HOMMEL-ETAMIC wavemove – a gyártásba integrált mérőrendszer

Az autóipari fejlesztők elmondása alapján a járművek károsanyag-kibocsátása elsősorban a motorok, a hajtásláncok és az alvázak optimális újratervezésével csökkenthető a legnagyobb mértékben. Ehhez a járművek egyes alkatrészeinek mind nagyon szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük, ugyanakkor a gyártók számára a termelékenység növelése is egy igen fontos szempont.

A minőségbiztosítási megoldásoknak tehát lépést kell tartaniuk ezekkel a folyamatosan szigorodó követelményekkel. A méréstechnikai eszközöknek gyorsnak és pontosnak kell lenniük, miközben egyszerű használatot kell biztosítsanak anélkül, hogy a kezelőszemélyzetnek el kellene hagynia a munkakörnyezetét. A Jenoptik Industrial Metrology ezekre az igényekre alapozva fejlesztette ki a HOMMEL-ETAMIC wavemove rendszerét, amely összesen nyolc darab, teljesen automatikus tengellyel rendelkezik, és egyszerre képes az alkatrész kontúrjának és felületi érdességének mérésére.

wavemove_1

Kialakításának köszönhetően a HOMMEL-ETAMIC wavemove közvetlenül integrálható a gyártási folyamatba egy SPC mérőállomásként. A rendszer aktív szabályzással és beépített rezgéscsillapítókkal rendelkezik a gyártási környezet rezgéseinek minimalizálására. A munkadarabok a gyártás bármelyik fázisában rögzíthetők a mérőrendszerben, amely felismeri az aktuális alkatrészt és javaslatot tesz a szükséges mérési pontokra az előzetesen betáplált adatok alapján.

[youtube]hjkFuilOgzs[/youtube]

A mérhető alkatrészek tárháza igen széles. Egy autóipari példából kiindulva, a rendszer egyaránt használható tengelyek, motorblokkok vagy akár hengerfejek mérésére is. Az alkatrész az üzemben használt daruval közvetlenül a mérőgépre helyezhető, így megspórolható a mérőszobába történő szállítás sokszor problémás folyamata. Nincs várakozás, a mérés azonnal elvégezhető, így ezzel a megoldással rengeteg idő takarítható meg. Az egyedi igényeknek megfelelően lehetőség van egy speciális biztonsági rendszer beépítésére is. Ez egy fényfüggöny és egyéb kiegészítő szenzorok segítségével követi nyomon az alkatrészek megfogásának folyamatát, és biztosítja, hogy a személyzet a megfelelő módon működteti a rendszert. Bármilyen probléma esetén a mérőgép egyből biztonsági módba vált, ami megelőzi az alkatrész és a mérőgép károsodását, valamint kiküszöböli az emberi sérülés kockázatát.

wavemove_2Az alkatrész megfogását követően a kezelőszemélyzet egy kézi DMC szkennerrel tudja leolvasni az alkatrész adatmátrix kódját, majd az adott gyártási lépcsőnek megfelelően ki tudja választani a szükséges mérőprogramot. Maga a mérési folyamat teljesen automatikus. Ennek során a mérőfej több lineáris és forgó tengely mentén is el tudmozdulni, valamint maga az alkatrész is forgatható a befogókészülékbe szerelt 360°-os körasztalnak köszönhetően, így a mérőfej még a nehezen megközelíthető pontokat is probléma nélkül el tudja érni. Szükség esetén a kontúrmérő és a felületi érdesség szenzor akár egyszerre is üzemeltethető.

A rögzített mérési adatok azonnal elérhetőek a gyártósor gépkezelői számára. A kifinomult szoftvernek köszönhetően a változtatások rugalmasan kezelhetők, és a mérési adatok megjelenítése is könnyedén személyre szabható.

Forrás Jenoptik

További információ:

A Jenoptik hivatalos weblapja.

A Jenoptik mérőrendszereinek hazai forgalmazója a GGW Gruber.

Megosztás
[
    ]