Lange CNC – az első szerszámgéptől egy sikeres vállalkozásig

Bármit is állítanak a tankönyvek és az üzleti magazinok, nincs kőbe vésve, hogy mi is az ideális módszer egy vállalkozás beindítására. És azoknak a vállalkozásoknak, amelyek végül sikeresek lesznek, egy része rendkívül szerény kezdetekből indul, bármiféle üzleti terv nélkül. Vegyük például a Haas Automation ügyfelét, a Lange CNC-t. A stuttgarti székhelyű cég, amelynek tulajdonosa és alapítója Jens Lange és felesége, Steffi nem teljesen a véletlen eredményeként jött létre, bár a kezdeti időkben alig volt több egy – rendkívül időigényes – hobbinál.

Haas_Lange1red_cikk

A stuttgarti székhelyű cég tulajdonosa és alapítója Jens Lange.

Jens Lange: Egy helyi gyártóvállalatnál dolgoztam. Abban az időben a barátaimmal rádiótávirányítású autókkal versenyeztünk a szabadidőnkben, hobbiból. Az egyik barátom, aki komolyan foglalkozott a versenyzéssel, megkért, hogy készítsek néhány alumínium tengelyt a kocsijához, amit meg is tettem. Végül annyira elégedett volt a tengelyekkel, és mások is olyan mértékben érdeklődni kezdtek a termék iránt, hogy úgy döntöttem, vásárolok egy régi, konzolos marógépet, hogy kipróbáljam, mit tudok még elkészíteni. A helyi cégek hamar megtudták, hogy a szabadidőmben fémmegmunkálással foglalkozom, és be is érkezett néhány megrendelés.

Haas_Lange3red_cikk

Lange-nél két VF-1 függőleges megmunkálóközpontot , egy hajtott szerszámozású Haas ST-10Y esztergaközpontot és egy nagy sebességű VF-2SS gépet üzemeltetnek folyamatosan.

3-4 hónappal később a munkahelyemről hazaérve még nyolc órát eltöltöttem a saját műhelyemben is minden nap. Őrültség volt, de imádtam csinálni. Nagyjából egy év elteltével, 2008 környékén úgy döntöttem, ideje vásárolni egy szerszámcserélővel ellátott marógépet, ezért elmentem a stuttgarti fémmegmunkálási szakkiállításra, az AMB-re, ahol felfedeztem a Haas termékeit. Azonnal tudtam, hogy ezek a megfelelő CNC-szerszámgépek számomra. Viszonylag olcsóak voltak, rendkívül jól felszereltek, és összességében kiváló ár/érték arányt kínáltak. Az első Haas gépem egy VF-1 függőleges megmunkálóközpont volt, ami a mai napig kiválóan működik.

Ezután nappal továbbra is a munkahelyemen, esténként pedig a Haas gépen dolgoztam. Ez így ment 7 évig, amikor a lányom és a feleségem, Steffi a következővel álltak elém: „El kell döntened, hogy így folytatod tovább, vagy megkockáztatod, hogy teljes munkaidőben saját vállalkozást indíts.”

Straub úr, egy nyugdíjas, megmunkálási tapasztalattal rendelkező úriember felajánlotta, hogy szívesen dolgozna nekem, így meg is találtam az első alkalmazottamat.

Amikor Steffivel a Lange CNC beindítása mellett döntöttünk, egy hajtott szerszámozású Haas ST-10Y esztergaközpontot, egy újabb VF-1-est és egy nagy sebességű VF-2SS gépet vásároltunk.

Amint az ügyfeleim megtudták, hogy teljes munkaidőben dolgozunk, máris újabb megrendelések érkeztek, így nagyszerű volt, hogy a Haas gépek a megrendeléstől számított három héten belül megérkeztek.

Haas_Lange5red_cikk

“Az ilyen fiatal, fejlődő vállalkozások számára, mint a miénk, ez a fajta biztonság nagyon értékes. Biztos vagyok benne, hogy további Haas szerszámgépeket is fogunk még vásárolni.”

Számos alkatrészt készítünk egy helyi gyártóvállalat, az SMS Maschinenbau speciális gépeihez. Alacsony darabszámokkal dolgozunk, általában 1–10 alkatrészt gyártunk, például munkagépek vezérlőpedáljait vagy forgatókarokat. Sok támasztóperemet készítünk 100 000 soros programokkal és 0,02 mm-es tűréssel – ez azonban a Haas ST-10Y számára nem jelent problémát. Sőt, ezt a gépet gyakran használjuk 0,008 mm-es tűrésű alkatrészek gyártására is.

Az ST-10Y-t a gépkezelőnk, Florian használja. Jelenleg 250 darab kisméretű orsót készít egy minisatuhoz fogászati és metrológiai felhasználásra.

A legnagyobb gyártási tétel, amivel foglalkozunk például 500 kisméretű prizmatikus alkatrész olyan ügyfelek számára, mint a VW. Azonban a fő profilunkat a kis darabszámú tételek jelentik, éppen ezért azt tervezzük, hogy egyesülünk egy helyi megmunkáló vállalkozással, amely nagyobb, akár 2000 feletti darabszámok gyártását is tudja vállalni.

Haas_Lange7red_cikk

Alacsony darabszámokkal dolgozunk, általában 1–10 alkatrészt gyártunk, például munkagépek vezérlőpedáljait vagy forgatókarokat.

A Haas gépek nagyon egyszerűen kezelhetőek. Az egyik gépkezelőnk, Hans Maier 20 éve nem dolgozott ilyen gépekkel, mielőtt hozzánk került. Rábíztunk egy Haas VF-1-est, és néhány nap alatt gond nélkül megtanulta használni. Dolgozik nálunk egy gyakornok is, Bahadir Deniz, az egyik helyi főiskola hallgatója, aki egy másik VF-1-est üzemeltet. Nagyszerű munkát végez, és tudom, hogy nagyon kényelmes számára a Haas gép kezelése.

Az összes Haas gépünk reggel fél 7-től este 10-ig üzemel, nap mint nap. Mielőtt átköltöztünk ide, a műhelyem egy fűtetlen, szigetelés nélküli garázs volt, ahol a Haas VF-1-est még 0 fok körüli hőmérsékleten is üzemeltettük. De annak ellenére, hogy nagy igénybevételnek tesszük ki őket, a Haas gépeivel sosem volt komoly gondunk, és továbbra is rendkívül pontosan dolgoznak. Ha bármikor támogatásra lenne szükségünk, a helyi Haas Gyári Képviselet 24 órán belül tud cserealkatrészt vagy szervizmérnököt küldeni. Az ilyen fiatal, fejlődő vállalkozások számára, mint a miénk, ez a fajta biztonság nagyon értékes. Biztos vagyok benne, hogy további Haas szerszámgépeket is fogunk még vásárolni.

Forrás Haas

További információ

A Haas hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]