Kompakt hajtástechnika EtherCAT „plug-in”-modulokkal

Az EJ-sorozatú EtherCAT plug-in modulok segítségével hatékonyan kábelezhetők be a nagy- és közepes kapacitású gyártósorokba épített gépek. Az új mozgásvezérlő egységek révén a Beckhoff helytakarékos, kompakt hajtástechnikája fennakadásmentesen beintegrálható olyan rendszerekbe, amelyek plug-in modulokra épülnek. Mindez a felhasználói elvárásoknak maradéktalanul megfelelő, különösen kisméretű be-/kimeneti és mozgásvezérlő elrendezéseket eredményez.

Az EJ-sorozatú plug-in modulokkal egyszerűen kialakíthatók platform-alapú sorozatgyártó berendezések, anélkül, hogy mindez a testreszabhatóság rovására menne. A népszerű EtherCAT be-/kimeneti rendszerre épülő elektronikát tartalmazó egységek közvetlenül beilleszthetők egy alkalmazásorientált jelelosztó panelbe, amely az egyes csatlakozókhoz eljuttatja a tápfeszültséget és a különféle jeleket. Költséges, egyedi vezetékek helyett előzetesen beállított póluselrendezésű kábelkötegek segítségével alakíthatók ki a csatlakozások, mérsékelve a gyártási költségeket és az EJ-modulok színjelölései révén minimálisra csökkentve az elkötések kockázatát.

Kompakt hajtástechnika új megjelenéssel

A Beckhoff által évek óta buszterminál formájában kínált kompakt hajtástechnikai egységek most már plug-in modulok formájában is elérhetők. A vállalat igen széles választékkal rendelkezik motorok és bolygóműves hajtóművek terén, melyekhez immár háromféle új EJxxx sorozatú EherCAT plug-in modul is párosul, különösen költséghatékony és kisméretű hajtástechnikai lehetőségeket nyújtva.

A mozgásvezérlésre szolgáló, új EtherCAT plug-in modulok révén tovább bővül a Beckhoff EJ-sorozatú be-/kimeneti moduljainak alkalmazási köre a sorozatgyártásban.

A mozgásvezérlésre szolgáló, új EtherCAT plug-in modulok révén tovább bővül a Beckhoff EJ-sorozatú be-/kimeneti moduljainak alkalmazási köre a sorozatgyártásban.

Az EJ7047 típusú léptetőmotorvezérlő-terminálokat közepes teljesítményigényű alkalmazásokhoz tervezték. Az eszköz két végálláskapcsoló bemenettel rendelkezik, melyek közül a második kimenetnek is beállítható. Mindezzel például tartófékek is vezérelhetők. AS10xx sorozatú léptetőmotorokat felhasználva vektoros vezérlés is megvalósítható a modullal, kifinomultabb mozgásdinamikát és kisebb teljesítményfelvételt eredményezve.

Az EJ7211-0010 típusú szervomotorvezérlő-egység kiváló működési jellemzőkkel rendelkezik, kivételesen kis méretben. Ez jelentős mértékben az egykábeles technológiának (One Cable Technology – OCT) köszönhető, amely egyetlen kábelen keresztül biztosítja a motor meghajtását és a vezérlés abszolút visszacsatolását. Az EtherCAT plug-in modul tökéletesen illeszkedik az AM8100 sorozatú motorokhoz, akár 4,5 ARMS kimeneti áramterhelést is elviselve. Mivel a rendszer elektronikusan kiolvassa az AM81xx sorozatú motorok azonosítóját, a bekötés és üzembe helyezés minimális erőfeszítéseket kíván csupán. A terepviszonyokhoz készült áramszabályozáson és PI-szabályozós sebességbeállításon alapuló, gyors vezérléstechnikával komoly elvárásokat támasztó, igen dinamikus mozgásvezérlési feladatok is elvégezhetők.

Az EJ7342 típusú, kétcsatornás DC-motor vezérlőt két darab egyenáramú motor közvetlen meghajtásához tervezték, amely egyúttal galvanikus leválasztást is biztosít az E-busz felé. A sebességet és pozíciót az automatizálási eszköz állítja be egy 16 bites értéken keresztül, így egy növekményes kódoló felhasználásával egyszerű szervotengelyes hajtás is megvalósítható.

Nagy dinamikájú alkalmazások esetén, amikor több tengely egyetlen tápegységről üzemel, célszerű beiktatni a rendszerbe az EJ9576 típusú fékezőegységet, amely az energia egy részének elnyelésével megóvja a rendszert a túlfeszültségtől. Ha a feszültségugrás meghaladja a terminál kapacitását, a felesleges energiát külső ellenálláson vezeti le a modul.

További információ

A Beckhoff Automation Kft. honlapján.
Az EJ modulok aloldalán.

Megosztás
[
    ]