Termékek és megoldások a digitális átalakuláshoz

A DMG MORI a CELOS® rendszerét és az intelligens szoftveres megoldásokat részesíti előnyben a gyártási folyamatláncok digitális átalakításának alapjaként. 

Christian Thönes

Christian Thönes

A negyedik ipari forradalom (“Ipar 4.0”) témája dominál a jövőről szóló beszélgetések zömében, még a szerszámgépgyártó szektorban is. Megkérdeztük Christian Thönest, a bielefeldi DMG MORI Aktiengellschaft igazgatótanácsának elnökét, hogy a DMG MORI a világ legnagyobb szerszámgépgyártójaként hogyan támogatja a megrendelőit a digitális átalakulás útján?

Hogyan ítéli meg az “Ipar 4.0” kérdését a szerszámgépgyártás szempontjából?

A digitális átalakulás a szerszámgépgyártás terén is egyre erősebben zajlik. Ez azt is jelenti, hogy a szoftverek a gyártási környezetben is egyre fontosabbá válnak. A DMG MORI emiatt kénytelen szembenézni az ezzel járó kihívásokkal és a megrendelőket konkrét megoldásokkal támogatni a digitális átalakulás során. Az ágazat vállalatai folyamatosan figyelemmel kísérik a fejlesztéseket és teljesen tisztában vannak azzal, hogy az Ipar 4.0 alapjait most és a közeljövőben le kell fektetniük a mindennapos gyártás során. Az élre töréshez itt a felhasználóknak mindenekelőtt teljes körű, univerzális megoldásokra van szükségük, melyek számszerűsíthető előnyöket biztosítanak a megrendelők számára.

A DMG MORI hogyan támogatja a megrendelőit?

A megrendelő-központú digitalizálási stratégiánk egyik kulcsfontosságú eleme a CELOS® rendszer, amelyet körülbelül három éve mutattak be először, és amely azóta is egyfolytában fejlődött a tervezett módon. Ennek a gépeken és irodai számítógépeken is egységes felhasználói interfésznek a használatával a műhelyben és a munka ütemezésén dolgozók is irányíthatják és dokumentálhatják, majd megjeleníthetik a munkák sorrendjét, a technológiai és gépadatokat.

04B_DMG MORI_Industrie 4.0_InterviewThönes_cikk

A műhely szinten tapasztalható előnyei mellett a CELOS® nyílt rendszere lehetővé teszi az információcserét magasabb szintű struktúrákkal is. Tehát a CELOS® a vállalati szervezetben lévő gépek teljes integrációját teszi lehetővé, miközben már ma megteremti a fémforgácsolási folyamatok kapcsolódási felületét a jövő kiber-fizikai gyártórendszeréhez.

Hogyan reagáltak a megrendelők erre az újszerű rendszerre?

04A_DMG MORI_Industrie 4.0_InterviewThönes_cikkKivétel nélkül pozitív módon, mivel meggyőzőek az előnyei a mindennapos gyakorlatban. 30% időmegtakarítás a szerszámcsere időkben és 50%-kal kevesebb erőfeszítés a technológiai értékek számításakor és a fontos információk keresésekor: ez csupán néhány előny, amelyeket el lehet érni a CELOS® használatával.

Továbbá, a CELOS® egyszerű belépést biztosít a jövő fémmegmunkálásába, mivel a bevezetés fokozatosan történik. Azok az ügyfelek, akik a CELOS® mellett döntenek, először is korlátlan hozzáférést kapnak a már létező 16 CELOS® APP-hoz, valamint hozzáférést a jövőben kiadott alkalmazásokhoz. A CELOS® folyamatosan kompatibilis marad az újonnan kiadott alkalmazásokkal.

Ezek az előnyök már magukban minimalizálják a belépés korlátait. Továbbá a CELOS® CONTROL APP lehetővé teszi a meglévő programok használatát, így a programozók az eddig megszokott programozói környezetben dolgozhatnak tovább.

A tavalyi EMO kiállítás során a DMG MORI bemutatta a Machine Tool 4.0 együttműködését a Schaeffler Technologies berendezéseivel. Mi rejlik e kezdeményezés mögött?

Itt is egy valódi termékről van szó. A “Machine Tool 4.0” együttműködési projekthez a DMC 80 FD duoBLOCK® maró-eszterga központot vettük példaként összesen 60-nál több további érzékelővel, amelyeket beépítettek a gép kritikus részegységeibe. Az üzemelés közben folyamatosan rögzítettük a rezgés, erő és hőmérséklet értékeket, majd összegyűjtöttük, feldolgoztuk és elmentettük ezeket egy speciális értékelő egységben.

 

Ez kétféle előnyt nyújt a felhasználók számára. Először is a technológiai paraméterek a CELOS® Condition Analyser segítségével vizualizálhatók így valós időben végezhető a gép teljesítményének és állapotának elemzése.

Másodszor, az összegyűjtött adatokat eltárolhatjuk egy fölérendelt felhő architektúrában, ahol gépszintű és üzemszintű értékelésen esnek át speciális algoritmusok alapján. Ez lehetővé teszi az esetleges meghibásodások minősített előrejelzését, például a főorsó meghibásodását a mért adatokból, megfigyelésekkel meghatározott “viselkedési minták” alapján. Mindezt összegezve ezek a funkciók és megoldások együtt egy intelligens előrejelző rendszert alkotnak, amely optimalizálja a szervizelési és karbantartási időket, megelőzi a nem tervezett gépleállásokat, és jelentősen növeli a gépek kihasználhatóságát.

Úgy mondják, hogy az adatok a jövő nyersanyagai. Ennek első példája a közös kezdeményezés a Schaeffler Technologies vállalattal?

A “Machine Tool 4.0” legalábbis egy kitűnő példa arra, hogyan lehet adatokat megállapítani a gépészet, elektronika és információtechnológia ötvözésével, majd ezeket felhasználni arra, hogy valódi, számszerűsíthető hozzáadott értéket hozzunk létre a megrendelőink számára.

És a megrendelőknek nincsenek fenntartásaik…?

Kezdjük ezzel: Csak az egyes alkatrészek állapotadatait gyűjtjük a felhőben, a felhasználóval egyeztetett módon. De természetesen ezeknek az adatoknak az érzékeny kezelése és még inkább az adatbiztonság garantálása általában véve döntő tényező a vállalatok közötti hálózati kapcsolatok kialakításakor. Tehát a Machine Tool 4.0 továbbfejlesztését kimondatlanul is a megrendelőinkkel szoros együttműködésben fogjuk végezni.

05B_DMG MORI_Industrie 4.0_InterviewThönes_cikk

Megkérdezhetem, mennyire időtálló megoldás a bemutatott “Machine Tool 4.0”, ha tekintetbe vesszük azt, hogy még nincsenek szabványosított előírások és kommunikációs interfészek a kiber-fizikai gyártórendszerben?

A szerszámgépek bonyolultsága és a hozzájuk kapcsolódó igények miatt ezek mindig önálló egységek maradnak. Ugyanez vonatkozik a gyártó cellákra és a gyártó rendszerekre is. És pontosan ez az, ami miatt a mi rendszereink abszolút kompatibilisek a jövővel a CELOS® rendszernek köszönhetően. Mivel a CELOS® létrehozza a szükséges átláthatóságot, miközben már itt és most képes biztosítani azt az intelligenciát és rugalmasságot, amely a kiber-fizikai gyártóhálózaton belüli kommunikációhoz szükséges.

A DMG MORI technológiai lánca hogyan illik az összehasonlított szoftver-stratégiába?

Számomra a DMG MORI technológiai lánca elsőrendű példa a sikeres digitális átalakulásra, és gyakorlati kapocs a virtuális és valós világ között. Ezt számtalan sikeres felhasználói alkalmazás és a DECKEL MAHO Seebach GmbH és a Porsche LMP1 csapat együttműködése is alátámasztja. Az együttműködés alapját a DMG MORI és a Porsche Motorsport Csapata között a prémium partnerség jelenti. A Porsche mind a pilóta, mind pedig a csapat világbajnoki címet megnyerte a tavalyi FIA World Endurance Championship-ben.

A Porsche Motorsport Center Seebachban egyebek között komplex szivattyúházakat és bonyolult rögzítőelemeket gyárt mini sorozatokban. A versenycsapat fejlesztői biztosítják a szükséges CAD adatokat, míg a seebachi forgácsolási szakemberek felelősek a teljes folyamatért a kész munkadarabig: a CAD adatok feldolgozásától és a CAM programozástól kezdve a Siemens NX CAM rendszerrel a DMG MORI Virtuális gépünkkel végzett 1:1 szimuláción át egészen a high-tech gépeinken való precíziós készre munkálásig.

A virtuális technológiai lánc alapján a megmunkálási folyamatok előre optimalizálhatók, ezáltal lehetővé téve a tökéletes tervezést, az ütközések hatékony megelőzését és abszolút minimálisra csökkentve a gépbeállítási időket. Más szóval a DMG MORI Virtuális gép fontossága összehasonlítható azzal, amilyen a versenyszimulátor a versenyzők számára. Ez lehetővé teszi az 1:1 szimulációt valós körülmények között, beleértve a gép mozgástanát és vezérlését is. Ennek eredménye nagyfokú biztonság és gyorsaság az (izgalmas) valós világban.

Más szóval a DMG MORI szoftver törekvéseinek egy másik célpontja a speciális műhelyprogramozás technológiai ciklusa. Hogyan illik össze a műhelyprogramozás és az “Ipar 4.0”?

A műhely-orientált programozás továbbra is rendkívül fontos az egyedi és a kis és közepes sorozatok gyártásánál – és még hosszú időn át ugyanilyen fontos marad. A ciklusokkal végzett munka most már korszerű módon zajlik, és a szokványos esztergálási, marási és fúrási ciklusok már hosszú ideje a modern vezérlési eszközkészlet részét képezik.

A több évtizedes alkalmazási tapasztalataink alapján messze túlléptünk a szabványon, és ma már 24 kizárólagos saját technológiai ciklussal rendelkezik a DMG MORI az esztergálás/marás, sőt inkább a marás/maró-esztergálás területén. Ezek lehetővé teszik, hogy az üzemben lévő kezelő összetett megmunkálásokat programozzon be akár 80 %-kal gyorsabban, közvetlenül a gépen egy párbeszédablak segítségével, paraméterezett környezetfüggő menük használatával. Itt a kiemelkedő példák között szerepel a szabad formájú felületek megmunkálása 5-tengelyes interpoláció használatával, illetve a fogmarás vagy fogaskerék-gyártás különféle ciklusai. Az egyéb kiemelkedő ciklusok közt van a gépvédelmi vezérlés (Machine Protection Control) a gépek, munkadarabok és szerszámok védelmére, a 3D quickSET® eszközkészlet, mely a 4- és 5-tengelyes gépek mozgásának pontosságát ellenőrzi és korrigálja, vagy akár az alkalmazás-hangoló ciklus (Application Tuning Cycle), ami egyetlen gombnyomással teszi lehetővé az adagoló meghajtások folyamat-orientált hangolását az asztal terheléséhez viszonyítva.

Az, ahogy egy személy szerepét látja egy okos üzemben, a műhely-szoftverre vezethető vissza?

Elvünk, hogy a DMG MORI minden jövőbeli stratégia középpontjában az embert látja. A dolgozók potenciáljának optimális integrálása a legfőbb sikertényező az új gyártási elvek bevezetésekor. Ez mindennél jobban igaz a szerszámgépek üzemelésére az ezzel járó összetett feladatok miatt. Intelligens szoftvertermékeinknek köszönhetően a fentiek fényében jó úton járunk.

ForrásDMG MORI

További információ

A DMG MORI Hungary Kft. honlapján.

A DMG  MORI Hungary Kft. kapcsolattartója:

Kovács Gábor
Tel.: +36 1 430 16 14
Fax: +36 1 430 16 15
Mobile: +36 30 676 36 21
gabor.kovacs@dmgmori.com

DMG MORI Hungary Kft.
Vegyész u. 17-25, B. Épület
HU-1116 Budapest

Megosztás
[
    ]