Lézerforradalom – megérkezett az Amada Ensis-AJ

A fiberlézer egyre szélesebb kört hódít meg a fémlemezek ipari kivágásának területén. Az Amada egy olyan új, innovatív megoldást fejlesztett ki, amelyet az idei EuroBlechen, a világ legjelentősebb lemezmegmunkálási szakvásárán nagydíjjal tüntettek ki.

2010-ben az Amada volt az első vállalat, amely 4 kW-os fiber rezonátort fejlesztett ki fémvágásra. Ez mérföldkő volt a fibertechnológia fejlődésében. A japán konszern a közelmúltban ismét új időszámítást indított a száloptikán alapuló lézertechnológia alkalmazásában, mert nem a lézerteljesítmény növelésével kívánta növelni a vágható lemezvastagságot, hanem a teljesítmény csökkentése mellett olyan hatékonyságnövelő újításokat vezetett be, amelyek segítségével akár 2 kW-os Amada fiberlézer is hatékony versenytársa tud lenni a piacon levő 4 kW-os CO2-lézereknek.

Egyedülálló vezérelt lézersugár

Ez a díjnyertes technológia az Amada Ensis-AJ fiberlézergépében ölt testet, amelynek különlegessége, hogy 2000 W lézerteljesítményével akár 25 mm-es normál acél is vágható. Kiemelkedő új képességeinek köszönhetően a legvastagabb lemeztartományokban is közel azonos sebességgel és minőséggel vág, mint egy 4 kW teljesítményű CO2-lézergép. Az Amada Ensis fiberlézergép ideális a különböző anyagminőségekkel és anyagvastagságokkal dolgozó cégek számára.

A 2 kW-os lézerrel akár 25 mm-es normál acél is vágható

A 2 kW-os lézerrel akár 25 mm-es normál acél is vágható

Kompromisszum nélkül vékonytól vastagig

A több mint ezer vágási specifikációt tartalmazó vágási adatbázis segítségével az Amada Ensis lézervágógép folyamatosan vezérli a vágási folyamatot a megmunkálandó anyagnak és a vágási típusnak megfelelően. Azonban nem csupán egy új vágásiparaméter-adatbázist használ az Ensis, hanem lézersugár-szabályozó egységével és egyedülálló száloptikájával automatikusan az anyagvastagsághoz igazítja a lézersugár fizikai tulajdonságait is. Ez zökkenőmentes átállást tesz lehetővé az anyagvastagságok között, és lencsecsere nélküli folyamatos termelést biztosít a legvékonyabb anyagoktól akár a 25 mm-es acélig. A sugár tulajdonságának változtatása folyamatos és automatikus.

6 mm-es acél vágási mintája

6 mm-es acél vágási mintája

– Ez forradalmi változás a lézeripar számára – mondta a hannoveri lemezmegmunkálási szakkiállításon Matt Wood, az Amada európai központjának vezető termékfelelőse. – Feltehetően a legnagyobb forradalmi vívmány, amelyet az iparág a fiberlézerek bevezetése óta megélt és megélhet a közeljövőben. Úgy véljük, hogy ez gyökeresen megváltoztatja a piacot.

A kevesebb több

– Egy fiberlézeres gép üzemeltetése általában sokkal olcsóbb, mint egy CO2-lézeré. Egyebek mellett jelentős energiamegtakarítást érhetünk el vele. Míg egy 2000 wattos fiberlézervágó körülbelül 9 kW-ot fogyaszt, addig egy 4000 wattos CO2-lézergép körülbelül 38 kW-ot – jegyzi meg Matt Wood.

Emellett egy fiberlézergép kevesebb karbantartást igényel, és akár 4-5-ször nagyobb megmunkálási sebesség érhető el vékony anyagok esetében, mint a CO2-lézerek használatakor.

A lényegesen kisebb energiafogyasztást valós idejű mérések is igazolják

A lényegesen kisebb energiafogyasztást valós idejű mérések is igazolják

Használat egy gombnyomással

Amada AMNC 3i vezérlő – integrált interaktív intelligencia

Amada AMNC 3i vezérlő – integrált interaktív intelligencia

Az Amada a ’80-as évek végén elsőként készített hálózatra köthető szerszámgépeket. Ma a vállalat valamennyi kivágó- és lyukasztógépe, valamint legtöbb élhajlító gépe hálózatra köthető. Így akár az üzem összes lézer-, stanc-, kombi- és élhajlító gépe, sőt akár a hegesztés is egy rendszerből tud dolgozni. Az Amada külső tervezőszoftvereivel elkészített programok integráltan, egy helyen tárolódnak. Ennek segítségével egy esetleges hajlítószerszámozási változtatás a programban automatikusan módosítja a kivágási terítéket is. Az elkészült termék- vagy táblakiosztási programot a lézergépnél egy vonalkódleolvasó segítségével tölthetjük a gépbe a munkalapon elhelyezett vonalkód beolvasásával, gyakorlatilag egy gombnyomással. A beolvasott kód alapján behívásra kerül a megfelelő vágási eljárás. A gép ekkor automatikusan betölti a megfelelő vágási paramétereket, beállítja az adott anyagtípus és -vastagság szerint az autofókuszt, elvégzi a fúvókacserét és módosítja a sugárnyalábot. Amennyiben automata anyagbetöltés is van a gépünkhöz csatolva, úgy a szükséges nyersanyagot is a vágóasztalra helyezi, és a start gomb megnyomásával már kezdődhet is a vágás. Az opcionális optikai bemérőrendszer segítségével akár stancolt és alakításos táblák utólagos lézervágása is pontosan elvégezhető.

Mindezt a felhasználói élményt az Amada új multimédiás, érintőképernyős vezérlője, az AMNC 3i teszi még teljesebbé, amely egy okostelefonhoz hasonlóan multi-touch funkcióval könnyen kezelhető, intelligens és interaktív felületként működik az ember és a gép között.

1000 paraméter

Az Ensis vágási adatbázisában ezer vágási alapbeállítást tartalmaz. Emellett természetesen saját anyagokat, egyedi vágási beállításokat is létrehozhatunk speciális felhasználó igényeink szerint. Minden alapbeállításhoz még tíz különböző beállítás rendelhető. Például az 1 mm-es acél vágási beállítása egyike az ezer beállítási lehetőségnek. De ezen az egy beállítási lehetőségen belül további tíz beállítási opció áll rendelkezésre, ahol különböző sebességet, teljesítményt, gáznyomást stb. adhatunk meg. A segédgázokat – nitrogént, oxigént vagy sűrített levegőt – is automatikusan választja és szabályozza a gép a vágási beállítás szerint.

A gépek hálózati kapcsolata más szempontból előnyös. Ennek segítségével a gép a vállalati hálózathoz kapcsolható, leállás esetén riasztást vagy karbantartási emlékeztetőt tud küldeni, de távdiagnosztikai kapcsolatot is kínálhat, amellyel néhány percen belül nem csupán telefonos, hanem aktív gyártói szerviztámogatást is kaphatunk.

– Az Amada az automata anyagmozgató rendszerek széles tárházát kínálja a felhasználók feladatainak megfelelően. Az eladott Amada fiberlézerek majdnem 90 százaléka automatizálással együtt kerül értékesítésre, hogy a gyors megmunkálással lépést tudjon tartani a nyersanyagellátás és a kivágott tábla leszedése emelte ki az automatizálás előnyeit Matt Wood.

A díjnyertes Amada Ensis fiberlézergép

A díjnyertes Amada Ensis fiberlézergép

Aktív vágásfelügyelet

– A vágófejben elhelyezett érzékelők folyamatosan vizsgálják a lézersugár és az anyag között zajló folyamatot – mondja a szakember. – Az Amada lézergépek pirszelésérzékelési képessége a vágási folyamat előtt időt takarít meg. A pirszelésérzékeléssel mindegy, hogy a pirszelés 6 vagy 10 másodpercig tart; ha a pirszelés befejeződik, a vágás azonnal elkezdődik.

Minőségi szempontból is fontos és hasznos ez a funkció. Ha egy azonos típusú, de eltérő tulajdonságú anyagnál a beprogramozott pirszelési idő nem elegendő, úgy folytatja a pirszelést a szükséges ideig, és nem kezd selejtet vágni. Anyagégés esetén a vezérlő leállítja a vágást, és csak az anyag visszahűlése után folytatja, felfröccsenéskor pedig automatikusan tisztítja és kalibrálja a fúvókát.

Mit hoz a jövő?

Arra a kérdésre, miszerint ki tudja-e szorítani a CO2-lézert a fiberlézer a fémvágásban, Matt Wood a következőket mondta: – Azok a gépgyártók, amelyek csak fibertechnológiát értékesítenek természetesen azt mondják, hogy a CO2-piac „halott”. Ez az egész iparágat tekintve nem igaz, mivel jelenleg az értékesített lézergépek 70-75 százaléka CO2-lézerforrással rendelkezik. Igaz azonban, hogy a fiberlézergépek értékesítésében nagyobb mértékű emelkedést tapasztalhatunk, míg a CO2-lézergépek forgalmazása csökken.

– Az ENSIS technológiája az elkövetkezendő két évben – talán még rövidebb idő alatt is – nagyobb változást fog hozni. Nem gondolnám azonban, hogy a CO2-lézergépek rövid távon eltűnnének. Az üzemmérettől és a feladatoktól függően lesznek cégek, amelyek a CO2-lézergépet fogják preferálni. Néhány éven belül viszont várhatóan a fibertechnológia lesz uralkodó az iparágban – összegezte Matt Wood.

cncmedia_orangehr

Innovatív szemlélettel a sikerért

A japán Amada konszern – amelyet 1946-ban {{Amada Isamu}} alapított – a világ egyik vezető és legnagyobb szerszámgépgyártója a fémmegmunkálás területén. Az elmúlt közel 70 év kutatásainak, fejlesztéseinek és a felhasználói tapasztalatok hasznosításának köszönhetően megoldásai a lemezmegmunkálás szinte valamennyi területét lefedik. Innovatív szemlélete, kiemelkedő műszaki színvonalú termékkínálata és hozzáértő terméktámogatása jó befektetés a siker felé.

Az Amada nem csupán gépeket gyárt, hanem a használatukhoz szükséges szerszámaival, automatizálásaival és szoftvereivel teljes körű megoldást kínál. Ez a teljes körűség magában hordozza a termékek beüzemelését, betanítását, karbantartását, szervizelését és alkatrészellátását is. Az Amada megoldásai lefedik egyebek mellett a lézervágás, az élhajlítás, a stancolás, a nibbelés, a lézer-stanc kombinált kivágás, a préselés, a mélyhúzás, a hegesztés, a darabolás, a fűrészelés és a marás területeit. A minőség és a megbízhatóság iránti elkötelezettségét több tízezer vevő, több százezer beüzemelt gép és rengeteg szakmai elismerés igazolja.

cncmedia_orangehr

 

További információ:

Az AMADA lézervágó és lemeztechnológiai gépeinek magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

 

Megosztás
[
    ]