Siker a tervezésben, siker a gyártásban – A nagy szoftverfogás

Kis lakatosüzemből elismert járműipari beszállító

A kezdetben egyszerű fémszerkezeteket gyártó Ferroflex 2005 Kft.-t éppen egy évtizeddel ezelőtt alapították. A Szolnok melletti Tószegen működő vállalkozás a géppark és a szoftveres háttér folyamatos fejlesztése révén mára neves német és svájci járműgyártók beszállítójává vált.

A Ferroflex 2005 Kft. családi vállalkozás, amely alapítását követően elsősorban hegesztett szerkezetek tervezésével és gyártásával foglalkozott. A tevékenységi kört 2008-tól kezdve folyamatosan bővítették, így napjainkban már nyolc 3-tengelyes és egy szimultán 5-tengelyes megmunkálóközponttal, két CNC esztergával, egy nagy teljesítményű – akár 120 mm-es alumíniumlemezek vágására is alkalmas – vízsugaras vágóberendezéssel, továbbá egy élhajlítóval rendelkeznek. Az alumíniumhegesztés területén is nagy tapasztalattal bírnak, és a lehető legjobb minőség elérése érdekében egy piacvezető gyártó hegesztő-berendezésével dolgoznak.

Céltudatos építkezés

A cég tulajdonosa, Nagy Krisztián a megtermelt hasznot folyamatosan fejlesztésekbe forgatta vissza, mindenekelőtt a gyártási infrastruktúrát bővítette és korszerűsítette, de figyelemmel volt arra, hogy a képzett és tapasztalt szakemberekből álló csapatot is egyben tartsa. Ez vezetett ahhoz, hogy az egykori kis lakatos üzem jelenleg már három üzemcsarnokban működik, amelyek közül kettőt az elmúlt években építettek. A mintegy 40 munkatársat foglalkoztató Ferroflex 2005 Kft. még 2012-ben elnyerte az egyik vezető autógyár megbízását, miközben német és svájci vasúti járműgyártók, valamint neves nemzetközi gépgyártók számára is egyre több megbízást teljesít.

Ferroflex_cikk7

Jellemzően félkész termékeket, elsősorban beépülő alkatrészeket gyártunk kis szériákban. A termékek között autóipari és vasúti járműalkatrészek, karosszéria formaszerszámok éppen úgy megtalálhatók, mint gépek vagy gépsorok komponensei – mondta Péntek Zsolt, a Ferroflex 2005 Kft. CNC programozó szakembere, aki gyakorló technikusként a 90-es évek közepén ismerkedett meg a CNC technológiával, és egyedi gépgyártóknál, illetve az autóiparban töltött évtized után igazolt át jelenlegi munkahelyére.

Csapatunk nagyon összeszokott, és a Tisza közelsége miatt talán nem meglepő, hogy sokunk fanatikus horgász. Valószínűleg a vízpartokon edzett türelmünk és kitartásunk is hozzájárult ahhoz, hogy kapkodás nélkül, a megfelelő pillanatokat kivárva és megragadva haladtunk előre szakmai vonalon is. Beszereztük a megfelelő berendezéseket, fejlesztettük a tudásunkat, így egyre színvonalasabb feladatokat vállalhattunk el, amelyeket gyorsan és precízen teljesítettünk. 2012-ben pedig egy olyan megkeresést kaptunk, amelyre sok kis- és közepes méretű fémmegmunkáló műhely vár, ugyanakkor nem biztos, hogy adott pillanatban képes megfelelni az elvárásoknak. Éppen ebben a helyzetben voltunk akkor: a világ egyik vezető autógyárának formagyártási megbízását kellett volna elfogadnunk vagy éppen elutasítanunk. Ilyen esetben természetesen fontos mérlegelni, hogy egy munka teljesítéséhez szükséges új beruházás megtérül-e direkt vagy áttételes módon. Meghoztuk a döntést, és elvállaltuk a feladatot, de csak azt követően, hogy szakmai ajánlásra megkerestük a Cad-Cam Solutions Kft.-t, és megismertük a vállalni kívánt feladatra legalkalmasabb, „marós” szemléletmóddal fejlesztett, kifejezetten 3D megmunkálásokra szabott szoftvert – jegyezte meg Péntek Zsolt.

Ferroflex_cikk12

Evés közben jön meg az étvágy

A Ferroflex 2005 Kft. sikeresen vette az akadályokat, és az autógyár megelégedésére teljesítette megbízását. Mindeközben egyre több ügyféligény futott be, a tószegi csapat pedig megtapasztalta a CAM szoftver használatának számos előnyét.

Ugyan horgászok vagyunk, de ezúttal mi haraptunk rá a csalira, vagyis a 2012-ben beszerzett szoftverre, és őszintén mondhatjuk, hogy egyáltalán nem bánjuk, sőt kifejezetten örülünk neki, hogy a horogra akadtunk, mert teljesen új dimenziók nyíltak meg előttünk. Éppen ezért a 2-2,5D megmunkálásoknál is a szoftveres programozás útján szerettünk volna továbbmenni, de láttuk, hogy a már használatban lévő CAM szoftver nem optimális ezen a területen. Elsősorban azért, mert az újabb megrendelések jellemzően olyan alkatrészek gyártására vonatkoztak, amelyeknél viszonylag bonyolult felületek és formák jelentkeztek. Sok zseb és furat, rendkívül sok metszéspont szerepelt a rajzokon, és ezeket szinte tömbből kellett kimunkálni. A megbízható szoftvertámogatás miatt a Cad-Cam Solutions Kft.-vel folyamatos kapcsolatban álltunk, így logikus módon náluk kerestünk megoldást. A TopSolid integrált CAD/CAM szoftvert ajánlották, és lehetőséget biztosítottak kipróbálására, emellett előzetes oktatást is tartottak számunkra. Az első pillanattól meggyőző volt, amit a TopSolid használata közben tapasztaltunk, az pedig tovább erősítette vásárlási szándékunkat, hogy több stratégiai megbízónk is ezzel a szoftverrel dolgozik. Miután vevőink is pozitívan nyilatkoztak a TopSolidról, két licencet szereztünk be – mondta Péntek Zsolt.

Ferroflex_cikk9 Ferroflex_cikk2

Gyorsan és biztonságosan

Már az szakmai élményt jelentett számunkra, hogy a programozási feladatot a megmunkáló berendezés kiválasztásával indíthattuk. A TopSolidban az ismert, elterjed szerszámgépek modelljei eleve megtalálhatók, ha pedig nem szerepel az általunk használt megmunkálóközpont az adatbázisban, akkor vagy a gyártó által rendelkezésünkre bocsátott modellt, vagy a CAD-es rajzból általunk felépítettet feltölthetjük, és így rendelkezésünkre áll a valósnak teljesen megfelelő virtuális környezet. A gépsablonokhoz hozzá tartoznak a különféle anyagtípusokhoz és munkafeladatokhoz rendelt szerszámozások is. Mindez nem csak az esetleges programozási hibák kiszűrését garantáló szimulációra ad lehetőséget, hanem a gép- és szerszámozási sablonok alkalmazásával jelentős programozási időt takaríthatunk meg. Így nem csak precíz munkát végezhetünk, hanem gyorsan, az igény beérkezését követően akár 1-2 nap alatt is szállítani tudunk megrendelőinknek, ráadásul gépkapacitást szabadítunk fel, ami által több megbízást vállalhatunk. A szabványelem-, továbbá az alapanyagtár is nagyon hasznos eszköz. A gépmodell adatbázishoz hasonlóan az alapanyagtárban is vannak „gyárilag” elérhető anyagfélék, de felhasználóként ezt a kört bővíthetjük, és bővítettük is az álaltunk használt acél, rozsdamentes acél, alumíniumötvözet és műanyag alapanyagokkal – mutatott rá a TopSolid néhány alapvető előnyére Garamszegi Attila, a Ferroflex 2005 Kft. CNC programozója, aki a fiatalabb generációt képviseli a csapatban. A szakember megjegyezte: jelentősen gyorsítja munkájukat a TopSolid automatikus furatfelismerő funkciója, illetve a szoftver 7-es verziójában az, hogy egy ügyféltől érkező egyszerűbb alkatrész-módosítási igény esetén a korábbi sablont elővéve a változások néhány kattintást követően beépülnek.

Ferroflex_cikk8 Ferroflex_cikk4

Ferroflex_cikk10 Ferroflex_cikk5

– Amikor partnereinknél érdeklődve igyekeztünk információt gyűjteni a szoftverről, még nem is sejtettük, hogy mennyi előnyünk származik abból, ha a láthatóan egyre több helyen használt TopSolidra esik a választásunk. Ha TopSolid felhasználótól érkezik a 3D modell, akkor az tejesen megfelel a rajzi méretezésnek, így töredékére rövidül a programozási idő, hiszen még a tűrésekre sem kell figyelmet fordítanunk. Ugyanakkor az sem okoz problémát, ha más CAD/CAM rendszerben készült a fájlokat kapunk, mert a TopSolid konvertálási képességeinek köszönhetően eddig nem akadt megoldhatatlan problémánk ilyen esetekben – hívta fel a figyelmet Garamszegi Attila.

Merre tovább?

Az utóbbi évek szoftverberuházásai azonnali bővülést hoztak számunkra. A következőkben elsősorban arra összpontosítunk, hogy mind a 2012-ben beszerzett rendszer, mind pedig a TopSolid esetében kihasználjuk az általunk még fel nem fedezett lehetőségeket. Legutóbb az 5-tengelyes modullal egészítettük ki TopSolid licenceinket, mert egy olyan alkatrész-megmunkálási feladatot vállaltunk el, amelyet a szoftver és az 5-tengelyes modul alkalmazása nélkül nem tudtunk volna teljesíteni. Ebben az esetben is megmutatkozott annak előnye, hogy a TopSolidban a programot azzal a géppel, készülékkel és megfogással tudtuk lemodellezni, amellyel a valóságban is végezzük a gyártási folyamatot. Egy 5-tengelyes megmunkálásnál meglehetősen szűkösek a helyek, így azonban láttuk, hogy hol fér el a szerszám, a készülék, és milyen mozgásokkal kell számolnunk. Azt talán már mondani sem kell, hogy egy 5-tengelyes szerszámgépnél egy programozási hiba több millió forintos kárt okozhat. A TopSoliddal az ilyen kockázatokat teljes egészében kiküszöbölhetjük. A jövőben igyekszünk kihasználni azt is, hogy a szoftver 7-es verziója már teljes értékű PDM rendszer, így a termékadatok kezelésében és az ügyfelekkel való kapcsolattartásban egyre inkább a TopSolidra támaszkodunk majd. Nem feledkezünk el arról sem, hogy igény esetén CAD rendszerként, tervezési feladatokra is használhatjuk a szoftvert – mondta Péntek Zsolt.

 

Forrás:CAD-CAM Solutions

További információ:

CAD-CAM Solutions Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]