A tervezés hatékonyságának kulcsa: Optimális adatkezelés

Egy-egy termék megtervezése és a gyártása során óriási mennyiségű adat keletkezik. Az állományok kezelése több módon is történhet, de korántsem ugyanolyan hatékonysággal.

Sok cég még mindig a hagyományos fájlalapú tervezői eszközöket használja adatok tömegének készítésére, és azokat megosztott hálózati helyeken, illetve helyi felhasználók meghajtóján tárolja. Ez a módszer olcsónak és egyszerűnek tűnhet, hiszen nem igényel külön adatkezelő szoftvert, így látszólag ingyen van.

Nagy hátránya azonban ennek a rendszernek, hogy a felhasználóknak emlékezniük kell a manuális folyamatokra, amelynek alapján az adatokat megtalálják, új verziót készítenek, szabályozzák egy fájl hozzáférését, és jóváhagyást kérnek munkáikhoz. Ezek a műveletek mind erőfeszítéssel járnak, hibázási lehetőséget hordoznak magukban és félreértésekre adnak okot, ami mind költségekkel jár.

Nézzünk meg néhány egyszerű, nem is olyan ritkán előforduló esetet! Új termék tervezésekor korábbi termékek alkatrészeit is fel akarjuk használni. Ezeknek az alkatrészeknek a fájljait már nem kell létrehoznunk, azok a korábbi dokumentációban rendelkezésre állnak. Ha átmásoljuk ezeket az új projektbe, akkor elveszítik a kapcsolatot az eredeti termékkel. Tehát, ha bármilyen változás bekövetkezik a korábbi termék alkatrészeinél, azokat az új projekt átmásolt elemei már nem fogják tudni követni. Ez akár költséges és időigényes félreértésekhez és problémákhoz is vezethet. De nem is kell ilyen messzire mennünk, elegendő lehet az is, hogy a fájlokat nem megfelelően nevezzük vagy helyezzük át, amelynek során a referenciák elvesznek, és rengeteg időbe telik azok újbóli elkészítése.

Hogyan tudjuk kezelni a jogosultságokat? Hogyan védhető ki, hogy fájlok törlődjenek, mert valaki úgy gondolja, hogy ez egy régi verzió, de később kiderül, hogy arra még szükség lett volna egy korábbi tervhez? Ezt a problémát ebben a rendszerben csak sokszoros biztonsági mentésekkel lehet kezelni, amely az időigényessége mellett még jelentős költséget is okoz, hiszen teljes fájlstruktúrák kerülnek másolásra, hogy egy adott verziót mentsenek, ami rengeteg duplikációt generál, és sok helyet foglal.

A problémák felismerése és a megoldás iránti igény vezetett oda, hogy a SOLIDWORKS EPDM adatkezelő szoftvere mára a tervezési adatok kezelését és szinkronizálását a teljes termékfejlesztési csapat számára egyetlen, a SOLIDWORKS-alkalmazásokkal szorosan integrált és egyszerűen telepíthető megoldás formájában kínálja. A biztonságos adattár előnyeit kihasználva kiterjesztheti a hozzáférést 3D-s tervezőkörnyezetéhez, valamint a kapcsolódó fájlokhoz a helyben és távolról dolgozó összes résztvevőre, a tervezéstől a gyártásig.

1.pdm_search_lg

A projektekben részt vevő összes munkatárs megoszthatja az információkat, együttműködhet a tervek elkészítésében, mindeközben az automatikus verzió- és változatkezelő rendszer segítségével automatikusan védelmet élvez a terv minden adata .

A szoftver 2015-ös verziója számos új funkcióval bővült. Ebben a kiadásban a SOLIDWORKS  alkalmazza a második generációs webes felületet, így lehetőség van az EPDM-adatok megkeresésére akár tableten vagy mobileszközön is. Teljesen átdolgozták a famásolás kezelőfelületét, a tételjegyzékfület továbbfejlesztették, az átmozgatás engedélyezését elkülönítették a törlés engedélyezésétől, egy új oszlop mutatja a Windows Explorerben a felhasználó számára, ha a fájl nem érvényes, és a párhuzamos munkafolyamatok frissítésével az elektronikus aláírások elfogadása is bővült.

A SOLIDWORKS  EPDM intuitív grafikus kezelőfelülete segít leképezni a munkafolyamatokat és minimálisra csökkenteni az adminisztrációt. A jóváhagyások és véglegesítések automatikus nyomon követésével pedig fenntartható a pontosság és a számon kérhetőség. Így a lényegi folyamatok valóban egyszerűbben végrehajthatók.

2.pdm_workflow_lg

A SOLIDWORKS megoldásai ezt hivatottak elősegíteni. A fejlesztőket az motiválta, hogy a cég minden egyes dolgozójának elérhetővé kell tenni a számára szükséges információkat olyan formában, ahogyan arra szüksége van, egy központi adattároló rendszeren keresztül. A siker nyitja az adatok megfelelő formában történő átadása egy gördülékenyen működő, integrált és célorientáltan kialakított rendszerrel, amely a tervezési adatok védelmét is ellátja.

Forrás: eurosolid.hu

További információ

Az EuroSolid Kft. honlapján

Megosztás
[
    ]