Továbbfejlesztett DELMIA stratégiák – Nehezen megmunkálható anyagminőségek 3.

Cikksorozatunk előző részeiben megismerhettük a DELMIA néhány továbbfejlesztett stratégiáját, melyekkel a megmunkálások hatékonysága és a szerszámok éltartalma fokozható – nehezen megmunkálható anyagminőségek esetén is. A következőkben egy szintén új fejlesztés, az eddigi technológiák kiegészítő opciója kerül ismertetésre: a megmunkálási szintek közötti területek forgácsolása.

Közbenső területek megmunkálása

Számos esetben jelent problémát, hogy megmunkálás során, adott operációban – főként nagyoló műveletek esetén – a szerszám nagy lépcsőket, vállakat, vagyis maradékanyagot hagy hátra a következő művelet, műveletek számára. Az említett maradékanyag létrejöhet az alkalmazott szerszám nagy átmérője vagy akár a beállított nagy fogásmélység miatt is. Ez a következő operációban dolgozó szerszám számára kedvezőtlen, hiszen az egyenetlen ráhagyás-magasság miatt a terhelés is egyenetlen, ingadozó lesz. Nehezen megmunkálható anyagminőségek esetén pedig kifejezetten káros, hiszen ezek, a terhelésben és fogásvételben történő ingadozások a szerszám csorbulását, illetve törését is okozhatják. Megoldásként szolgálhat, hogy a már megmunkált felület újra megmunkálásra kerül, azonban másik szerszámmal, illetve kisebb fogásmélységgel. Ez a módszer viszont a programozási és a megmunkálási időt is növeli, így pedig a produktivitás csökken. A megoldást erre a problémára a DELMIA az „Upward rework step” opcióval, vagyis a közbenső területek megmunkálásával kínálja.

Az opció a nagyoló megmunkálási stratégia paramétereinek meghatározásakor, az axiális fogásmélység értékénél adható meg. Az „Upward rework step” paraméter beállításával elérhető, hogy a szerszám egy csökkentett, úgymond „második” fogásmélység értékkel ismételten megmunkálja az adott területet. Ebben az esetben már csak azok a zónák kerülnek forgácsolásra, ahol maradékanyag található. Ez az opció némileg hasonlítható a „Rework Area” (Maradékanyag megmunkálás) stratégiájához, azonban itt nem újabb operációkat alkalmazunk egy másik, kisebb átmérőjű szerszámmal, hanem ugyanazon szerszámmal, ugyanazon operáción belül kerül eltávolításra az anyagfelesleg.

 

1.ábra: Nagyolás közbenső területek megmunkálása nélkül (ap = 3 mm).

1. ábra: Nagyolás közbenső területek megmunkálása nélkül (ap = 3 mm).

2.ábra: Nagyolás közbenső területek megmunkálásával (ap = 3 mm, upward step = 1 mm).

2. ábra: Nagyolás közbenső területek megmunkálásával (ap = 3 mm, upward step = 1 mm).

A mozgásforma egyszerű. A szerszám elsőként egy fő megmunkálási szinten (ap alapértelmezett axiális fogásmélységgel) forgácsol – a beállított szerszámpálya stratégiának megfelelően. Miután ezzel az alapértelmezett értékkel, adott szinten az anyagfelesleg eltávolításra került, a szerszám a kontúrral párhuzamosan mozog tovább a fő megmunkálási szintről felfelé, mégpedig az „Upward rework step” paraméter értékével. Ennek oka, hogy a ferde felületeken lentről felfelé haladva biztosítható az egyenletes radiális fogásvételi érték. Miután a közbenső terület megmunkálása megtörtént, ismételten egy fő szint következik, vagyis: egy fő megmunkálási szint forgácsolása után egy köztes terület megmunkálása következik, majd egy újabb fő szint – a beállított értékektől függően ismételve.

A technológia fő előnyei közé tartozik, a produktivitás és a hatékonyság növelése. Az opciót alkalmazva a programozási idő és az NC program mérete csökkenthető, valamint a megmunkálás időtartama is hatékonyan optimalizálható. Emellett a szerszámok éltartama optimálisan kihasználható, hiszen adott esetben kevesebb szerszám alkalmazására kerülhet sor, valamint a kisebb, egyenletesebb maradékanyag réteg is csökkenti a szerszám nagy mértékű, ingadozó terhelésváltozásait, valamint a fizikai károsodás valószínűségét.

A mai napon megnyitja kapuit a CAD-Terv Szakmai Konferencia elnevezésű rendezvény. Az előadások 4 szekcióban hangzanak el: Mérnöki szolgáltatások, 3DEXPERIENCE (PLM) megoldások, Szimulációs megoldások, illetve ECAD/MCAD megoldások. A rendezvényen megtudhatják, miképp fedhető le a teljes fejlesztési folyamat egy kézből, milyen szakterületei vannak a CAD-Terv Kft.-nek, és mit nyújtanak ezek pontosan, mitől lesz ez valóban hatékony az Ön számára és hogy milyen eredményeket értek el eddig partnereink!

A rendezvényről videós összefoglalóval és cikkel is hamarosan beszámolunk oldalunkon!

 

További információ

A CAD-Terv Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]