Az egyenletes munkafelület szerepe a vízsugaras vágásban

A jó szakemberek tisztában vannak azzal, hogy a munkadarab megfelelő rögzítése akár a megmunkálás sikerességének kulcsa is lehet. A munkadarab megfogásakor nem csupán arra kell figyelni, hogy a rögzítés a pontosság fenntartása miatt stabil legyen, hanem arra is, hogy a gép mozgásának és az adott megmunkálásnak megfelelően történjen.

Egy vízvágó gép általában nagy munkaasztallal rendelkezik, ami egy nagy XY síkot jelent a munkadarab rögzítéséhez. Amennyiben ez a munkaasztal a gép mozgásához képest nem tökéletesen vízszintesen áll, a megmunkálás során komoly problémák adódhatnak, melyek az alkatrészek pontosságát és a termék minőségét rontják jelentősen.

Flow_level_cikk2

A tökéletesen vízszintes munkafelület a dinamikus vízvágás és a 3D-s alkatrészek esetében még nagyobb jelentőséggel bír.  Mindkét esetben a vágófej 90 fokban képes elfordulni, így a pontosság itt kiemelten fontos. A fúvóka és a munkasík közti távolság váratlan megváltozása komoly pontatlanságokat és az elkészült termék minőségének jelentős romlását okozhatja, ha a vágófej valamilyen, a függőlegestől eltérő helyzetben vág a munkaasztal síkjához képest.

A mai modern vízsugaras vágógépek többsége lemezes kialakítású munkaasztallal rendelkezik. A képen is látható megoldás egyforma magasságú lemezeket tartalmaz. Ezek a lemezek számos olyan előnnyel rendelkeznek, melyek megmunkálás megbízhatóságát hivatottak növelni. Ha például ívelt lemezeket helyezünk el a munkaasztalon, az növeli a teherbírásukat, emellett az egyes lemezek könnyedén cserélhetők, vagy megfordíthatók, így élettartamuk is hosszabb lehet.

Flow_level_cikk1

Rendkívül fontos, hogy a lemezek magassága megegyezzen, hiszen a munkafelület csak ekkor lehet egyenletes. A lemezek megmunkálásakor éppen ezért kiemelten fontos a toleranciák betartása. Pontosabban nem a lemezek magasságának pontossága a kritikus, hanem sokkal inkább az, hogy az egyes lemezek magassága megegyezzen, a magasság egyenletes legyen. Erre jó megoldás lehet, ha az összes lemez tetejét egyszerre munkáljuk meg, így biztosan azonos lesz a magasságuk. Azt is fontos megjegyezni, hogy minél szűkebb toleranciákkal gyártjuk vagy gyártatjuk le a lemezeket, annál magasabbak lesznek a költségek.

Továbbá, ha a lemezeket egyenletes magasságúra sikerült alakítani, az őket tartó keretnek állíthatónak kell lenni. Mindez azért fontos, mert ha például a talaj nem egyenletes, vagy vízszintes, azt a keret segítségével könnyedén kiküszöbölhetjük. Az átlagos vízsugaras vágógépek XY síkja 3×2 vagy 4×2 méteres, így viszonylag nagy területen kell egyenletes munkafelületet biztosítani.

Flow_level_cikk3

Az egyik leghatékonyabb módja a megfelelő szint beállításának, ha a gép telepítésekor a tartályban lévő víz szintjét vesszük alapul, ennek megfelelően állítjuk be a lemezeket, majd magát a szerszámgépet is. Ez a módszer talán kicsit elavult, viszont egyszerű és hatékony.

Forrás:flowwaterjetblog.com

Megosztás
[
    ]