3 megmunkálási technológia egyetlen gépbe építve

Gyakran találkozhatunk olyan gyárakkal, ahol számos különböző technológiát alkalmaznak, hogy az adott alkatrész a teljes megmunkálási folyamat végére elérje a kívánt minőséget. Ezek között általában szerepel egy anyageltávolítással járó megmunkálás, valamilyen felületi minőséget javító eljárás, és ritkább esetben valamilyen additív technológia.

Ezeket a technológiákat használta fel a német ELB-Schliff vállalat a hibrid millGrind széria kifejlesztésekor, ami ötvözi a hagyományos fémmegmunkálási technikákat az abrazív és additív technológiákkal.

Additív folyamatként a gép lézeres bevonatolást tud végezni, amivel precízen állíthatók elő komplex, kritikus alkatrészek, például a repülőgépgyártásban használt ötvözetekből.

millGrind_cikk

A gép különlegessége, hogy turbinák gyártásához alkalmazott fémmegmunkálási folyamatok mellett utómunka gyanánt használható az additív folyamat, így egyetlen ciklus során előállíthatók a bonyolult alkatrészek. A gyártást követően a több különböző beépített technológiának köszönhetően mérést, bevonatolást, köszörülést vagy marást is végezhetünk a kívánt felületeken.

Az automata szerszám és köszörűkorong csere lehetővé teszi, hogy egyetlen beállásban végezzünk a géppel:

  • Köszörülést (Al-Oxid, CBN és gyémánt köszörű)
  • Fúrást
  • Marást
  • Lézeres bevonatolást
  • Befejezetlen munkadarab mérését
  • Munkadarab mérését az utómegmunkálást követően

A magas anyageltávolítási rátával történő köszörüléséhez szükséges köszörűfelület egy felső lehúzó egység segítségével érhető el, ami szakaszos vagy folyamatos lehúzást tesz lehetővé. A kísérleti és kis szériás gyártáshoz egy az asztalra rögzített lehúzó egység áll rendelkezésre, ami interpolált lehúzást végez az egyen- és a keresztirányú tengelyek igénybevételével.

A szerszámok cseréje automatikusan történik, egy 20/40 férőhelyes szerszámtár segítségével. A 2 vagy 3 tengelyes dönthető forgóasztallal kombinálva akár többoldalas megmunkálás is végezhető. A komplex profilok többtengelyes, interpolált megmunkálásának pontosságát a kifinomult Siemens 840D vezérlő biztosítja.

Forrás:AUTANIA GRINDING TECHNOLOGIES

Megosztás
[
    ]