Mérés és méretellenőrzés Okuma gépeken – Lunch & Learn szeminárium

A forgácsoló gépeken végzett gyártási közi mérés egyre elterjedtebbé válik, hiszen így sokkal gyorsabban lehet reagálni a gyártórendszerben bekövetkezett változásokra, hibákra, mint például a szerszámkopás, -törés, vagy más, előre nem látható események. Fontos szempont lett a szerszámgépek kiválasztásakor, hogy a vezérlőik képesek-e ezeknek a gyártás közben végzett mérési adatoknak a fogadására, netán még a feldolgozására is. A Smartus április 13-án tartott Lunch & Learn szemináriuma erre a kérdéskörre kívánt válaszokat adni az Okuma gépek iránt érdeklődőknek.

2016_04_13_Okuma_LL_08_cikkA Mérés és Méretellenőrzés címen tartott nyílt nap és szeminárium alatt három meghívott partner, a Renishaw, a Hexagon és a BLUM valamint a házigazda Okuma mutatta be naprakész megoldásait a gyártásközi mérési problémákra a parndorfi Technológiai Központban. A rendezvény során Kutnyánszky Tamás, a Smartus Zrt. kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta, hogy a rendezvény igazi célja és egyben mottója is az “Open Possibilities”, azaz a lehetőségekre való nyitottság, hiszen, ahogy az a szeminárium végeztével be is bizonyosodott, az Okuma vezérlők minden fejlesztésre lehetőséget adnak, beszállítótól függetlenül. A bemutatók alatt ezúttal a felhasználóbarát mérési megoldásokra láthattak példákat a résztvevők a OSP-P300 vezérléseken. Ezzel a vezérléssel a méréstechnikai beszállítók Windows alapú megoldásait közvetlenül a vezérlőn alkalmazhatják, közvetett vagy illesztő szoftver nélkül.

https://www.youtube.com/watch?v=Uan3z90aVm0

A szeminárium során a bemutató terem szinte minden gépe végzett megmunkálást vagy végeztek rajta mérést, ami jól bizonyítja, hogy nem csak egy-egy speciálisan felkészített gép, illetve vezérlő, hanem valóban minden gép képes a bemutatott eljárások és folyamatok elvégzésére, a programok futtatására.

2016_04_13_Okuma_LL_13_cikk

A rendezvény első szekciójában az MA-600H horizontális megmunkáló központon végzett mérés és forgácsolás bizonyította az Okuma Thermo-friendly Concept (Hőkompenzált Koncepció) működőképességét és hatékonyságát. A teljes bemutató nap alatt hosszabb-rövidebb megszakításokkal működtetett gép minden mérés alkalmával bizonyította, hogy az ilyen gépeken végzett gyártás kiemelkedő pontosságú lesz, függetlenül attól, hogy közvetlenül a gép indítása után vagy már teljesen bejáratott, felmelegedett gépen végezzük a forgácsolást. A szerszámgépen a méréseket a Hexagonm&h PC-DMIS NC Gage rendszere végezte, melyet közvetlenül a vezérlőre telepítve lehet futtatni. Segítségével akár igazán bonyolult mérőciklusok is programozhatók, akár speciális méréstechnikai szakismeret nélkül. A mérési ciklusok akár betanítással, párbeszéd alapú programozói környezetben is elkészíthetők.

2016_04_13_Okuma_LL_21_cikkA második bemutató alatt az MU-6300V 5-tengelyes megmunkálóközponton az OKUMA 5-axis Auto Tuning System (5-tengelyes automatikus kompenzáló rendszer) technológia bemutatója következett. Az előadás során megtudhatták az érdeklődök, hogy az Okuma OSP-P300 vezérlője képes önellenőrzést végrehajtani és gyakorlati bemutatón bizonyságot nyert, hogy a hagyományos módszereknél sokkal gyorsabban képes a geometriai korrekciót elvégezni.

A harmadik szekció alatt a szerszámok bemérésére, a szerszámkopás és -törés észlelésére láthattak példákat az érdeklődők az LT2000 EX esztergán, majd a negyedik szekció során a MULTUS U4000 szerszámgépen a Renishaw képviselői mutathatták meg, hogy működik a Renishaw grafikus interfésze az Okuma vezérlőjével a Custom Windows API-n keresztül. Azt is megtudtuk, hogy ezen túlmenően, az összes NC, PLC és I/O adat elérhető, illetve megfelelő hozzáféréssel módosítható, így a vezérlő nyitott a külső, egyedi fejlesztésekre.

A következő bemutató a BLUM Novotest érintésmentes szerszámbemérési és törésfigyelési megoldásairól szólt. A demonstrációt egy MP-46V függőleges megmunkáló központon végezték, majd zárásként újra az MA-600H horizontális megmunkáló központé volt a főszerep.

A teljes bemutató nap alatt hosszabb-rövidebb megszakításokkal működtetett gép minden mérés alkalmával bizonyította a Thermo-friendly Concept hatékonyságát. A méréstechnikai bemutatók “messziről nézve” ismétlődőnek, sokszor egybevágónak is tűnhettek, hiszen minden meghívott partner igyekezett megmutatni saját megoldásait. Ami azonban a közönségnek igazán szembetűnő volt, hogy bármilyen megoldással is álltak elő meghívott partnerek a mérési feladatok elvégzésére, az Okuma minden gépe és vezérlése készen állt a feladatra.

[nggallery id=269]

További információ:

Az Okuma honlapján. Az Okuma gépek hazai forgalmazója, a SMARTUS Zrt. honlapján.

Megosztás
[
    ]