Szűcs József – A FANUC huzalszikra sikertörténet

Az első ajánlatkérő e-mail elküldése után, bő egy hét leforgása alatt Szűcs József már munkába is állíthatta fémmegmunkáló üzemében a FANUC egyik legmodernebb, α-C600iA típusú huzalszikra forgácsoló gépét. A gyorsaság mellett a FANUC termékeibe és szakértelmébe vetett bizalom volt az, ami miatt a cégvezető végül a FANUC gépe mellett tette le a voksát.

Szűcs József több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a CNC fémmegmunkálás területén. A cég jelen formájában 1991 óta működik, Szűcs József azonban már 1986 óta foglalkozik fémipari megmunkálással. Hozzáértésének, kitartó munkájának és minőségközpontú szemléletének köszönhetően, vállalkozása mára több mint 3000 m2-en, 130 szakemberrel és több mint 90 géppel működik, töretlen sikernek örvendve már a megalakulás pillanatától. A hatékony fejlesztések, folyamatos bővítések lehetővé tették, hogy a vállalkozás az ipar minden területére tudja szállítani termékeit.

A gyártott termékek köre még nagyobb, mint a géppark sokszínűsége: az autóipari megrendeléseket ugyanúgy kiszolgálják, mint a bútoripart, és akár orvosipari alkatrészek legyártására is képesek. Az egyedi és kisszériás gyártás mellett többszázezer tételes megrendeléseket is vállalnak. A rendelt alkatrészek anyaga és anyagminősége, valamint felületi kiképzése is széles skálán mozog, a géppark kiterjedtsége pedig lehetővé teszi, hogy egészen nagyméretű alkatrészek legyártásával is foglalkozzanak.

Szűcs József fémipari megmunkálásra szakosodott vállalkozása 2015 novemberében egy FANUC α-C600iA huzalszikra géppel bővítette gépparkját, melynek beszerzése – egy speciális megrendelői igény teljesítése érdekében – tulajdonképpen soron kívül vált szükségessé. A választás mögött a japán céggel, valamint a magyarországi képviselettel való több éves sikeres együttműködés, a rájuk jellemző gyorsaság és szakértelem, illetve a használt ROBODRILL gépekkel kapcsolatos jó tapasztalat állt.

„Volt egy 20 darabból álló duplex rozsdamentes acélhüvely, amelybe ívpályát kellett vágatnom. Egy kis számítás után arra jutottam, hogy mivel ez egy visszatérő munka, ezért szükségem lesz villámgyorsan egy huzalszikra gépre.” – idézte fel a gépbeszerzés gondolatának megszületését Szűcs József.

A kívánt paraméterekkel a FANUC adott leggyorsabban ajánlatot, amit a cégvezető – a FANUC-kal való korábbi tapasztalataira építve – el is fogadott, így a gépet, minden plusz opciójával együtt, egy héten belül le is szállították és üzembe is helyezték a cég szakemberei.

FANUC Alpha C600iA huzalszikra gép

FANUC Alpha C600iA huzalszikra gép

A FANUC α-C600iA jelenleg a legmodernebb huzalszikra gépek egyike, választható kiegészítőivel használható forgácsolószerszám-készítésre, gyémántszerszám újra élezésére, illetve a munkadarab és a kivágás bemérésére is. A gép hatékonyságát – magas teljesítménye mellett – az alacsony üzemeltetési és fenntartási költség jelzi, mely jellemzők tetten érhetőek a huzalfeszültség és szervomotorok automatikus beállításán, az automata huzaladagoló rendszeren, valamint a nano-betoldásos technológiának köszönhető egyenletes tengelymozgáson. A FANUC CiA sorozatának gépei mindemellett öko-módban is használhatóak, ami a huzalköltségeket 30%-kal, a szűrő költségeket pedig 25%-kal csökkenti.

A ROBOCUT gépek rendkívüli pontosságukról is ismertek, melyet nagy vágási sebesség mellett is képesek biztosítani, akár 1000kg-os munkadarabok megmunkálásakor is.

A japán gyártó a gépek kezelhetősége terén is sokat fejlesztett. A széria az új FANUC 31i-WB vezérlőrendszerrel működik, melynek 15”-es LCD kijelzője több információt mutat, gyorsabb, könnyebb irányítást biztosít, osztott képernyős módja pedig több funkció párhuzamos monitorozását is lehetővé teszi. Szintén új fejlesztés a RoboCut LINK i rendszer, mellyel a gépek távvezérléssel is működtethetők, az aktuális folyamatokról, esetleges hibákról pedig valós idejű visszajelzést adnak a kezelőnek.

A folyamatos és hosszú távú üzemeltetéshez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. A gyártó ígérete szerint a heti ellenőrzések és tisztítások kevesebb, mint egy órát vesznek igénybe a felsorolt géptípusok esetén. Mindeközben a huzalok élettartamát és a tekercsek méretét figyelembe véve, valamint a FANUC Core Joint funckiót alkalmazva, akár 140 órát képesek dolgozni, emberi felügyelet nélkül.

A FANUC Robocut α-C600iA tehát több mint „egyszerű” szikraforgácsoló gép, sokoldalúsága mellett könnyen karbantartható és alacsony költségekkel fenntartható a kialakítása. Szűcs József a ROBOCUT e típusának előnyös tulajdonságai közül elsősorban a sokoldalú alkalmazás, felhasználás lehetőségét emelte ki, valamint kiemelte a FANUC által biztosított oktatói- és szervizcsapat támogató tevékenységét, akik minden segítséget megadtak a gép optimális működtetéséhez.

A sikerben ugyanakkor kulcsfontosságú szerepet játszott a géptelepítés rendkívüli gyorsasága: a minden választható funkciót tartalmazó huzalszikra-forgácsoló gépet egy hét alatt telepítették a magyarországi üzemben az igény felmerülésének időpontjától számítva. Ezek a körülmények mind-mind a forgalmazó és a felhasználó közötti kapcsolatot erősítik, olyan bizalmi viszonyt létrehozva, mely kiváló talajt képez a magyarországi ipar fejlesztésének. Napjaink versenyében ráadásul kimondottan fontos az is, hogy az ipari termékek ne csak magas minőségükkel, hanem a kapcsolt szolgáltatások egyediségével is kitűnjenek a tömegből, ahogy Szűcs József is megfogalmazta: derítsék jókedvre a vásárlókat.

További információ

A FANUC hivatalos honlapján.

Szűcs József egyéni vállalkozó honlapján.

Megosztás
[
    ]