Siker a tervezésben, siker a gyártásban – Mérnököktől mérnököknek

A magyar iparban egyre nagyobb megbecsülést vív ki magának a tervezői és szimulációs szoftvereket, köztük a TopSolid integrált CAD/CAM rendszert, valamint más gyártástámogató megoldásokat forgalmazó CAD-CAM Solutions Kft. A székesfehérvári mérnökcsapat sikereiről a cég alapító-tulajdonosával, Takács Imrével beszélgettünk.

CadCamSolutions_interju_cikk1

Mikor és milyen céllal indította vállalkozását?

Másfél évtizeddel ezelőtt alapítottam mérnöki szolgáltatásokat nyújtó cégemet. Miután a 2003-as budapesti Mach-Tech szakvásáron találkoztam az ott kiállító, és a magyar piacon akkor első ízben megjelenő Missler Software cég képviselőivel, majd megállapodtunk arról, hogy megkezdem a TopSolid rendszer magyarországi forgalmazását, új lehetőség nyílt vállalkozásom előtt,

A 2000-es évek közepén a CAD/CAM világ „nagy nevei” már a magyar piacon voltak. Egy új szoftver bevezetését mégsem kockázatnak, hanem lehetőségnek látta. Miért?

Mert a TopSolid a tervező és megmunkálás-tervező szoftverek hazai piacán hiánypótlónak számított, hiszen olyan integrált CAD/CAM rendszerről volt és van szó, amelyben a présszerszámok, és a műanyag-fröccsöntő szerszámok tervezése nagyon magas szinten áll. Erre figyeltem fel elsőként, de feltételeztem, ha a CAD része ennyire jó, a CAM sem lehet rosszabb. Ennek ellenére semmit sem bíztam a véletlenre, és egy ismerős forgácsoló üzemből valós mintát hoztam. Egy másik CAM szoftverben tervezett, 16 óra időtartamú 3D marási folyamat számítását a TopSolidban kialakítva 4 percre sikerült csökkenteni. Sokkoló volt ez a tapasztalat, de így már érhető volt számomra, hogy Nyugat-Európában és a világ számos más pontján a szerszámkészítés területén miért tartozik a piacvezető szoftverek közé a TopSolid. A tesztek és a szoftver nemzetközi piaci sikerei révén megbizonyosodtam arról, hogy a hazai forgalmazás valóban kiváló lehetőséget jelent, de nem csak üzleti szempontból.

Egy profitorientált vállalkozás számára létezhet más szempont is?

Hiszek benne, hogy igen, és szerencsére ezzel nem voltam, illetve nem vagyok egyedül. A TopSolidot fejlesztő, idén az alapításának 30. évfordulóját ünneplő Missler Software is hasonlóan gondolkodik. Éppen ezért már 2003-ban jelezte, hogy kifejezetten mérnökirodát keres képviseleti partnerének, mert a TopSolid nem „öltönyös” szoftver, hanem olyan alkalmazás, amelynek értékesítésére és a felhasználóknak való átadására leginkább gyakorló tervezők, illetve a gyártásban járatos szakemberek alkalmasak. Azon túl, hogy vállalkozásom megfelelt a Missler Software kritériumainak, ez a koncepció saját elképzeléseimmel is összhangban volt, mert mindig is szerettem átadni a tudást, emellett a problémák megoldásától sem futamodok meg, az üzemi környezet pedig alapvetően vonzó számomra.

Mit jelent a „nem öltönyös” szoftverforgalmazás a gyakorlatban?

Eredendően azt, hogy a szoftverlicenc értékesítése nem merül ki abban, hogy letölthetővé tesszük, vagy a helyszínen feltelepítjük, majd elköszönünk, végül pedig küldjük a számlát. Nálunk az értékesítés része az oktatás, de igény szerint – például egy 5-tengelyes szimultán megmunkálás esetében – a posztprocesszálás, de akár egy komplett technológia kidolgozása, illetve az első kész darabok legyártása is a része lehet egy szoftver-bevezetési projektnek. Így nem csak tudást adunk át, hanem azonnali profittermelő eszközzé alakítjuk a TopSolidot ügyfeleink számára.

CadCamSolutions_interju_cikk2

Melyek voltak az eddigi mérföldkövek a vállalkozás életében, illetve a TopSolid magyarországi történetében?

Az első fontos lépés a TopSolid rendszer magyar nyelvre fordítása volt. Egyértelműnek látszott számomra, hogy a hazai felhasználók igénylik a magyar nyelvűséget, és ezt az „alapos gyanút” később a piaci reakciók beigazolták. Az első licencet 2004-ben egy magyar tulajdonú szerszámkészítő cég vásárolta meg, majd lassan, de folyamatosan érkeztek az újabb megkeresések. A valódi áttörést néhány nagy nemzetközi vállalat hazai gyárának, valamint azok beszállítóinak megrendelései hozták el. Ekkor már jól látszott, hogy nagy szükség van a csapat megerősítésére, valamint a szoftver ismertségének növelésére is. Gyakorlott és pályakezdő mérnökökkel is bővült a csapat, így megfelelő tudással, elszántsággal, illetve elkötelezettséggel tudtunk ügyfeleink felé fordulni. Az elmúlt egy évtizedre visszatekintve úgy érzem, hogy senkiről sem feledkeztünk meg, igyekeztünk mindig a maximumot adni, és valószínűleg ez vezetett ahhoz, hogy partnereink kitartanak mellettünk, ajánlanak bennünket. Jó volt megtapasztalni, hogy a 2008-ban kirobbant válság évei alatt, amikor szoftverek és a mérnöki szolgáltatások iránt drasztikusan visszaesett a kereslet, mindig voltak olyan ügyfelek, amelyek nem feledkeztek el rólunk, így ezt a meglehetősen kritikus időszakot túl tudtunk élni. 2012-től az európai és a magyar ipar is erőre kapott, és ezzel a lendülettel a válság előtti szintnél is magasabbra jutottunk. Évről évre növekszik az értékesített TopSolid licencek száma, és ezzel, továbbá a magabiztos tervezési-gyártási koncepciót jelentő, és már teljes értékű PDM rendszerként is alkalmazható TopSolid 7-tel felzárkózunk a világ legismertebb CAD/CAM szoftvereinek élmezőnyéhez. Mindez lehetőséget ad a tudatosabb üzleti építkezésre, illetve arra, hogy az ügyfeleket továbbra is a tőlünk megszokott színvonalon és segítő hozzáállással támogathassuk. Piaci elfogadottságunk bizonyítéka az is, hogy az elmúlt években kettő, a világ vezető szerszámgépgyártói közé tartozó vállalat magyarországi képviseletével is szoros partneri viszonyt alakítottunk ki. Ennek keretében közös szakmai napokat rendezünk, illetve a két gyártó a kulcsrakész rendszerek szállítása esetén a TopSolid CAM-et és mérnöki támogatásainkat is ajánlja.

A TopSolidot nem csak értékesítik, hanem nap mint nap használják is. Aktív felhasználóként miben látja a szoftver előnyeit?

Egy rendszerben kínál megoldást minden tervezési és megmunkálás-tervezési feladat elvégzésére. Bárhonnan, bármely más rendszerből kapok egy modellt, legfeljebb néhány perc munkát jelent a szükséges konverziók, finomítások beállítása. A beépített, automatikus kontrollnak köszönhetően CAM-ben nincsenek rossz pályák, így kizárhatóvá tehetők az ütközések, és néhány perc alatt azonnal indítható programokat lehet írni. A rendszer figyel arra, hogy a felhasználó legyártható alkatrészeket, komponenseket hozzon létre. Tervezésnél automatikusan megadja a tűréseket, így a megmunkálás-tervezésnél erre már nem szükséges figyelmet fordítani. A TopSoliddal a mai napig élmény dolgozni, és bár nem kozmetikum, hanem egy szoftver, látható módon mégis kisimítja az amúgy komoly stressznek kitett technológusok ráncait.

CadCamSolutions_interju_cikk5

Közös cél a 100%-os teljesítmény

Amikor 2004-ben megalapítottuk magyarországi képviseletünket, elsősorban szerszámgépeink értékesítésére összpontosítottunk, és a berendezéseket saját vezérlésünkkel, illetve kizárólag a Mazak programozási nyelvével kínáltuk. Az 5-tengelyes szimultán gépek, illetve a formamarás térhódításával, amely az utóbbi években Magyarországon is erősen érezhető, egyre gyakrabban merült fel igény a komplexebb CAM-programok alkalmazása, használatuk megismerése, illetve a különféle 5-tengelyes, bonyolult feladatok esetén a posztprocesszorok megírására iránt. Ez ösztönzött minket arra, hogy olyan CAD/CAM szoftverforgalmazókkal építsünk ki együttműködést, amelyek képesek a különböző Mazak szerszámgépek vevői és felhasználói számára elvégezni a posztprocesszálást. A szimultán 5-tengelyes megmunkálás terjedése mellett az elmúlt 4-5 évben a kulcsrakész megoldások iránti igény is megjelent, és folyamatosan fokozódik. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek egy része kifejezetten elvárja, hogy gépek szállításán és üzembe állításán túl a „csomag” részét képezze egy CAD/CAM szoftver, a posztprocesszor megírására, a komplett megmunkálási technológia kialakítása, vagy akár az oktatás is. Ez újabb impulzust adott a CAD/CAM szoftverforgalmazókkal való kooperációhoz. A világ egyik vezető szerszámgépgyártójaként természetesen nagy körültekintéssel kívántuk kiválasztani a megfelelő partnereket. Két meghatározó szempontot vettünk figyelembe: a szoftver fejlettségét és egyszerű használhatóságát, valamint a professzionális szoftvertámogatás rendelkezésre állását. A lehetőségek felmérése során azt tapasztaltuk, hogy vannak nagyon jó CAD/CAM szoftverek megfelelő magyarországi háttértámogatás nélkül, és olyan szoftvertermékek, amelyek mögött professzionális, sőt mérnöki szolgáltatásokat nyújtó csapatok állnak. Végül két szoftverforgalmazóval kezdtük meg a közös munkát – egyikük a TopSolidot forgalmazó és támogató CAD-CAM Solutions Kft. A céggel fennálló kooperációnk jelenleg 2 éves múltra tekint vissza. Ezen idő alatt az ügyfeleknél közösen végzett munkafeladatok, valamint az együtt szervezett szakmai bemutatók során meggyőződhettünk a CAD-CAM Solutions Kft. mérnökeinek olyan magas szintű szakmai elkötelezettségről és precizitásáról, amelyet Magyarországon sajnos ritkán tapasztalunk. Hozzánk hasonlóan törekednek arra, hogy mindig 100%-os teljesítményt nyújtsanak. Emellett a TopSolid szoftver kapcsán is jó visszajelzéseket kapunk szerszámgépeink felhasználóitól,” mondta dr. Feminger Gábor, a Yamazaki Mazak Central Europe s.r.o. Magyarországi képviseletének ügyvezetője.

CadCamSolutions_interju_cikk3 CadCamSolutions_interju_cikk4

Forrás:CAD-CAM Solutions

További információ:

CAD-CAM Solutions Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]