Hatékony és megbízható megmunkálás a Haas ATP rendszerével

Hiába rendelkezünk a legújabb, leghatékonyabb, legjobb minőséget garantáló szerszámgépekkel, ha a tényleges megmunkálást megelőző beállítási folyamatok miatt értékes perceket veszítünk. A Haas megoldása erre a problémára az ATP rendszer, mellyel akár 4-szer gyorsabban végezhető el a szerszámkorrekciók beállítása és automatizálható a szerszámok állapotának ellenőrzése.

A csúcskategóriás szerszámgépek fejlesztése terén szerzett több mint 30 éves tapasztalat teszi lehetővé a Haas számára, hogy a legmodernebb technológiák alkalmazásával a hatékonyság és minőség terén is kimagasló megoldásokat kínáljanak ügyfeleiknek. A megmunkálási folyamatok produktivitásának szükséges feltétele a nagyteljesítményű szerszámgép és a kiváló minőségű szerszám. Azonban a szerszámkorrekció kézzel történő beállítása gyakran túl sok időt vesz igénybe, ami megakadályozza a gépeink adottságainak maximális kihasználását.

Haas_ATP_cikk5

Az ATP (Automatic Tool Presetter) rendszer lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egyszerű lépésekben automatizálja a szerszámkorrekciók beállítását, a szerszámok állapotának ellenőrzését és a lapkacserét követő újrakalibrálást. A szerszámgépbe épített mérőfej segítségével a vezérlőn beállított toleranciának megfelelően akár a megmunkálási ciklusba is integrálhatók az ellenőrzési műveletek, így a rossz állapotú szerszám használatából adódó minőségvesztés elkerülhető.

Ahogy a videóban is látható, a kiválasztott szerszámot egyszerűen a mérőfejhez mozgatva, majd a majd a mérési ciklust elindítva a rendszer automatikusan elvégzi a paraméterek beállítását. Ha kézzel végeznénk ezt a műveletet, a munkadarab betöltését követően néhány vágási ciklust kellene elvégzeni, majd a megfelelő paramétereket lemérve beállítani az értékeket a vezérlőn. 3 szerszám esetén ez minimum 8 percet venne igénybe, ha gyakorlott gépkezelőről van szó. Az ATP rendszerét használva azonban akár 4-szer gyorsabban végezhető el ugyanaz a művelet.

Haas_ATP_cikk1 Haas_ATP_cikk4

A rendszer másik nagy előnye, hogy ha egyszer elvégeztük az automatikus szerszámbeállítást, a későbbiekben a lapkacserét követő újrakalibrálás és a szerszám kopásának ellenőrzése is sokkal egyszerűbb. Az ATP rendszerrel beállított szerszám lapkáját kicserélve mindössze annyi a teendő, hogy a vezérlőn kiválasztjuk a megfelelő szerszámot, majd elindítjuk a mérési ciklust. Az ATP által generált kódot akár beilleszthetjük a megmunkálási ciklus elé is, hogy a szerszám kopásából adód eltérések ne befolyásolják a kész alkatrész minőségét.

Haas_ATP_cikk2

A rendszer emellett automatikus szerszámtörés detektálására is képes. Az ellenőrizni kívánt szerszám kiválasztását, valamint a tolerancia beállítását követően elindíthatjuk a mérési ciklust, vagy akár egyből be is illeszthetjük a kódot a vágási ciklus elé. Amennyiben a szerszám vágóélén detektált sérülés meghaladja az általunk megadott toleranciaértéket, a megmunkálás azonnal leáll, kiküszöbölve a munkadarabban keletkező károkat.

Az ATP rendszer használata rendkívül gyors és egyszerű. Az alkalmazni kívánt szerszámok korrekcióját a folyamat elején beállítva a későbbiekben minden mérési és paraméterbeállítási művelet automatikusan elvégezhető, ezzel a megmunkálás szempontjából hasznos időt spórolhatunk és javíthatjuk a szerszámgép produktivitását. Az akár 4-szer gyorsabb beállításnak és a megmunkálási ciklusokba illeszthető ellenőrzéseknek köszönhetően nemcsak hatékonyabb, de megbízhatóbb folyamatokat is kaphatunk.

További információ

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]