A VERICUT biztosítja az Euroform felügyelet nélküli gyártási folyamatait

A fröccsöntő szerszámok hazai piacának egyik meghatározó alakjaként az Euroform számos kulcsfontosságú iparág beszállítója. A kiváló minőségű fröccsöntő szerszámai iránti magas kereslet gyors növekedést tett lehetővé számukra, ugyanakkor megköveteli a folyamatos, felügyelet nélküli gyártást is.

A felügyelet nélkül vagy minimális felügyelet mellett végzett éjszakai műszakokhoz elengedhetetlen a megfelelő biztonság megteremtése. Ennek érdekében a vállalat a CGTech által fejlesztett VERICUT szoftvert alkalmazza, ami mindezt CNC szimulációkon és ellenőrző folyamatokon keresztül biztosítja.

Az 1993-ban alapított Euroform egy budapesti családi vállalkozás, mely németországi testvérvállalattal is rendelkezik. Ugyan mindkét üzem elsősorban fröccsöntőformák gyártására szakosodott, eltérő szektorok képviselőit szolgálják ki termékeikkel.

euroform_vericut_cikk1Az Euroform mérnökei a legyártandó öntőformák tervezése mellett a kész alkatrész CAD modellje, vagy 3D prototípusa alapján is el tudják készíteni a kívánt fröccsöntőformát, majd meghatározzák a gyártáshoz szükséges alapanyag típust és a szükségleteket. Az autóipari alkatrészek esetében egy teljes széria legyártása általában több millió ciklust igényel, ami 3-4 év alatt zajlik le, éppen ezért a minőség elsődleges szempont.

Kiváló minőségű fröccsöntő szerszámaiknak köszönhetően az Euroform név egyre ismertebb lett a piacon, az olyan nagy cégek, mint az LG, Volkswagen Audi Group, Ford, BMW és Mercedes Benz, egyre nagyobb igényt mutattak szolgáltatásaikra és az elvárásaik is folyamatosan nőttek. A megrendelések számának növekedése egyértelműen maga után vonta a gyártási kapacitás bővítését, ami további befektetéseket jelentett. Ahogy Kövesi-Zwick Krisztina, az Euroform ügyvezetője is rámutatott: „Az erőforrásainkat üzemeinkbe, a legújabb CAD/CAM szoftverekbe, CNC megmunkáló technológiákba és szakembereink tudásába fektettünk. Sajnálatos módon komoly hiány mutatkozik képzett mérnökökből Budapesten, így maximálisan ki kell használnunk a rendelkezésre álló kapacitásokat.”

Ez pedig azt jelenti, hogy a gépeket éjszaka is működtetnünk kell, lehetőleg emberi felügyelet nélkül. Annak érdekében, hogy ezt sikeresen megvalósítsuk, tudtuk, hogy szükség lesz biztonsági intézkedésekre, hogy a gépek és az alkatrészek sérülésének kockázatát minimalizálni tudjuk.”

A CGTech által fejlesztett szimulációs, ellenőrző és optimalizációs szoftver, a VERICUT képességeit látva egyértelmű volt a vállalat számára, hogy ez a megoldás teszi elérhetővé számukra a szükséges biztonsági folyamatokat. Az ügyfelektől kapott alkatrészmodelleket első lépésben a SIEMENS NX CAD rendszerbe importálják, majd megtervezik a formát. Az így előállított adatok ezt követően a Delcam PowerMill CAM rendszerbe kerülnek, ahol előállítják a szerszámpályákat, megmunkálási stratégiákat és adatokat az Euroform által kedvelt Frasia és Widia szerszámokhoz.

euroform_vericut_cikk2A fröccsöntőformák komplex geometriája, a megkövetelt magas felületi minőség és pontosság rendkívül hosszú NC programokat eredményez, az Euroformnál pedig arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb beállásból megmunkálható legyen egy munkadarab. Ha egyetlen lépésben sikerül készre munkálni az alkatrészt, az a legoptimálisabb, de ha ez nem megvalósítható, maximum 2 lépésből el kell készülnie. Természetesen a az NC programok hossza és bonyolultsága növeli a hibalehetőségeket.

A VERICUT a PowerMill által feldolgozott NC kódot felhasználva gyártási szimulációt végez. Bár csak nemrégiben vásárolták a szoftvert, legújabb többtengelyes szerszámgépeik közül 4 (DMU 100P, a DMU 85 monoBLOCK, a HSC 75 Linear és egy 5-tengelyes Ingersoll Speed Hawk 550) esetében már alkalmazzák. A gépek gyártási folyamatainak szimulációja biztosítja, hogy a tényleges folyamatok pontosan a CAM rendszerben meghatározottaknak megfelelően történjenek, az ütközések és hibás műveletek kiküszöbölhetők legyenek.

euroform_vericut_cikk3 euroform_vericut_cikk4

A VERICUT használata előtt pár órát tudtunk csak kihasználni az éjszakai műszakból, azt is csökkentett paraméterek mellett, emberi felügyelettel. AZ új szoftverrel azonban ezek a problémák megszűntek, így biztonságosan üzemeltethetjük a gépeket éjszaka és a hétvégéken is. A VERICUT megvásárlása előtt a nappali műszak végeztével még 2-3 órán át tudtuk folytatni a gyártást, most azonban péntek estétől egészen hétfő reggelig mennek a gépek. Ez számunkra a 2-3 óra és 2-3 nap közti különbséget jelenti; egy hatalmas lépést. Az egyre nagyobb számú megrendelés és a szűkös erőforrások miatt minden ehhez hasonló, hatékonyságnövelő lehetőséget meg kell ragadnunk. A VERICUT nem csupán az előre megtervezett, kiterjesztett műszakok biztonságát adja, de futtatható éjszaka is, így szimulálható és ellenőrizhető a következő széria gyártása. Ugyan az egyszerűbb programokat közvetlenül a vezérlőn írják, terveink közt szerepel az is, hogy kizárólag a CAM rendszerből érkező, VERICUT által hitelesített NC programokat futtassuk,” mondta Kövesi-Zwick Krisztina.

euroform_vericut_cikk5A szoftver gyakorlatilag úgy bővítette ki a gyártási kapacitásunkat, hogy új gépekbe, vagy szakemberekbe fektettünk volna. Mindemellett nemrég telepítettünk egy új Trimill VU 3091 gantry-típusú gépet, a nagyobb méretű formák iránti növekvő kereslet miatt, mely szintén a VERICUT szoftvert használja majd, valamint szakembereink számára egy 5-tengelyes gépen 2 éves képzést biztosítunk házon belül. Nem vagyunk nagyvállalat, de a 70 alkalmazottunk több mint fele dolgozik a műhelyben, és felismerjük azokat a képességeket, amik a további fejlődéshez szükségesek.

Az Euroform 3 CAD/CAM mérnöke korábban részt vett a CGTech képzésén, hogy sikeresen illeszthessék tevékenységeikbe az új szoftvert, majd a későbbiekben ők képzik tovább a többi szakembert is. Ahogy Kövesi-Zwick Krisztina fogalmazott: „Ahol csak lehet, próbáljuk a saját embereinket oktatni és képezni, akik tapasztaltabbak a marási folyamatokban, a CAD/CAM rendszerek használatát tanulják, a CAD/CAM felhasználók pedig a VERICUT használatát tanulják meg, hogy tovább növelhessük a hatékonyságunkat.

Forrás:CGTech

További információ

Az Euroform hivatalos honlapján.

A CGTech hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]