Egyre jobban fejlődik az AiCAM

Közel egy éve adtunk hírt egy forradalmian új CAM rendszer fejlesztéséről, mely megoldásával gyökeresen szakít a jelenleg használatban lévő szerszámpálya tervezést gyorsító megoldásokkal. A rendszer fejlesztése azóta sem állt meg és idén végre az üzleti modell is összeállt a fejlesztőknek, így reméljük hamarosan a kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk ezzel a nagyszerű megoldással.

Na de emlékeztetésként nézzük is miről van szó! Tavaly ilyenkor számoltunk be elsőnek az AiCAM névre keresztelt CAM rendszerről, mely egy korszakalkotó ötlete révén nagyon sok munkától kíméli meg a megmunkálástervező technikusokat, akik nap mint nap szembesülnek a szerszámpályák monoton és nehézkes készítési műveletével. A működési elvet a tavalyi AiCAM cikkben részletesen elolvashatja aki elmulasztotta.

Most csak összefoglalásképpen nézzük miről is van szó:

toolpath2

Egy tipikus teljes megmunkálási pálya egy bonyolult felületű darabra, melyet szinte pár kattintással készíthetünk el az AiCAM-ben.

A jelenleg használatos CAM rendszerekben többféle megoldás is létezik a mindennapi CAM programozási feladatok felgyorsítására. Ilyen például a Feature alapú megmunkálás vagy a különböző sablonok, makrók és scriptek alkalmazása, mely mind az ismétlődő feladatokra próbál egy automatizmust kínálni számunkra. Az AiCAM ezzel szemben egy gyökeresen más megoldást kínál: az AiCAM a felhasználótól tanul. Gyakorlatilag első körben más dolgunk nincsen, mint a rendszerrel elkezdünk dolgozni, mely megfigyeli milyen felületeket, alakzatokat milyen szerszámpályával, beállításokkal és technológiával munkáltunk meg. Ezeket az adatokat elkezdi sémák szerint egy adatbázisba elmenteni, majd a további használat során ezeket felhasználva egyre több és egyre optimálisabb megoldásokat kínál fel számunkra.

Az elképesztő plusz szolgáltatás ott van a rendszerben, hogy ezeket az adatokat a felhasználók egymás között meg is oszthatják, így az AiCAM egy idő után szinte mindenféle darab megmunkálástervezésére tud optimális megoldást nyújtani, akár egy teljesen új felhasználó számára is!

Tavaly a rendszer alapgondolata megszületett, azonban a fejlesztők finanszírozási problémákba ütköztek, hiszen az AiCAM tudásbázisa hatalmas érték, melyet értékesíteni a felhasználók által is elfogadható áron nagyon nehéz. Gondoljunk csak bele milyen előnyökhöz jut az a felhasználó aki egy új rendszer megvételekor a teljes tudásbázishoz is hozzáférést kap, és ezzel mindenféle betanítási folyamat nélkül, már az első szárszámpályák elkészítésekor teljesen optimális megmunkálást fog készíteni. A fejlesztők előtt tehát a nagy kérdés az volt: milyen áron adjunk egy ilyen rendszert és tudásbázist?

aicam_logo_1A megoldás az AiCAM esetén is a szoftverbérlési konstrukció volt, melybe azért a fejlesztőknek ismét sikerült egy csavart beletenni és ezzel egy igazán modern és elgondolkodtató megoldást létrehozni. A szoftverek bérlésénél a havi díj általában a vásárolt rendszer tudásával nő és az előre kifizetett időtartam növekedésével csökken. Viszont az AiCAM havi díja annál kevesebb minél több adatot osztunk meg a közös tudásbázisban, tehát minél többet dolgozunk vele! Ezzel tulajdonképpen ösztönzik a felhasználókat a rendszer használatára és a felhalmozott “tudás” megosztására, hiszen ezzel csökkenthető a bérlés havi díja. A másik oldalon pedig a kezdő, új felhasználók állnak, akik kezdetben természetesen magasabb áron, de azonnal hozzájuthatnak a “tudáshoz” a tudásbázis használatával, vagy akár bérelhetik a rendszert kezdetekben tudásbázis felhasználása nélkül is, majd kellő “tudás feltöltése” után már ők is alacsonyabb havi díjat fizethetnek.

Egy másik jövőbemutató lehetősége a rendszernek, hogy a “CAM tudásnak” egy idő után mintegy “árfolyama” alakulhat ki, melyeket egy közös platformon a felhasználók akár egymás között is értékesíthetnek majd. Így a különböző cégektől származó “tudás” a többi felhasználó visszajelzése alapján mintegy minősítést kaphat, így gyakorlatilag egy CAM Knowledge Exchange – “CAM tudásbázis tőzsde” alakulhat ki, ahol a különböző “minőségű CAM tudást” különböző áron bérelhetjük ki használatra.

Az AiCAM havi bérlési konstrukcióban hamarosan elérhető lesz, de a CAM Tudásbázis Tőzsdére még várni kell, hiszen Április 1.-én talán még az is zárva tart majd.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]