Additívan gyártott szerszámbefogó a MAPAL-tól

A MAPAL keskeny kontúrral rendelkező HTC tokmánya sikeresen kombinálja a hidraulikus technológia és a zsugor befogóknál megszokott 3°-os falferdeség előnyeit, köszönhetően a vállalat által alkalmazott additív megmunkálási technológiának. A por alapú szelektív lézeres olvasztással (SLM) készült szerszámot rétegről rétegre építik fel úgy, hogy a szükséges területeken lézer segítségével olvasztják össze a fémport.

MAPAL_HTC_cikk2

A befogást végző elemet a hibrid eszköz hagyományosan megmunkált testére építik rá SLM technológiával. Az additív megmunkálásnak köszönhetően a befogási terület nagyon közel helyezkedik el tokmány hegyéhez, amit hagyományos módon nem tudtak volna elérni. Mindez optimális, 3 µm-nél kisebb radiális kitérést, nagy alakpontosságot és rezgéscsökkentést eredményez. A rezgések tompításával a vágóélben keletkező mikro-repedések keletkezésének valószínűsége csökkenthető. Ez pedig hosszabb szerszám élettartamot és a főorsó számára kisebb megerőltetést jelent. Továbbá az additív megmunkálás miatt nincs szükség forrasztott kötésekre, ami eddig egy korlátozó faktor volt.

MAPAL_HTC_cikk1Az additívan megmunkált tokmány a MAPAL HTC technológiájának minden előnyével rendelkezik, ami jelen esetben a nagy nyomatékú áttétel mellett a hőstabil koncepciót is magába foglalja. A tokmányt akár 170°C-ig alkalmazhatjuk, kimagasló stabilitás mellett.

Az új tokmány tulajdonságai komoly előnyöket jelentenek az szerszámkészítés, valamint az autó- és repülőgépipari alkalmazások során. A MAPAL additívan készített tokmánya 6, 8, 10 és 12 mm-es átmérővel, HSK-A63 és SK-40 kivitelben elérhető. Köztes kapcsoló elemek alkalmazásával további átmérőkkel is dolgozhatunk, emellett opcionálisan egy dinamikusan kiegyensúlyozott HSK konstrukció is elérhető, ami szintén újdonságnak számít.

Forrás: www.pressebox.de

További információ

A MAPAL honlapján.

Megosztás
[
    ]