Marási stratégiák FRANKEN szerszámokkal

A német EMUGE FRANKEN videójában marási stratégiákra láthatunk példákat.

A videó minden elterjedt, “alap” marási stratégiát jól szemléltet, amit szinte minden fejlettebb vezérlő ciklusként is tartalmaz. Elsőként egy HPC (High Performance Cutting – Nagy teljesítményű marás) ciklust láthatunk, ami, mint a neve is mutatja, nagy forgácsteljesítményt is takar, jellemzően nagy anyagmennyiség eltávolítására alkalmazott ciklus. Ez a stratégia nagy orsóteljesítményt és merev gépet feltételez. Elsősorban nagyolási ciklusoknál alkalmazott stratégia.

A második ciklus egy HSC (High Speed Cutting – Nagy sebességű marás) ciklus, melyben már a nagy sebességű előtoláson van a hangsúly. A harmadik stratégia a trochoid marási stratégia, melyet az egyenletes szerszámterhelés miatt alkalmazzák előszeretettel. A negyedik bemutatott ciklus egy 3D trochoid horonymaró ciklus, ami során a folyamatos X-Y örvénylő mozgás mellett a szerszám Z-iárnyú süllyedést is végez.

Az ötödik ciklus az úgynevezett “plunge-milling” azaz fúró-süllyesztő marási ciklus. Ebben az esetben leginkább a szerszám homlokfelülete forgácsol. Ebben az esetben a főorsón leginkább csak orsó irányú erő ébred. Érdemes akkor is megfontolni a használatát, ha a szerszámot leginkább palástmarásra alkalmazzuk és a szerszám homlok felületét szinte használatlanul hagyjuk. Pedig a homlokfelületét is kifizettük! Végül 2,5D-s kontúrmarással végződik a bemutatóvideó, amire már számtalan példát láttunk itt az oldalon is.

További információ

Az EMUGE FRANKEN honlapján.

Megosztás
[
    ]