Szegnyereg a CNC esztergán – hogyan használjuk?

Úgy tűnik, a Haas ötletei kimeríthetetlenek, ha a szerszámgépek helyes használatáról, karbantartásáról, vagy csak egyszerűen a hatékony forgácsolásról van szó. Ebben az új oktatóvideóban a CNC esztergákon található szegnyergekkel kapcsolatos információkat szedték össze, a szokásosan jó Haas minőségben és alapossággal.

Olyan, a mindennapi munka során felmerülő kérdésekre adnak választ, mint a hossz-átmérő arány, központfúrás, szegnyeregnyomás helyes megválasztása, illetve az érzékeny vagy törékeny munkadarabok befogása.

Az egyes hossz-átmérő tartományokon használatos megtámasztásokon túl megtudhatjuk, milyen mélységben, milyen átmérőjű központfúróval kell a szegnyereg csúcs megtámasztási furatát elkészíteni, illetve, hogy mennyire fontos a megfelelő kúpszögű szerszámot használni a furat kialakításához.

Haas_tailstock

A szegnyeregnyomás beállításához is komoly segítséget kapunk, mivel az erőmérési példában egyértelműen bebizonyosodik, hogy egy adott határ felett a túlzottan nagy nyomás milyen kis mértékben képes csak csökkenteni a munkadarab deformációját. Sőt, a túl nagy szorítóerő alkalmazásakor a karcsúbb munkadarabok még nagyobb deformációt is szenvednek el, mint a “gyengébben” megtámasztottak. Fontos még itt megjegyezni, hogy a nagyon érzékeny munkadarabokra mindig eseti, az adott munkához megfelelő erőt kell alkalmazni!

A Haas gépek tulajdonosai és használói külön örülhetnek, hiszen most alaposan áttekintik a Haas esztergák szegnyergeinek M-kódos és beállítás alapú vezérlését. Befejezésként pedig egy munkadarab forgácsolását nézhetjük meg szegnyereg használata közben és anélkül. Az eredmények magukért beszélnek.

Forrás:haas.com

Megosztás
[
    ]