3D-s CAD fájlok alkalmazása a lemeztechnológiában I.

Amikor lemeztechnológiáról beszélünk, akkor szinte mindenkinek DWG és DXF formátumú terítékek jutnak az eszébe. A 3D-s CAD rendszerek terjedésével és mindennapivá válásával egy naprakész lemeztechnológia CAM szoftvernek kezelnie kell ezeket a fájlokat, különben a felhasználója a szükséges konvertálások miatt veszíthet a versenyképességéből.

A Radan CAD/CAM szoftvermegoldás képes 3D-s alkatrészfájlok vagy akár a szerelések kezelésére is. Ezeket a fájlokat pontos terítékkészítésre és azok vágási listába integrálására, továbbá az élhajlítási műveletek ellenőrzésére és programozására is használhatjuk.

EPLM_hirmondo_Radan_cikk1.

Gyakran előforduló probléma, hogy a kapott terítékek nem megfelelő paraméterekkel lettek elkészítve, mivel a tervezőnek nincs információja a pontos gyártási paraméterekről (semlegesszál tényező, rugalmassági modulus, hengerlési irány stb.), így a pontos alkatrész csak többszöri módosítással és költséges újragyártással készíthető el. Ha tervező nem a terítéket adhatja át a gyártónak, hanem például a natív CAD fájlokat, akkor a terítéket a Radanban is elkészíthetjük az ismert gyártási paraméterekkel, így biztosítva a lehető legpontosabb teríték kiszámítását.

A Radanban lehetőség van a lemezalkatrész anyagminőségének és vastagságának módosítása mellett a hajlítási rádiuszok, valamint sarokkicsípések módosítására is. Teríték számításkor a legegyszerűbb semlegesszál tényező mellett, vagy a mi tapasztalati értékeinkkel/ méréseink alapján feltöltött adatbázisból számolja ki a terítéket.

EPLM_hirmondo_radan_cikk2

A pontos teríték akár egyből a vágási listába tölthető, és indítható a gyártási folyamat. Ha rendelkezünk a komplett szereléssel, a Radanban az is megnyitható, és egy gombnyomással legyűjthetőek a lemezalkatrészek, automatikusan elkészülnek a terítékek, és a Radan táblaoptimalizáló részébe már a pontos darabszámokkal kerülnek be az alkatrészek. Itt lehetőség van megadni, hogy a komplett szerelésből mennyit kívánunk gyártani, és az alkatrészek darabszáma automatikusan kiszámításra kerül, így minimalizálva a hibás gyártási mennyiségeket.

Ezzel a munkafolyamattal elkerülhető, hogy a tervezőnek le kelljen gyűjteni külön listába a lemezalkatrészeket, el kelljen készíteni a terítékeket, és azokból dwg vagy dxf fájlokat menteni, melyek persze el is veszítik az asszociativitásukat a CAD modellekkel, így külön oda kell figyelni a revíziók követésre.

3D-s CAD fájlok használatával nem csak a terítékek pontossága növelhető, hanem a tervezőkről is lekerülhet a gyártási paraméterek pontos ismeretének fontosságának a súlya, valamint az adatcsere folyamatok is egyszerűsödhetnek és gyorsulhatnak.

Forrás Enterprise Group

További információ:

Az Enterprise Group PLM üzletágának hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]