-készítéstől egy sokkal inkább ipari szintű irányba mozdul el. Egyre rövidebb időközönként, újabb és újabb innovatív megoldásokkal kell előállni.”

Ezek ellenére még mindig sok, komoly akadály áll a 3D nyomtatási technológia szélesebb körű elfogadásának útjában. Ahogyan az az Ernst & Young tanulmányából kiderül, a piaci szereplőkben még mindig nagy a félelem a 3D nyomtatási technológia árával kapcsolatban. Az összes, a felmérésben résztvevő cég több mint 40 százaléka a költségeket jelölte meg elsődleges okként, amiért nem választja ezt a technológiát. 28 százalékuk inkább amiatt aggódik, hogy nem rendelkezik megfelelő képzettséggel, míg 20 százalékuk azoktól a folyamatosan felmerülő anyag- és szolgáltatási költségektől tart, amelyek az ipari 3D nyomtatók vásárlásával szükségszerűen együtt járnak.

Ezzel együtt Andreas Müller úgy vélte, hogy ezek az ellenérvek rövid időn belül el fognak halványulni. Meggyőződése nagyobb részt azon a gondolaton alapszik, hogy a növekvő 3D nyomtató szolgáltatási ágazat egyre inkább biztosít majd eszközöket azoknak a kisebb vállalkozásoknak is, amelyek jelenleg nem tudják ezeket a drága berendezéseket megvásárolni, illetve tapasztalt munkatársakat foglalkoztatni és emiatt nem alkalmazzák a 3D nyomtatási technológiát.

Az alábbi diagramon láthatók azok az országok, melyeknek sikerült előrehaladást elérniük a 3D nyomtatás jövőbeli elfogadtatása irányába.

3D_elterjedtseg_03_cikk

A kínai és dél-koreai vállalatok többsége arra számít, hogy öt éven belül késztermékeket gyárthat 3D nyomtatási technológiával (%)

A tanulmányban megemlítik, hogy a 3D nyomtatási technológiát egyre több cég nem csupán egy közvetlen prototípus-készítési eljárásként alkalmazza, hanem késztermékek előállítására is (néhány évvel ezelőtt ez még ismeretlen volt). Ezen a területen is Németországé a vezető szerep. A tanulmány szerint az összes 3D nyomtatókon előállított termék 5,5 százaléka késztermékként kerül előállításra.

Andreas Müller megemlítette, hogy Németország nem feltétlenül fogja megőrizni vezető szerepét, hacsak nem határozottan törekszik erre. Elmondása szerint „a német cégeknek tenniük kell azért, hogy ne előzzék meg őket a nemzetközi versenyben.” Hangsúlyozta, hogy a német vállalkozásoknak egyre inkább késztermék előállító technológiaként kell tekinteniük a 3D nyomtatásra, és nem csupán egy olyan technológiaként, amely kutatási és prototípus-készítési célt szolgál.

3D_elterjedtseg_04_2_cikk

Piaci volumen növekedésének jósolt felső határa (sárga), Piaci volumen növekedésének jósolt alsó határa (zöld)

A tanulmány arra a megállapításra jut, hogy a jelenlegi trendek alapján a 3D nyomtatásban hatalmas potenciál van. Azok az apró lépések, amelyekről napról-napra mi is hírt adunk, visszafordíthatatlanul vezetnek egy sokkal nagyobb változás felé. Amit néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottunk a 3D nyomtatásról, azt ma már jóformán természetesnek veszünk. A fejlődés a következő években biztosan nem fog megállni.

Forrás:3ders.org

Megosztás
[
    ]