A NOVOsphere intelligens alkalmazásai maximalizálják a gyártás hatékonyságát

A pontos adatok segítik a pontosabb tervezést és jobb döntések meghozatalát teszik lehetővé. A 2013-as bemutatása óta a Kennametal Novo-ja, ami egy digitális folyamattervező alkalmazás, folyamatos fejlődésen ment keresztül.

Az alkalmazás célja, hogy pontos adatokat biztosítson a szerszámokról, (marás, fúrás, szerszámok, szerszámtartók, póralkatrészek, sebességek, előtolások és még sok más adat) mindezt digitális formában. Ezzel jelentős mennyiségű időt takaríthat meg a felhasználó számára, hiszen a folyamatok becslésével és a szerszámkatalógusok órákon át tartó böngészésével már nem kell a kezelőnek foglalkozni. A Machining Cloud-nak köszönhető kapcsolaton keresztül ez az intelligencia a CAD/CAM szoftverekkel történő alkatrész tervezési folyamatoknál, a szimulációknál, beállításoknál, a tényleges megmunkálásnál, és a szerszámtár kezelésénél is hasznosítható.

A maximális teljesítmény elérésének egy másik alappillére, hogy az ily módon elért fejlesztéseket, átültethessük a tényleges gyártási folyamatokba, tehát hogy a felhasználó saját szerszámairól és folyamatairól begyűjtött pontos adatok alapján látható legyen, hogy a gyártás mely szakaszában növelhető a hatékonyság. Így jutottak el végül a NOVOsphereTM megalkotásához, ami jelentős előrelépésnek számít a munkafolyamatok elvégzésében.

novo_2_cikk

“Észrevettük, hogy a legtöbb forgalmazó próbálja valamilyen módon digitálisan is elérhetővé tenni az adatokat, de a digitális hozzáférés csak a kezdet,” mondta John Jacko, a Kennametal ügyvezető igazgatója és vezető marketing menedzsere. „A Kennametal stratégiája abban különbözik másokétól, hogy főleg a gyártási folyamatok javításához szükséges szerszámadatok biztosítására koncentrál.”

novo_1_cikk

Jacko elmondása alapján a NOVOsphereTM megalkotásával az elejétől kezdve az volt a cél, hogy egy nyílt rendszert biztosítsanak, ami tökéletesen együtt tud működni a gyártó rendszerével. Így érhető el, hogy a vásárlókat pontos szerszámadatokkal és a termelékenység növeléséhez szükséges tudással lássák el. A NOVOsphereTM a gyártó igényeire építették, ügyfeleik termelékenységének fokozását 6 alapvető lépés teszi lehetővé:

  • Kiválasztás és tanácsok: Ez az a lépés, ahol a felhasználó kiválaszthatja a megmunkálási stratégiát a gép, alapanyag, az alkatrész tulajdonságai és a részletes leírások alapján. Mi a legjobb megközelítés? Milyen hosszú lesz a megmunkálás? Mennyibe fog kerülni? Milyen szerszámokra van szükség?
  • Szimuláció: A teljes gyártási folyamat szimulációját például egy CAM szoftver segítségével végezhetjük. így fény derülhet a méretekkel kapcsolatos problémákra, az ütközésekre és a fellépő erőkből adódó esetleges komplikációkra.
  • Információgyűjtés és vásárlás: Ebben a lépésben a felhasználó ellenőrizheti, hogy mik azok az eszközök, amik rendelkezésére állnak a folyamat elvégzésére, valamint a szükséges eszközöket meg is vásárolhatják a programon keresztül.
  • Optimalizálás: Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy a tényleges folyamat menetét ellenőrizzük. Mennyivel tér el folyamat a tervezett ciklusidőtől és ártól? Mennyire következetes a szerszámhasználat és a folyamatok?

novo_5_cikk

A megfelelő adatok jelentik a kulcsot a termelékenységhez. A NOVOsphereTM lehetőségei a nyitott architektúrájának köszönhetően határtalanok. A NOVOsphereTM a tökéletes példa arra, hogy „a más megközelítés a jobb megközelítés”.

A tervezéstől a beszerzésig

Lenyűgöző, hogy a pontos szerszámadatok milyen sok területen képesek javítani a folyamatok hatékonyságán. Egy remek példa erre a DP Technology vállalat, akik importálták a NovoTM által biztosított szerszámozási adatokat (ami most a NOVOsphereTM része) az ESPRIT felhő-alapú CAM szoftverének legújabb verziójába. Ezzel nem csak a programozók számára takarítanak meg rengeteg időt, de a kézi szerszámtervezéshez képest sokkal pontosabb eredmények elérését is lehetővé teszik. Természetesen a szerszámok adatait a gyártási folyamatok során is felhasználhatják, így a valós szerszámok, alapanyag, alkatrész tulajdonságok alapján dolgozhatnak. A műhelyben hasznosítható adatok nagymértékben megkönnyítik a szerszám beállítási folyamatokat, ami a manuális módszerhez viszonyítva hatalmas időmegtakarítást jelent.

A NOVOTM felhasználók számára lehetőség van arra is, hogy árajánlatot kérjenek a legközelebbi Kennametal forgalmazó partnerektől az ajánlatkérés funkció segítségével. A ToolBOSSTM alkalmazás használatával láthatjuk, ha a folyamathoz javasolt szerszám szerepel a ToolBOSSTM szerszámtárában,  így a tervezés és a beruházás is költséghatékonyabbá válhat. A NOVOTM már Android, Apple és Windows tableteken is használható, ami nagymértékben megkönnyíti a műhelyben dolgozók és a folyamattervező mérnökök közti kommunikációt.

toolboss_

A valós szerszámadatok biztosítása egy dolog, viszont a NOVOspereTM által biztosított folyamatoptimalizálási lehetőségek, amiket a műhelyben lévő eszközök tényleges teljesítménye alapján alkalmazhatunk, egyedülállóan hatékonnyá teszik a rendszert.” A NOVOTM Optimize a legújabb intelligens alkalmazás a NOVOsphereTM-ben,” mondta Colin Tilzey, a Kennametal innovációs csoportjának vezetője. „Valós idejű információk alapján határozza meg, hogy hogyan teljesítenek az adott szerszámok, vagy gépek, emellett figyeli, hogy hol lehetne javítani a folyamat hatékonyságán.”

A NOVOTM Optimize a műhelyben található minden eszközről képes információkat begyűjteni. A NOVOTM-val való kapcsolata révén pedig automatikusan felajánlja a folyamat optimalizálásának lehetőségéit, és a hatékonyabb munkavégzést biztosító szerszámozási paramétereket.

Forrás: Kennametal

További információ:

A Kennametal hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]