A Pramet megoldása a nehezen megmunkálható anyagok esztergálására

A Pramet által bemutatott két új pozitív geometria és lapkaminőségek kifejezetten a nehezen megmunkálható anyagok esztergálásához lettek kifejlesztve.

A legtöbb esztergálási folyamathoz ideális SF és SM geometriákat a vállalat a magas hőmérsékleten előállított ötvözetek és rozsdamentes acél megmunkálása során felmerülő problémákra való megoldásként fejlesztette ki. Az SF geometria, ami a Dormer Pramet második 2015-ös termékbevezetése során kerül piacra, éles pozitív 14,5°-os homlokszöggel rendelkezik. Ideális folyamatos finiselési munkálatokhoz alacsony erőhatások mellett. Az SM geometria 13°-os pozitív homlokszöge és kopásálló dizájnja olyan univerzálisan alkalmazható szerszámmá teszi, ami minden közepesen nehéz megmunkálási folyamathoz ideális, a finiseléstől a nagyolásig, valamint a folyamatos vágást is lehetővé teszi.

Pramet_cikk1Mindkét geometria számos különböző lapkaminőséggel elérhető, úgy lettek tervezve, hogy a lehető legalacsonyabb forgácsoló erő mellett dolgozzanak, ezzel elkerülve az alapanyag felkeményedését. Mindez azért fontos, mert így jelentősen csökkenthető a vékony falú alkatrészek megmunkálásakor jelentkező rezgés.

Az új geometriák mellett két eszterga lapkaminőség is bemutatásra került. A PVD bevonattal készült T6310 lapkák speciális szinterezési folyamattal lettek kezelve, ami fokozza a vágóél megbízhatóságát és keménységét. Az új szerszámok alapja kobaltot is tartalmaz, ami tovább növeli a keménységét és a kopásállóságát, ami pedig a szerszám megbízhatóságán és élettartamán is javít. A tripla bevonatnak köszönhetően még magasabb forgácsolási sebesség mellet is stabil teljesítményre képes rozsdamentes acél, valamint hőkezelt, edzett anyagok esetén. A T6310 használható az SM és SF geometriákkal is, ahogy a Pramet korábban is elérhető NF vagy RM geometriáival, amikhez összesen 89 lapka érhető el jelenleg.

Pramet_cikk2„A rozsdamentes acél, nikkel és titán hővezetése alacsony, azonban csak magas forgácsolási sebesség és előtolás mellett megmunkálhatók, ami pedig a szerszámok vágóélének gyors felmelegedéséhez és élettartamának csökkenéséhez vezethetnek,” mondta Josef Bittner, a Dormer Pramet esztergálási termékmenedzsere. „Ha hűtőfolyadékot használunk, az csökkenti ezeket a hatásokat, azonban a hőmérséklet folyamatos változása a forgácsolási területen komoly hőterhelést okoz, ami repedésekhez, végül az élettartam csökkenéséhez vezethet. Pont ezért láttuk szükségesnek egy új lapkaminőség bevezetését, ami az alap és a bevonat ideális kombinációjával teszi ellenállóvá a hőterhelés okozta repedésekkel szemben. Az új T6310-es minőség eleget tesz ezeknek a feltételeknek.”

A másik, bevonat nélküli lapka, a H07 kiváló hővezetéssel és nagy kopásállósággal rendelkezik, aminek köszönhetően megfelelő szerszám titán és különböző ötvözetek esztergálásához. A finom szemcséjű alapanyag alacsony kobalt tartalma ellenállóvá teszi a gödrösödéssel és a képlékeny alakváltozással szemben. A H07 elérhető az új SF geometriával.

„Ezeket az új szerszámokat extrém megmunkálási körülmények között fogják használni, ahol különösen nagy hőterhelésnek és kopásnak vannak kitéve, például az általános megmunkálás, olaj és gáziparban, autóiparban, egészségügyi iparba, a tengerészeti és energiaszektorokban,” – tette hozzá Josef.

Forrás:Dormer Pramet

További információ:

A Dormer Pramet hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]