Bordák megmunkálása DELMIA-val

Gyakorlati tapasztalat, hogy CAM programozás során a különböző, borda-jellegű geometriák megmunkálása programozás tekintetében problémát jelent, illetve egy bordázott alkatrész gyártástechnológiájának elkészítése sokkal időigényesebb feladat.

A 3DExperience DELMIA felhasználói számára elérhető, hatékony megoldás a Stiffener opció, mellyel interaktívan, közvetlenül a borda-jellegű geometriákra készíthetőek programok.

Delmia_borda_cikk_01

Stiffener parancs alkalmazása

A megoldás segítségével az alkatrészen található bordák, illetve borda-jellegű geometriai elemek (például vállak, peremek, merevítő elemek) megmunkálásának műveletei készíthetőek el közvetlenül, egy lépésben. A megmunkálandó alkatrész kiválasztása után egy dialógus ablak segítségével kontrollálhatjuk az elemek kiválasztását.

Az interaktív kijelölés (Stiffener Selection) során több szempont szerint, automatikusan kerülnek felismerésre a geometriai elemek. Ezek a szempontok:

  • a bordák szélessége,
  • a horizontális síkok,
  • a ferde síkok, illetve
  • az ezeket a síkokat összekötő lekerekítések figyelembe vétele.

A kiválasztás szempontjai egymással kombinálhatóak, illetve az értékük konkrét megadása mellett lehetőség van a kijelöléshez tartozó tűrésmező meghatározására is: például minden olyan borda kerüljön a kiválasztott elemek közé, amelynek szélessége b=5mm ±1mm, vagy aminek a ferdesége α=45° ±10°.

Ezzel az interaktív kijelöléssel néhány kattintással, automatikusan feltöltésre kerül a megmunkálandó felületek listája. Amennyiben szükséges, a megszokott módon manuálisan is hozzáadhatunk felületeket ehhez a listához. A művelet radiális és axiális fogásvételi értékeinek meghatározása mellett lehetőségünk van a szerszám előtolás irányú bedöntésére is, melyet a Lead angle paraméter módosításával tehetünk meg.

A DELMIA megoldása hatékonyabbá, egyszerűbbé teszi a programozás folyamatát és átláthatóbbá válik az elkészített megmunkálási program. Ez a hatékonyság-növekedés pedig jelentős időmegtakarítást és ezzel együtt költségcsökkenést eredményez a felhasználók számára, biztosítva az átláthatóságot, amely lehetővé teszi az optimális folyamatbiztonság fenntartását.

További információ

cadterv_logo_szlogennel_szinesA DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.

 

 

Megosztás
[
    ]