EPLM Trends 2015 újdonságok

Ismét hatalmas sikert aratott az EPLM Trends, az Enterprise Group PLM üzletágának éves szakmai konferenciája. A kimagasló érdeklődésnek köszönhetően idén egy új, tágasabb helyszín, az Aquaworld Resort Hotel adott otthont a teltházas rendezvénynek, melyre több mint 220 érdeklődő látogatott el. Az egész napos rendezvény során mindenki találhatott számára érdekes témát, hiszen a plenáris előadások után 4 tematikus szekcióban folyt tovább a program. A már megszokott Solid Edge és Vero CAM szekciók mellett idén először az NX és a Tecnomatix termékek is különálló szekciót kaptak.

2015_09_16 - EPLM_006

A szakmai naphoz több társkiállító is csatlakozott, akik az előadások szüneteiben örömmel válaszoltak a látogatók minden felmerülő kérdésére az alábbi területeken:

  • Felnőttképzési lehetőségek az NCT Akadémia Kft-től
  • Siemens vezérlők magyarországi támogatása
  • Mérőgépek a Hexagon Metrology Kft-től
  • Munkaállomások a Fujitsu Technology Solutions Kft-től
  • Ascom vezeték nélküli kommunikációs megoldások a Young BTS Informatikai Kft-től
  • NX támogatás és mérnöki szolgáltatások a C3D Műszaki Tanácsadó Kft-től
  • Forgácsoló szerszámok az ISCAR Hungary Kft-től
  • Solid Edge használata Microsoft Surface Pro tableten

Plenáris előadások: Új trendek és PDM fejlesztések

2015_09_16 - EPLM_009A rendezvény egyik legnagyobb bejelentése a Solid Edge-hez kifejlesztett tervezést, gyártást és ajánlatadást segítő bővítménycsomagok voltak, melyeket EPLM Add-On Center néven érhetnek el a felhasználók. A 3 csomagban (Bronz, Silver és Gold) bemutatott Add-On Center közel 25 saját fejlesztésű Solid Edge bővítménye és az Edgecam for Sharepoint a felhasználók munkáját jelentős mértékben képes felgyorsítani.

Az informatikai trendeket követve az Enterprise Group másik új szolgáltatásaként, együttműködve a Microsoft hazai képviseletével szerverbérlési lehetőséget alakított ki a tervező, gyártó cégek számára, havidíjas konstrukcióban. Ezzel a megoldással a tervezők már nagy összegű beruházás nélkül is kihasználhatják a Solid Edge PDM funkcióinak előnyeit a csoportban történő munka során.  A cég adatparkjában, nagy sávszélesség mellett Solid Edge Insight és Solid Edge for Sharpoint, valamint partnerportálok használatára is lehetőség van. Ezzel a gyártási és tervezési adatok egyszerűbben juttathatók el a műhely vagy a beszállítók felé.

A Plenáris szekció keretein belül kerültek átadásra az Enterprise Group által meghirdetett szakmai verseny, az EDGE Vándorkupa helyezettjeinek díjai is. A versenyre három kategóriában lehetett nevezni: Solid Edge, Edgecam és Oktatási. A rengeteg beérkezett pályázat közül szakmai zsűri választotta ki a Solid Edge és Edgecam kategóriák első három helyezettjét, illetve az Oktatási különdíjat kiérdemlő hallgatói pályamunkát.

Az EDGE vándorkupa helyezettjei:

Solid Edge kategóriában:

  • helyezett: Varga Ákos – IMS Connector Systems Kft. (SMBA csatlakozó szerelő, ellenőrző, csomagoló automata)
  • helyezett: Guba Tibor – HintHunt Kft. (Calidus autogyro modell)
  • helyezett: Kovács József – Tartarini Hungary Kft. (Gázátadó állomás)

Edgecam kategóriában:

  • helyezett: Hegyi Zoltán – Horváth Fémtechnika Kft. (5 tengelyes turbinakerék megmunkálása)
  • helyezett: Dudás Csaba – Cooptim Ipari Kft. (Al-öntvény több oldalas megmunkálása PCI sablonnal és stratégiával)
  • helyezett: Szilágyi Szabolcs – VT Mechatronics Kft. (Könyökidom megmunkálása többtengelyes szerszámgéphez)

Oktatási kategória:

  • Diák különdíj: Besenyei Bence – Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium (6,2 L-es V8-as motor)

2015_09_16 - EPLM_016

Solid Edge szekció

Az EPLM Trends hagyományosan legnagyobb szekciójaként a Solid Edge teremben idén is rengeteg újdonsággal ismerkedhettünk meg. Többek között itt is nagy szerepet kapott a csoportmunka. Az élő előadáson saját szemünkkel is láthattuk, hogyan lehet egy projekten, terméken párhuzamosan, több tervező bevonásával dolgozni. Ezzel a megoldással sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá tehetők a belső tervezési folyamatok.

Az ebédszünetet követően három fő témával foglalkozott a szekció annak érdekében, hogy minden érdeklődő találjon magának érdekes és hasznos információt. Az első harmadban SMAP 3D, mint csőhálózat és létesítménytervező megoldás került bemutatásra, amely a Solid Edge-et, mint keretrendszert használja. Az energetikai területen tevékenykedő vállalkozások számára nagy előnyt jelent, hogy a feltöltött katalógusok – amelyek tartalmazzák a csőosztályokat és a hozzátartozó szerelvényeket -, segítségével egyszerűen, akár néhány lépésben is felépíthető egy összetettebb csőhálózat, valós tartalmú darabjegyzékkel, szükség szerint izometriával.

A második részben a Solid Edge adataira épülő alkalmazások kerültek a fókuszba. Elsőként a Quadrispace termékcsalád funkcionalitását ismerhették meg a felhasználok, hogy miként lehet sablonok felhasználásával interaktív darabjegyzéket készíteni, amelyet 3D-s PDF-be publikálva, olyanok számára elérhetővé tenni, akik nem használnak CAD rendszereket. A digitális szerelési utasítások készítésére is láthatott a közönség megoldást, ahol a Solid Edge-ben módosított modellek jóváhagyás után a forgatható, lapozható utasításban is módosultak.

2015_09_16 - EPLM_025

A termékek, berendezések katalógusképeit még a prototípus elkészítése előtt létre lehet hozni a KeyShot segítségével, a Solid Edge-el nagyfokú integráltságnak köszönhetően. Egyszerű fogd és ejtsd technológiának köszönhetően a megszólalásig valósághűnek tűnő képek, videók készíthetőek adatvesztés nélkül, sőt a komplexebb renderelések alatt a Solid Edge-ben teljes értékű tervezés folyhat.

A digitális prototípus készítés egy másik fontos ága a berendezések alkatrészeinek működés közbeni vizsgálata, erre láttunk példát a Solid Edge-be integrált, de kibővített Dynamic Designer Motion Professional-ben. A szerelési kényszerek kinematikai kapcsolatokká alakíthatóak és az egyes mozgási paramétereket és peremfeltételeket megadva vizsgálható az egész berendezés viselkedése, a kapott eredmények végeselemes analízishez való felhasználása. Az egyes lépések jól szemléltethetőek voltak a Calidus Autogyro modellen, ahol egy nem „szokványos” landolás szimulációját láthattuk.

Az utolsó rész pedig mi másról is szólhatott volna, mint a Solid Edge ST8 néhány meghatározóbb újdonságáról, amelyek mind a modellezés gyorsaságát hivatottak szolgálni. Az aktív közönség jól láthatta, hogy minden trükk nélkül, egyszerűen lehet dolgozni egy 12000-es szereléssel. Természetesen ez nem egy konzultáció volt, így a miértek elmagyarázása helyett a használhatóság bemutatása volt a fő cél alkatrész, szerelés és műhelyrajz környezetben egyaránt. A közönséggel folytatott kommunikációnak köszönhetően az egyoldalú előadás helyett az „együtt dolgozás” kapta a fő szerepet a Solid Edge délelőtti és délutáni előadásain.

Vero CAM szekció

2015_09_16 - EPLM_028A Vero CAM szekcióban a Vero Software megoldásai közül négy alkalmazás került bemutatásra. Az alkatrészgyártók számára ajánlott Edgecam, a lemeztechnológiai cégek számára teljeskörű megoldást nyújtó Radan, a fa- és kőipari megmunkálásra optimalizált Alphacam és a szerszámgyártó célmegoldás, a VISI.

A szekció keretében a legnagyobb érdeklődésre számot tartó Edgecam szoftver került bemutatásra legrészletesebben. A résztvevők megismerhették az alkatrészmarást és esztergálást, valamint a 3-tól 5-tengelyes felületmarást és huzalos szikraforgácsolást érintő újdonságokat a hamarosan megjelenő 2016R1 verzióban. Az előadások kiterjedtek a Vero Software-en belüli, és a Vero Software és a Hexagon Metrology közötti együttműködésnek köszönhető új funkciókra és modulokra, így például az m&h bemérők támogatására és az új Edgecam PartXplore natív CAD nézegetőre.

A Radan előadásban a lemeztechnológiai érdeklődők néhány szemelvényt láthattak a szoftver széles termékskálájából, így megismerhették a kivágó-lyukasztó gépek programozásának sajátosságait, a többtengelyes lézervágás programozását, valamint az élhajlítás offline programozását és szimulációját.

Az Alphacam szoftverben olyan speciális megoldásokat láthattak a résztvevők, amelyek kimondottan a fa- és kőmegmunkálásban jellemző művészi elemek készítését és a speciális szerszámokat támogatják. Így például megismerhették a speciális hullámtáblák késztésének egyszerű módját, és a faipari megmunkálásoknál elterjedt fűrésztárcsák és aggregátfejek alkalmazási lehetőségeit.

A CAM megoldásoktól kissé eltávolodva, a résztvevők a Visi előadásban betekintést nyerhettek a fröccsöntő szerszámok tervezésének speciális lépéseibe, a Magyarországon új belépőként megjelenő szerszámtervező alkalmazásban.

A szoftverbemutatók mellett a résztvevők megismerhették, az Enterprise Group saját fejlesztésű EPDM for Edgecam megoldását, ami az Edgecamben előállított adatok kezelését segíti.

Tecnomatix szekció

2015_09_16 - EPLM_030A Tecnomatix szoftvercsalád a Siemens PLM portfóliójának digitális gyártáshoz kifejlesztett eszközrendszere. Az előadások központjában a Plant Simulation szoftver története, jelen verziójának lehetőségei és újdonságai álltak, melyeket az elmúlt időszakban az érdeklődők számára készített pilot projekteken keresztül mutattak be. Emellett lehetőséget adtak a már meglévő felhasználóiknak is, hogy saját problémáikat, illetve az azokra készített Plant Simulation modelljeiket és szimulációs eredményeiket is bemutassák.

NX szekció

2015_09_16 - EPLM_032Az Enterprise Group az idei évtől az NX tervezőszoftvert is forgalmazza a hazai piacon, így mostantól a Siemens teljes PLM portfóliója elérhető a kínálatukban. Az ügyfelek maximális elégedettségének biztosításához a terméktámogatást partnercégük, a C3D Mérnökiroda látja el. A szekció előadásaiban az NX professzionális tervezési megoldásaiból láthattunk konkrét példákat. Az élő bemutatók során megismerhettük a felületmodellezési funkciókat és a szkennelt pontfelhőkkel való munka lehetőségeit, betekintést nyerhettünk a konstrukciók végeselemes analízisébe és a különféle adatkezelési megoldásokba.

További információ:

Az Enterprise Group PLM üzletágának weblapja.

Megosztás
[
    ]