Sphero – Kompakt megoldás gömbszerű alkatrészek precíziós megmunkálására

A Spheroval – a Thielenhaus Microfinish legújabb szuperfiniselő gépével – alacsony költség mellett válik lehetővé a gömbfelületek nagy pontosságú megmunkálása. A gömbszerű munkadarabok megmunkálása még a legmodernebb esztergák és köszörűgépek technikai teljesítőképességét is próbára teszi, mivel általában ezeknél szigorú méretpontosságot és felületminőséget követelnek meg. Az ezen az alkalmazási területen jelentkező igény kielégítésére a Thielenhaus Microfinish – Sphero néven – egy, a gyógyászati technológiában már bizonyított platformra kifejlesztett rugalmas és kompakt megmunkálási megoldást mutatott be a GrindTec2016 szakkiállításon.

Sphero_cikk1A precíziós szerszámgépet egy 90 fokkal elforgatható orsóval szerelték fel, így valamennyi munkafolyamathoz megválasztható az optimális megmunkálási pozíció. A befogott munkadarab maximális fordulatszáma 4500 1/perc. Mindez, kombinálva a Microfinish szerszámainak illeszkedő formájával, teljes mértékben megbízható megmunkálást tesz lehetővé a gömbszerű alkatrészek teljes külső felszínén és a gömbhéjak belső felületein.

A vertikálisan elhelyezkedő szerszámegység könnyen hozzáférhető, gyors szerszámcserét biztosít. A maximum tíz szerszám befogadására képes, integrált szerszámtárnak köszönhetően még a komplex megmunkálási folyamatok is megvalósíthatók a munkadarab átfogása nélkül. Amennyiben szükséges, a szuperfiniselési megmunkálást követően egy csiszolási folyamat integrálására is lehetőség van.

A Sphero-val megmunkálható munkadarabok maximális átmérője 75 mm. A gép kis méretű szerszámok használatát is lehetővé teszi, illetve a vékony falú alkatrészek is megmunkálhatók. A helytakarékos kialakítás mellett modern, hengeres alak és ergonomikus megjelenés jellemzi.

Sphero_cikk3

A Sphero alkalmazható például autóipari célokra, a kerékfelfüggesztés és a kormányrendszer gömbcsuklóinak megmunkálásánál, nagy szabadságot és mozgásteret biztosítva a kapcsolódó szerkezeti egységeknek. A vegyiparban, az olyan szelepek esetén, amelyeken agresszív vagy nagyon forró közeg halad át, a tömítést adó szeleptest illetve a szelep ülékek megmunkálása nagy méret- és felületpontosságot igényel. Egy másik példa a hidraulika valamennyi területén megtalálható dugattyús szivattyú. A pumpa végén található gömb alakú csúszófelület mérete mindössze 10 mm, azonban a nagy igénybevétel mellett is garantált, tökéletes működés érdekében a méretpontossága 1 mikron, vagy még kisebb.

Sphero_cikk2

Ezzel az új megmunkálási koncepcióval gömbszerű felületi topográfia, és tömítő felületek is megmunkálhatók, továbbá a kapcsolódó felületek meghatározott tribológiai elvárásai is teljesíthetők. Egy mindössze 10 percet igénylő, néhány lépésből álló beállítással a kezelő a gépet a külsőről belsőre, vagyis a gömbfelületről a tömítőgyűrű megmunkálására állíthatja át. Végül a Sphero a folyamatot még költséghatékonyabbá teheti a köszörülési folyamat helyettesítésével. Ez azt jelenti, hogy a munkadarab közvetlenül az edzést követően kerül a gépbe, majd kész alkatrészként hagyja el azt. A kezelő ráhatása minimális, továbbá az anyagmozgatásból, illetve a munkadarab újramegfogásából eredő hibák kizárhatók. Mindez nagy mértékben megnöveli a folyamat reprodukálhatóságát.

Mivel ez a megmunkálási megoldás lehetővé teszi számos szerszámtípus alkalmazását, a folyamat lebontható például nagyolásra, illetve simításra. A szerszámcsere nyolc másodpercen belül megvalósítható, azzal a további előnnyel, hogy a munkadarabot nem kell újra rögzíteni. Mivel a folyamat önkorrekciós alapon működik, a beállítási ciklusok mellőzhetők. Mindez azt jelenti, hogy jobb végeredmény érhető el, rövidebb ciklusidő mellett. A gép a meghatározott paramétereket folyamatosan monitorozza, és végrehajt minden szükséges korrigálást. Ezért a munkadarabok ellenőrzését szúrópróba szerűen elegendő elvégezni, mivel a tűrésen belüli eltérések értéke olyan kicsi, hogy az nem is mérhető a gyártásban hagyományosan alkalmazott mérőeszközökkel.

Forrás Thielenhaus Microfinish

További információ

A Thielenhaus Microfinish hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]