Az AIRSAVER funkció csökkenti a mérőgépek sűrített levegő fogyasztását

Zeiss_Button_Final_A3_4c_cikkA sűrített levegő az egyik legjelentősebb költség a gyártásban. Azonban a sűrített levegő ellátás a mérőgépek számára nélkülözhetetlen. A Zeiss a szabadalmaztatott Airsaver funkcióval olyan modullal jelent meg a piacon, ami drasztikusan csökkenti a mérőgépek sűrített levegő fogyasztását.

Egy m³ sűrített levegő ára egy vállakozás számára Németországban gyakran  8 Cent körül van – attól függően változik, hogy milyen magas az áram ára, milyen kompresszort használnak, milyen magas az üzemi nyomás, mekkora a teljes rendszer illetve milyen magasak a karbantartási költségek. Figyelembe véve a növekvő energiaárakat és a társadalmi elvárást arra, hogy egyre takarékosabban bánjanak a cégek az erőforrásokkal, a sűrített levegő fogyasztás is egyre inkább előtérbe kerül az egyes cégeknél. A cél az eszközök hatékonyságának növelése és természetesen a fogyasztásuk csökkentése.

Szemléletváltás a méréstechnikában

Annak ellenére, hogy az elmúlt években egyre gyakrabban került szóba a sűrített levegő fogyasztás csökkentése, hosszú ideig egyik koordináta mérőgépeket gyártó cég sem foglalkozott komolyabban a kérdéskörrel. Túlzottan tartottak attól, hogy ez veszélyeztetné a mérőgépek mérési pontosságát. A koordináta mérőgépek átlagosan 20- 30 légcsapággyal rendelkeznek, az ezek által létrehozott légrésen mozognak a tengelyek, amikor a mérőszenzor a munkadarabhoz navigál. A kisebb súrlódás nagyobb fokú precizitást biztosít – ezáltal ez a gyártók egyik fő szempontja.

Ezeknek a mérőgépeknek a sűrített levegő fogyasztása 50 és 250 Nl között van percenként, függetlenül attól, hogy a gép éppen mér-e vagy sem. Erőforráspazarlás, amely idővel meglátszik a gyártási költségeken. A mérőgép teljes kikapcsolása nem jöhet szóba megoldásként. Ennek egyszerű oka van: a nagypontosságú mérőgépeknek egyenletes üzemi hőmérsékletre van szükségük, ami nagyjából egy órányi üzemelési idő után kezd beállni. A gép folyamatos ki-és bekapcsolása ezt zavarná és ezáltal negatívan hatna a mérési eredményre.

Az Airsaver opció átveszi a sűrített levegő lekapcsolásának feladatát

Habár a Zeiss által forgalmazott mérőgépek már így is jelentősen kevesebb sűrített levegőt fogyasztanak, mint más gyártók hasonló termékei, a Zeiss „ökológiai felelőssége miatt“ vállalta az ún. Airsaver opció továbbfejlesztését. Röviden összefoglalva az Airsaver opció egy szoftverből áll, amely egy 5 cm × 10 cm-es elektonikus vezérlőszekrényen keresztül  vezérli a mérőgépben található sűrített levegő csapjának nyitását és zárását.

Az Airsaver leveszi a felhasználó válláról a döntés terhét, hogy adott helyzetben megéri-e lekapcsolni a sűrített levegő ellátást vagy sem.  Ez a kiegészítő eszköz érzékeli, hogy mióta nincs használatban a mérőgép és a meghatározott időn túl (amit Ön előzetesen beállított) lekapcsolja a sűrített levegőt – anélkül, hogy a teljes mérőgépet lekapcsolná.

A koordinátamérőgép pontos marad annak ellenére, hogy megszakad a sűrített levegő ellátás

A CNC-mérőprogram elindításával vagy a kezelőpulton a joystick megmozdításával a koordinátamérőgép máris üzemkész. Eltérően attól, mintha a teljes mérőgépet kapcsolnánk ki, az Airsaver modullal csak a sűrített levegő ellátás szakad meg. Mivel a mérőgép többi „létfenntartó“ funkciója nem érintett, ezáltal az Airsaver nem befolyásolja a mérési eredmények pontosságát.

Az Airsaver funkciót  2013-ban mutatta be a Zeiss IMT, akkor még megvásárolható kiegészítő modulként. Azóta már a Zeiss Accura, Contura és Prismo mérőgépei többletköltség nélkül, szériatartozékként tartalmazzák az Airsaver modult.

A takarékosság a sűrített levegővel csökkenti a költségeket és védi a környezetet

Évente Airsaver modulonként akár 1800 és 3700 Euro között is csökkenhetnek egy vállalat sűrített levegő költségei. A megtakarítás mértéke erősen függ attól, hogy milyen körülmények között üzemel a mérőgép, például attól, hogy egy- vagy többműszakban használják-e illetve milyen a kompresszor.

Maga a Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH, amely összeszerelő üzemében Oberkochenben átlagosan 40-60 mérőgépet rak össze és üzemeltet, saját számításai szerint az Airsaver modullal nagyjából 150.000 Euro-t takarít meg évente.

Forrás Carl Zeiss Ipari Méréstechnika

További információ:

A Carl Zeiss IMT GmbH Magyarországi Fióktelepe hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]