Biztonság és energiahatékonyság az automatizálásban

2014_11_19-20-FANUC_roadshow_cikkbe_1 Hogyan kell biztonságosan és nagy energiahatékonysággal kialakítani automatizált rendszereinket? Erre és még számos más, hasonlóan érdekes kérdésre adtak átfogó választ a FANUC, az Infocontrol és a Festo munkatársai novemberi roadshow-juk állomásain, melynek utolsó, törökbálinti helyszínére mi is ellátogattunk.

A roadshow fő célkitűzése volt, hogy minél hatékonyabban meg tudják szólítani a szervező cégek a jövő generációit és az aktív mérnököket, így igyekeztek minél szélesebb körben, az ország számos pontján megrendezni bemutatóikat, illetve a szándékuknak még jobban nyomatékot adva, elsősorban felsőoktatási helyszíneken tartották a prezentációkat.

A rendezvény első, délelőtti szekciójában a résztvevők szakmai előadásokon ismerkedhettek meg a felsorolt témákkal, majd a délutáni, második szekcióban már a gyakorlatiasabb bemutatókon volt a hangsúly, szemléletes demonstrációkon nyert értelmet a délelőtti elméleti fejtegetés.

A rövid bemutatkozás és cégbemutatások után rögtön a szakmai előadóké volt a főszerep. Zólomy Zsolt, az Infocontrol Hungária Kft. ügyvezetője az ipari balesetek jogi és gazdasági hátterének áttekintése után összefoglalta az üzemi biztonsághoz tartozó legfontosabb irányelveket, szabványokat, valamint kiemelte, hogy cégük hogyan tud segítséget nyújtani a gépek biztonságos kialakításában. Raptis Dimitrios, a Festo Didactic szaktanácsadója előadásában az oktatás fontosságát és a Festo oktatási tevékenységét mutatta be.

Rövid szünetet követően már a hardverek kerültek a középpontba. Az Infocontrol Hungária Kft. által forgalmazott PILZ biztonsági megoldások bemutatása során Kordován Tibor, a vállalat mérnök üzletkötője kihangsúlyozta, hogy a magas biztonsági követelményeket kielégítő termékeik szélsőséges körülmények között is képesek garantálni a nagyfokú biztonságot és üzembiztos működést. Ezt a gondolatot folytatva a biztonságos robotos munkahelyekről és kollaboratív robot megoldásokról tartott előadást Sárkány László, a FANUC Hungary Kft. értékesítő mérnöke, majd Radvány Miklós, a Festo Kft. termékvonal menedzsere az elektro-pneumatikával garantált gépbiztonságról, majd a pneumatikus megfogókészülékek biztonsági hátteréről beszélt részletesen előadásában.

2014_11_19-20-FANUC_roadshow_cikkbe_2Az ebédszünetet követően ismét Radvány Miklós vette fel az előadások fonalát és a pneumatikus rendszerek energiahatékonyságáról tartott előadást, mely során külön kiemelte az energiahatékonyságra való törekvés csapatmunka jellegét, illetve bemutatta, milyen sok lehetőség kínálkozik azoknak, akik szeretnék csökkenteni a sűrített levegő előállításához és felhasználásához kapcsolódó költségeiket.

Ha már energiahatékonyság, akkor a FANUC robot és szerszámgép portfóliójához kapcsolódó energiamegtakarítási lehetőségek és eljárások következtek, Sárkány László előadásában. Előadásában elsősorban a FANUC gépeinek és rendszereinek energiahatékonyságot szolgáló tulajdonságait emelte ki, majd átadta a szót Radvány Miklósnak, aki az előadások egyfajta levezetéseként a Festo Bionic részlegének fejlesztéseit foglalta össze. Megtudhattuk, hogy ezek a nem feltétlenül megtérülő fejlesztések milyen szerepet töltenek be a Festo kutatási tevékenységében, valamint, hogy az állatvilágból szerzett ötletek hogyan befolyásolhatják akár a pick-and-place robotmegfogóinak piacát.

[nggallery id=195]

További információ

A FANUC Hungary Kft. oldalán.
Az Infocontrol Hungária Kft. honlapján.
A Festo honlapján.

Megosztás
[
    ]