Az első CNC vezérelt kéziszerszám a Shaper Tools-tól

A CNC technológiák fejlődése különösen nagy hatással volt a belépő szintű megoldások világára, így mára szinte bárkinek lehet a garázsában egy 3D nyomtató, egy lézervágógép vagy egy asztali CNC marógép.

Shaper_tools_cikk1A lehetőségek szinte korlátlanok ezen a területen, hiszen a mai technológiákkal és mérnöki találékonysággal szinte minden lehetséges. Ez a fejlődési folyamat tette lehetővég azt is, hogy az MIT diákjai egy kéziszerszám köntösbe bújtatott CNC gépet fejlesszenek. A Shaper Tools névre keresztelt, általuk alapított cég terméke, a Shaper Origin egy rendkívül könnyen használható famegmunkáló kéziszerszám, amivel a CNC gépekéhez hasonló pontosság érhető el.

https://www.youtube.com/watch?v=jxQ_NH4bj9o

Tulajdonképpen úgy kell elképzelni a találmányt, mint a kép-stabilizátoros kamerák CNC verzióját. Ha a kameránk rendelkezik egy szenzorral, ami megmutatja a rezgés irányát, felhasználhatjuk egy tükör vezérlésére, ami kiküszöböli a rezgéseket és így stabil képet kapunk. Ebben az esetben annyi a különbség, hogy a kamera mintázatokat ismer fel a fán, vagy más felületen, amit meg szeretnénk munkálni, majd a szerszámpályát erre a felületre vetíti. A kezelő egy képernyő segítségével követheti a kivágandó mintát, a két kar segítségével vezetheti végig a gépet pályán. Sajnos azonban egy bonyolult minta esetében nagyon nehéz lenne pusztán kézzel pontosan végezni a mozgásokat. Itt jönnek a képbe a szervo motorok.

Shaper_tools_cikk3

 

Ahogy a videóban is látható, a felületen elhelyezett matricákon található mintázatokat a képernyő mögötti kamera ismeri fel, ezek alapján határozza meg a gép tényleges mozgását. A kezelőnek mindössze annyi a dolga, hogy megpróbálja végigkövetni a mintát, hiszen a marófej mozgatását végző szervo motorok pontosan követik a szerszámpályát, kiküszöbölve a kézi mozgatásból adódó pontatlanságokat.

Forrás:cnccookbook.com

További információ

A Shaper Tools hivatalos honlapján

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]