Fejlett szerszámbemérővel a hatékonyság növeléséért

Khyan TW szerszámbemérő az Elbo Controllitól

2015_05_12-15_Mach-Tech_HÓD_14

A CNC gépek munkaterében végzett szerszámbeméréssel elérhető, hogy a szerszámok mérése a megmunkálási cikluson belül történhessen, közvetlenül a megmunkálás helyén. Ez hosszú ciklusok esetén jellemzően egy nagyon hasznos automatizált megoldás, viszont rövidebb gyártási folyamatok során már nagyon komoly időkiesést is jelenthet! Ebből az okból kifolyólag számos forgácsoló cég dönt a szerszámok szerszámgépen kívüli mérése mellett, ezzel jelentős mellékidőket spórolva meg.

Mivel a szerszámgépeken csak a szerszámadatokra és a korrekcióra van szükség, ha azokat egy megfelelő pontosságú, külön erre a célra kifejlesztett szerszámbemérőn végezzük el, akkor a forgácsológép a mérési ciklus ideje alatt is folyamatosan tud megmunkálást végezni.

Az olasz gyökerekkel rendelkező Elbo Controlli az egyik legelismertebb gyártó a külső szerszámbemérő gépek szegmensében.  A céget több nagy tapasztalattal rendelkező mérnök alapította 1983-ban, akik a folyamatos kutatás és fejlesztésnek köszönhetően pár éven belül nemzetközi szinten is sikeresen megalapozták vállalkozásuk hírnevét. Legnagyobb erősségük, hogy gépeik mechanikáját, elektronikáját, optikáját és szoftvereit is saját maguk, házon belül fejlesztik és gyártják. Portfóliójuk mára a szerszámbemérő gépek teljes palettáját lefedi, kezdve a nagy méretű mérőállomásoktól egészen a kompakt, asztalon elhelyezhető modellekig.

A kétkamerás rendszerrel ellátott Khyan TW típusú szerszámbemérő az Elbo Controlli egyik legfejlettebb modellje, melyet CNC forgácsoló üzemeknek és szerszámkészítő cégeknek is egyaránt ajánlanak. A mérőgép szerkezeti kialakításnál nagy figyelmet szenteltek stabilitásnak, így a vázszerkezet rozsdamentes acélból, míg az alap és az oszlop természetes köszörült gránitból készült.

A szerszámtartók rögzítéséről egy új generációs, motorizált megfogó rendszer gondoskodik, amely tökéletesen szimulálja a CNC szerszámgépekre jellemző folyamatokat. A szerszámtartó mechanikus rögzítésének koncentrikusságát egy innovatív funkció is ellenőrzi, ami egyértelmű hibajelzést ad, ha a szerszámtartó kúp felfekvése nem megfelelő.

A Khyan TW élfelismerő funkciója automatikusan képes meghatározni a szerszám legnagyobb átmérőjét és a legnagyobb kiállást, majd a beolvasott értékeket a CNC szerszámgépek vezérlőinek megfelelő formátumban, akár hálózaton keresztül is képes továbbítani.  A mérőgépen emellett lehetőség van automatikus és manuális szög és rádiusz mérési műveletek elvégzésére is. Ennek során megadott pontok alapján lehet mérni rádiuszokat, egyeneseket, valamint ezeknek az egymáshoz képesti szögét és távolságát. Többlapkás- és többélű szerszámoknál ennek köszönhetően a lapkák vagy élek egymáshoz viszonyított helyzete és szöge is könnyedén meghatározható.

2015_05_12-15_Mach-Tech_HÓD_12

A rendszer egy további fejlett funkciója a szerszámkészletek intelligens kezelése, illetve a szerszámkészleteken belül, az egyes szerszámok paraméterezési lehetősége. Itt nem csak átmérőt és hosszértéket lehet megadni, hanem az olyan megmunkálási paraméterek is rögzíthetők, mint például a vágási sebesség, a fordulatszám, vagy akár a szerszám élettartama. Ezeket a paramétereket pedig a mérőgép, a korábban említett hálózati kapcsolaton keresztül már bármilyen CNC szerszámgéphez képes eljuttatni.

A gép nem csak profilmérő funkcióban használható, hanem ránézeti képet is lehet vele ellenőrizni, így egy esetleges szerszámtörés, lapkatörés vagy egyszerűen csak a szerszámkopás a képernyőn kinagyítva is megvizsgálható. A második kamera felfüggesztése ráadásul 90°-ban elfordítható, ennek köszönhetően pedig a szerszámok nem csak oldalnézetből, hanem akár felülnézetből is ellenőrizhetők.

A Khyan TW legfontosabb tulajdonságai:

  • alap és oszlop: természetes köszörült gránit: síklapúság <2 µm/m
  • mérési felbontás 1 µm
  • mérési tartomány: átmérő max. 320mm, magasság max. 500mm
  • második kamera a szerszám élvizsgálathoz 65x nagyítással, 90°-ban elforgatható kamera felfüggesztés
  • ISO/BT/HSK/VDI stb cserélhető orsó, max futáspontosság <2 µm, motoros szeszámbefogással
  • 23” TFT kijelző a mérés és a funkciók megjelenítésére
  • INTEL processzorral szerelt ipari számítógép egérrel, billentyűzettel
  • egyszerűen kezelhető grafikus szoftver
  • szerszámadatok post-process művelete, szerszámgéppel való kommunikácó
  • opcionális szerszámadat chip írás / olvasás
  • szerszám él mérés és kamerás élvizsgálat funkciók
  • fő kamera 24x optikai nagyítás, illetve 2/4x digitális zoom, mért terület 10x10mm
[nggallery id=228]

További információ:

A HÓD Industrial Solutions Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]