Új generációs UW I D köszörűközpont a Saacke-től

A technológia újragondolása a köszörűszerszámok cseréjéhez szükséges időt kevesebb mint a felére csökkentette. A gép működése az előző modellhez képest rugalmasabb és pontosabb lett, ugyanakkor nem kell lemondanunk a már bizonyított technológiákról és a felhasználóbarát alkalmazásszoftverekről sem.

Közismert, hogy a gépjárműiparban rendszeres időközönként kerül sor ráncfelvarrásnak is nevezett modellfelújításokra, amelyek a járműtípusok korszerű technológiával történő modernizálását jelentik. Hasonló gondolatmenet vezetett a Saacke UW I D CNC szerszámköszörűk teljes körű átalakításához is. „Az optikai és egyéb újítások nagymértékben javították a köszörűgép teljesítményét és használhatóságát,” jelentette ki Michael Mamat, a Gebr. SAACKE GmbH & Co. KG új gépértékesítési vezetője. Külső pillantásra csak a részletekben fedezetünk fel változásokat. A letisztult vonalak és lekerekített frontoldal az új UW I D modellnek is kompakt és rugalmas kialakítást kölcsönöznek. A körülbelül 5 tonnás CNC köszörűközpont a bevált előddel szinte mindenben megegyező méretekkel rendelkezik, helyigénye azonban – elsősorban a munkadarab betöltő/eltávolító modulnak köszönhetően – jelentősen kisebb. A korábbi megoldás szerint a munkadarab betöltő állomást a köszörűgép mellett helyezték el, az új építési sorozatban ezzel szemben a munkaterületbe integrálták. A betöltő/eltávolító modul kapacitása 64-320 munkadarab. A rakodórendszer melletti legfontosabb érv a befogópatronok automatikus cseréjével lehetővé tett változatos szerszámtár-felszerelhetőség. A jól bevált, akár 143 munkadarab kapacitású pick-up adagoló továbbra is elérhető maradt.

SAACKE_koszoru_1

Több mint 70 százalékos időmegtakarítás

Az UW I D teljesen újratervezett belseje komoly termelékenység-növekedést eredményezett. A teljesen átépített szerszámcserélő időt és pénzt takarít meg: a szerszámcsere időtartama mintegy 70 százalékkal a korábbi 40-ről mindössze 12 másodpercre csökkent. A hihetetlen időmegtakarítás egy teljesen új műszaki elképzelés eredménye. Míg a korábbi modellben a vágókorongok egy átadóállomáson keresztül cserélődtek, az új UW I D köszörűközpontban a köszörűorsó közvetlenül a szerszámtárhoz fut és veszi fel a megfelelő szerszámcsomagot. Néhány másodperc állásidő után a gép ismét nekikezd a megmunkálásnak. A hatalmas időmegtakarítás elsősorban a jelentősen lerövidült orsóútnak köszönhető.

A rövidebb útvonallal párhuzamosan a gép vezérlése is felgyorsult. A nagy teljesítményű processzor gyorsabban dolgozza fel a beprogramozott adatokat és megnövelt – az eddigi 2 helyett 40 Megabyte – memória teszi az átépített UW I D szerszámköszörűvel végzett munkát hatékonyabbá és élvezetesebbé. Ezáltal a komplex geometriájú szerszámok bonyolult megmunkálási programja is könnyen feldolgozható és kivitelezhető. Az új UW I D modellt a NUM legújabb fejlesztésű „Flexium” vezérlésével szerelték fel. A gép kezelője számára azonban ez nem okozhat nehézséget a megmunkálási folyamat során: a jól ismert és bevált SAACKE HMI felhasználó felület megmaradt és közvetlenül a gépbe integrált panelen keresztül vezérelhető csakúgy, mint ahogy azt a korábbi modell jobb oldalán megszokhattuk.

Gyorsabb, rugalmasabb és kompaktabb

A műszaki fejlesztések révén az új UW I D nemcsak sokkal gyorsabb, hanem ezáltal hatékonyabb is. A modellfrissítés után a köszörűközpont sokoldalúbb megmunkálásra vált képessé. A szerszámtár kapacitása alapkivitelben négyről hat vágókorong-csomagra nőtt. Opcionálisan azonban akár tizenkét csomagra és ezzel 36 különböző vágókorongra is bővíthető az UW I D kapacitása.

A Saacke új generációs, gyors, rugalmas és kompakt köszörűközpontjával akár 250 mm átmérőjű és 430 mm hosszú szerszámok is megmunkálhatóvá váltak. A láncos és a pick-up adagolórendszer esetében is kényelmesebb és praktikusabb működést eredményezett a ráncfelvarrás: a paletták betöltésére szolgáló oldalajtót kiszélesítették, így a készülék belseje jobban áttekinthetővé vált és a mozgási szabadság is megnövekedett.

SAACKE_koszoru2

Az innováció tökéletesíti a már bevált technológiát

Az új modell titka a már bevált technológiák és az újítások megfelelő kombinációjában keresendő. A köszörűkorongokkal együtt például egyedileg, automatikusan állíthatóak a hűtőfolyadék fúvókák is. A pforzheimi csapat azonban nem pihen a babérjain: „már a fejlesztési fázisban van a legújabb robottechnológiát alkalmazó adagolórendszerünk is,” árulta el Michael Mamat.

A családi vállalkozás számára azonban nemcsak a technológiai fejlesztések, hanem a gépekkel nap mint nap dolgozó felhasználók is fontosak – és ez nem merül ki pusztán a hagyományos támogató eszközök alkalmazásában. A gyors segítséget és megoldást jelentő kapcsolattartók telefonon állandóan elérhetőek, függetlenül attól, hogy alkatrészbeszerzésről, helyszíni szervizszolgáltatásról, vagy a modern köszörű- és korongszabályozó programhoz adott támogatásról van szó. A szerviz minősége kiemelt prioritásnak számít a Saacke számára, így a kkv-k számára értékesített gépekbe is kizárólag prémium gyártók kiváló minőségű alkatrészeit építik be – ami nemcsak tartós, minőségi mechanikát, hanem egyben a tartalék alkatrészek gyorsabb rendelkezésre állását is garantálja.

Forrás: Rolatast

További információ

A Rolatast hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]