GO98: az X5 szimultán öttengelyes CNC megmunkálóközpont és új változatai

X5 Vario típus, az első változat

Ideális megoldást kínál a szimultán öttengelyes megmunkáláshoz, a 450 mm átmérőjű dönthető körasztallal, a  400 kg asztal terhelhetőséggel. A folyamatosan dönthető körasztal  C és A tengelyeinek hajtása közvetlenül, nyomatékmotorokkal történik, nagypontosságú Heidenhain szögadókkal mérve.

A megfelelő forgácsolástechnológiához a főorsók széles választéka áll rendelkezésre, 10000 f/perctől 24000 f/percig, megfelelve a különböző megmunkálási igényeknek. A lineáris tengelyek gyorsulása 0,5 G, a gyorsjárat 42 m/perc.

Az X5 VARIO 5-tengelyes megmunkálóközpont a legkorszerűbb szimultán öttengelyes szerszámgépek közé tartozik. Fejlesztésével és kialakításával egyszerre teljesíti az alapvető felhasználói igényt: ötoldalú és szimultán öttengelyes megmunkálás. A gép kiválóan alkalmas összetett külső és belső alakos felületek megmunkálására.

X5 VARIO 5-tengelyes megmunkálóközpont

X5 VARIO 5-tengelyes megmunkálóközpont

 „One-hit” technológia

Az X5 megmunkálóközpont egy háromtengelyes szerszámgéphez viszonyítva sokkal rugalmasabban és hatékonyabban alkalmazható a legkülönfélébb feladatokra. A „one-hit” technológiának köszönhetően (amikor a nyers munkadarabot egyszeri felfogást követően készre munkáljuk) a kézi műveletek és beállítási idők a minimumra csökkenthetők, lerövidítve a munkadarab gyártási idejét, kedvezőbbé téve a gyártási költségeket.

Alkalmazott főorsók: többféle, nagy teljesítményű főorsó kerülhet beépítésre, melyeket kifejezetten a magas fordulatszámon való, hosszútávú működésre gyártottak. A főorsók egyensúlyi osztálya G0.4. A főorsó típusától függően a maximális fordulatszám 10000,  15000, vagy 24000 f/perc lehet, így a gép a lehető legjobb felületi minőséget biztosítja, mellyel kiváló választás a forma-, szerszám- és mintázatgyártáshoz.

A 42 m/perc nagysebességű gyorsjárat valamennyi lineáris tengelyen, a legkorszerűbb Heidenhain iTNC 530 HSCI CNC vezérlő és a 30 szerszámhelyes, váltókaros szerszámváltó a 2,0 másodperces szerszámcsere idővel (szerszám-szerszám) jó alapot biztosít egy tetszőleges megmunkálás nagy hatásfokkal való elvégzésére.

Az X5 VARIO kialakítása a hagyományos, mozgó asztalos kivitel. Az integrált dönthető körasztal közvetlenül az X tengely vezetékein mozog (helyettesítve a hagyományos asztalt), ami sokkal nagyobb merevséget és terhelhetőséget eredményez, mint a levehető körasztalok. A beépített nyomatékmotorok a forgó (C) és dönthető (A) tengelyeket hajtják nagy fordulatszámmal és nagy pontossággal. A pozicionálási pontosság ±5“, a mérést HEIDENHAIN RCN abszolút szögadók végzik.

X5 öttengelyes megmunkálóközpont új változatai

Az új öttengelyes X5 megmunkálóközpontok körasztallal és dönthető fejjel rendelkeznek, mely kialakítás kifejezetten a szimultán öttengelyes megmunkálásra lett létrehozva.

Az új típusú X5 megmunkálóközponttal a legösszetettebb megmunkálás is elvégezhető az 5 tengely egyidőben (szimultán) való mozgatásával, amivel kiemelkedő felületi minőség érhető el. Kiváló választás összetett, bonyolult 3D felületek megmunkálása esetén, mint pl.: turbinalapátok, repülőipari alkatrészek, orvosi eszközök, félvezető-ipari alkatrészek, forma-, szerszám- és mintázatgyártás esetén, valamint tetszőleges alkatrészek öt irányból való pontos megmunkálására is.

Az új típusú X5 megmunkálóközpontok kialakítása mozgóasztalos: az asztal az X és Y tengely mentén mozog, míg a dönthető fej a Z (függőleges) tengely mentén.

A legsokoldalúbb 5-tengelyes CNC megmunkálóközpont főbb jellemzői:

  • fokozatmentesen dönthető (interpolálható) fej, nagyteljesítményű motororsóval,
  • 630 mm átmérőjű beépített körasztal (C tengely), vagy 400 mm átmérőjű körasztal vízszintes tengellyel (A tengely),
  • közepes méretű munkadarabok öt oldalának öttengelyes megmunkálása, vagy nagy munkadarabok négytengelyes megmunkálása,
  • nagyteljesítményű megmunkálásra alkalmas asztal, maximális terhelhetőség mellett.

Az új X5 öttengelyes megmunkálóközpontok három főorsóval készülnek. Mindhárom esetben motororsó kerül beépítésre, 10000 f/p, 30/46 kW teljesítménnyel, 200 Nm maximális nyomatékkal, 18000 f/p,  25/43 kW teljesítménnyel, 87 Nm maximális nyomatékkal vagy 24000 f/p,  16/32 kW teljesítménnyel, 57 Nm maximális nyomatékkal. A szerszámbefogás minden esetben HSK63.

X5 1300/630 megmunkálóközpont, dönthető főorsóval (B tengely) és az asztal síkjába integrált körasztallal (C tengely)

A 4. tengely a 630 mm átmérőjű körasztal, az 1500×710 mm méretű asztal síkjába építve. Az asztal maximális terhelhetősége 1000 kg, a körasztalé 700 kg.
Az 5. tengely egy fokozatmentesen dönthető (interpolálható) fej, beépített motororsóval. A döntési tartomány +/- 100°. A fej döntési sebessége 11 f/p, az asztal 33 f/p sebességgel mozgatható.

X5 1300/400 Blademaker: dönthető főorsóval (B tengely) és körasztal mint A tengely

A 4. tengely egy 400 mm átmérőjű körasztal (vízszintes tengely), az 1500×710 mm-es asztalon.(Blademaker típus) Az így beépített körasztalra maximum 400 kg súlyú munkadarab helyezhető fel. A körasztal forgatása maximum 16 percenkénti fordulatszámmal történhet. Az 5. tengely – az előzővel megegyezően – egy fokozatmentesen dönthető (interpolálható) fej, beépített motororsóval. A döntési tartomány itt is +/- 100°. A fej döntési sebessége 11 f/p, az asztal 33 f/p sebességgel mozgatható.
A típus kifejezetten a palástfelületek, vagy alkatrészek többoldalú megmunkálásához előnyös.

Alkalmazott CNC vezérlő: HEIDENHAIN iTNC 530 HSCI

Az 5 tengelyes szimultán megmunkálás érdekében a Heidenhain iTNC530HSCI vezérlésére esett a választás – lévén hogy a GO98 Bt a HEIDENHAIN hivatalos szervizközpontja és képviselete -, opcióként természetesen Siemens vezérlővel is kérhetők a megmunkálóközpontok.

A gép a lineáris interpolációt 5 tengelyen, a körinterpolációt 3 tengelyen hajtja végre. Támogatott megmunkálások: hengerpalást (A tengely) és C tengely mm/perc előtolással, megmunkálási sík döntése (körök, ciklusok esetén is), automatikus szerszámelhúzás a felülettől, 3D szerszámkorrekció, szerszám forgácsolópontjának felületen tartása (TCPM funkció: Tool Center Point Management). A nagy sebességű spline interpoláció szintén a csomag része. Opcióként ajánlott a dinamikus ütközés-felügyelet (DMC) és a kinematika automatikus meghatározása (KinematicsOpt).

GO98Kft_3pic_cikk

A vezérlés kezelését és a megmunkálás biztonságát növeli a grafikus teszt, a hordozható kézikerék, opcióként a szerszámbemérő és munkadarab tapintó, a kinematikai szoftver opcióval az automatikus gépi kinematika beállítása.

A megmunkálóközpontokat az AVIA S.A. gyártja. A forgalmazást és a szervizt
a GO98 Bt. látja el. Az X5 1300/630 szimultán öttengelyes és egy VMC 800-as háromtengelyes megmunkálóközpont az idei Ipar Napjai 2016 kiállításon a GO98 Bt. standján (A pavilon 109A), működés közben is megtekinthetők.

További információ:

A GO98 Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. hivatalos weblapja.

Megosztás
[
    ]