Z generáció a műszaki pályán

Az 1995 után született Z generáció tagjai 5 éven belül kilépnek a munkaerő piacra, 2020-ra pedig már ők fogják adni a munkavállalói piac új áramát.

Digitális bennszülötteknek is szokás őket nevezni, akik már egy teljesen más technológiai fejlettségű világ gyermekei. A cégeknek, vállalkozásoknak ezekkel a tényezőkkel is számolniuk kell, amikor a jövő utánpótlásán gondolkoznak. Ezt a generációt már teljesen más eszközökkel lehet csak megszólítani, más tényezők lesznek fontosak számukra a munkahely kiválasztásánál. A ma iskolapadot koptató diákok beleszülettek abba a világba, ahol a ’gugli a barátunk’, tableten bármikor bármit megtudhatunk, és okosóránkon csetelhetünk. Az ő világról alkotott elképzelésük merőben más, mint ahogy a lehetőségekre és korlátokra adott válaszuk is. Megszólításukra más eszközökhöz kell folyamodnia a cégeknek, a kommunikáció és kapcsolatépítés új dimenzióiban gondolkodva. Az újfajta kapcsolatteremtés ilyen első hullámába tartozik a Techtogether Junior rendezvény, melyen a GIMEX-Hidraulika Kft. is részt vett március 27-én a győri Egyetemi Csarnokban.

A műszaki és természettudományi alapú versenyen – mely az autopro.hu és Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szervezésében valósult meg – a győri gazdasági körzet műszaki képzést folytató középiskoláinak csapatai mérkőzhettek meg egymással a szakmai ismereteket és soft skill képességeket célzó játékos versenyszámok során. Az eseményen az iskolás csapatokon túl a régió meghatározó járműipari vállalatai is részt vehettek kiállítóként, így lehetőségük nyílt a fiatal generáció képességeinek feltérképezésére, és közvetlen hangvételű ismerkedésre a diákokkal.

Gimex_Techtogether_Junior_1

A Gimex is részt vállalt 3 kérdéssel a kvízjátékban. Cél volt az összeállításnál, hogy olyan kérdésekkel szerepeljen ebben a versenyszámban, melyek amellett, hogy felkelthetik a diákok kíváncsiságát, a Gimex-et is játékosan megismertessék a Z generáció tagjaival. Az egyik kérdéshez a Hainbuch Manok termékét vehették szemügyre a fiatalok, segítségként pedig Csonka Szabolcs a Gimex befogástechnikai üzletágvezetője az általános- és középiskolai diákokkal megtalálva a hangot mutatta be a készülék működését. A szakmai bemutatót mind a kisiskolások, mind a versenyben résztvevő diákok érdeklődve hallgatták, a megoldásokra pedig ügyesen és gyorsan sikerült választ találniuk az elhangzottak alapján.

Gimex_Techtogether_Junior_2

A közvetlen hangvételű beszélgetések során az érdeklődő fiatalok megismerhették a cég felépítését, szakmai területeit, és az elbeszélésekből megtudhatták azt is, hogy a kollégák milyen szakmai kihívásokat nyújtó és kreativitást igénylő munkafolyamatokban vehetnek részt nap, mint nap. A verseny napja kellemes hangulatban ’pörgősen’ telt el, inspiráló volt látni a fiatalok verseny- és csapatszellemét, érdeklődő kíváncsiságát, a kifogástalan szervezés pedig tökéletes keretet adott az eseménynek.

Gimex_Techtogether_Junior_3 Gimex_Techtogether_Junior_4

Írta: Borszuk Anikó

Forrás: GIMEX Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: befogastechnika@gimex.hu

Megosztás
[
    ]