Utazás a holland színfalak mögé 2/2 – Dynobend gyárlátogatás

Dennis Scholten, a Dynobend ügyvezetője

Dennis Scholten, a Dynobend ügyvezetője

Ahogy a cikk első részében ígértem, folytatódik a beszámolóm a hollandiai utazásunkról, immár a csőhajlító gépeket gyártásával foglalkozó Dynobend gyára tájáról.

Üzemlátogatás – avagy mindent a szemnek

A helyszínen a cég fiatal ügyvezetője, Dennis Scholten fogadott minket. A rövid bemutatkozást és ismerkedést követően el is indultunk, hogy felderítsük a céget. Bár az időkeret szűkre volt szabva, a körsétát nem tudtuk rövidre fogni. Dennis a céget, a futó projekteket, az alkalmazott technológiákat és a kedves munkatársakat bemutatva egyre jobban belejött a mesélésbe, így mi egyre több projektet, gyártási eljárást és személyes élményt ismerhettünk meg. Ezekből ízelítőként most Önök is láthatnak valamennyit, amennyit 5 percbe sikerült belesűríteni:

Nyugalom, a hűség garanciája

Ahogy a filmben is jól látszik, a cég rendkívül barátságos és nyugodt környezetről, munkakörülményekről árulkodik. Az első, ami szokatlan és feltűnő volt, hogy a dolgozókegyszer csak eltűntek, és a műhelyben gyűltek össze egy közös kávézásra. Dennis később elmondta, hogy naponta háromszor találkoznak a dolgozók egy-egy 10 perces kávészünetre, ahol lehetőségük nyílik egy kis beszélgetésre, a személyes kapcsolatok ápolására avagy egy-egy projekt előrehaladásának egyeztetésére. Ez nagyon jót tesz a munkamorálnak, a közösségi szellemnek és a munkatempónak is. Az emberek ugyanis sokkal motiváltabbak, hűségesebbek a céghez, hiszen tudják és érzik, hogy itt megbecsülik őket.

Műalkotás, kihívás, szenvedély

King Abdulaziz Centre for World Culture

Ahogy az szinte minden forgatáson igaz, sokkal több minden elhangzik, mint ami – hosszánál fogva – végül a 3-5 perces videóba bekerülhet. Így történt ez most is, és ezért nem került bele néhány érdekes történet. Dennis elmondta, hogy számos projekten dolgoznak a legkülönbözőbb területekről. Az egyik legnagyobb szabású projektjük most éppen a Közel-Keletre készül: Abdulaziz király világ-kulturális központjának (King Abdulaziz Centre for World Culture) kialakításában vesznek részt. A tervezők az épületet rozsdamentes acél csövekkel szeretnék körbevenni, amit a holland cég 6 méteres, csavart, hajlított, lapított csövek összeállításával valósít meg. A projekt rendkívüli pontosságot kíván meg: minden egyes egyedi gyártású csövet századmilliméteres eltéréseken belül kell legyártani, hogy azok egyáltalán összeszerelhetőek legyenek a végén.
Egyedi csövek, rendkívüli pontosság

 

Bonyolultságában nagy

Egy másik kihívást pl. éppen a technológiai bonyolultsága tesz naggyá: mint ismeretes, a PVC előállítását és formálását hőhatások segítségével végzik. A Dynobend sikeresen kikísérletezte a PVC hideghajlítását. Ez számos előnyt jelenthet pl. a vasúti és vízi járművek kialakításánál, hiszen a műanyag nemcsak könnyebb, mint a fém, de a hőhidak kialakulását is megakadályozza. Így ha a hajók vagy vonatok ablakát műanyag keretekbe teszik, a belső térben nem alakulnak ki páralecsapódásra alkalmas felületek.

PVC ablakkeretek - könnyű és hőhídmentes megoldás

A következő projekt a darabszám miatt kívánt különleges megoldást. Egy holland szarvasmarha tenyésztő jelentős összeget fektet a telephelyei modernizálásába, ami az istállók korszerűsítését is jelenti. A gazda a szarvasmarhákat elválasztó elemeket fémből szeretné kialakítani, de nagyon fontos, hogy az állatok ezektől véletlenül se sérülhessenek meg, hiszen az nagy pénzügyi veszteséget jelent. A kordonoknak így stabilnak, egyszerű vonalvezetésűnek és kvázi ergonomikusnak kell lenniük egyszerre. A kordonokból meglehetősen nagy, évi többezer ezer darabot kell legyártani, ezért fontos szempont volt az automatizálás. A Dynobend más beszállítókkal együttműködve egy robotizált megoldást alakított ki, ami képes ezt a mennyiséget kezelni. A rendszert egyetlen ember tudja kezelni: az ő feladata a nyers csövek betöltése az adagolóba, valamint a kész termékek elvétele a gyűjtőből.
Azt már csak mint mellékes információt mesélte el Dennis, hogy a projekt kezdetén személyesen igyekezett megismerni az ügyfél igényeit: vette a csizmáját és a munkásruháját, és egy napot a farmon dolgozott, hogy testközelből láthassa és pontosan megérthesse, mire is van szükség…

Komplett automatizálás és kulcsrakész megoldások a Dynobend-től

Csak együtt érdemes…

Dennis többször kihangsúlyozta, hogy a projektek megvalósítása legtöbbször csak a beszállítókkal és megrendelőkkel szorosan együttműködve lehet sikeres. Szinte minden esetben tájékozódnak a megrendelő egyéb tevékenységeiről, így többször előfordult már, hogy más termékeik gyártását is tudták egyszerűsíteni egyetlen csőhajlító géppel. Nagyon fontos a műszaki paraméterek és elvárások folyamatos egyeztetése, ellenőrzése. A vevők így bármikor eljöhetnek megnézni, hogyan halad a gépük építése, ottlétünkkor éppen egy német partner dolgozott együtt egy dynobendes mérnökkel, hogy az elvárásoknak tökéletesen megfelelő profilokat tudjanak hajlítani. Az együttműködés azonban nem csak a megrendelővel, hanem a különböző beszállítókkal is nagyon fontos: éppen a PVC-s példa esetén az anyagtechnológusok tudása játszott kulcsszerepet a sikerben.

Összetett profil hajlítása sem jelenthet megoldhatatlan kihívást
Ettől függetlenül a Dynobend kulcsrakész megoldások elkészítését is vállalja, Dennis sokszor nevezte magukat egyetlen közös pontnak az ügyfelek számára. A vevői igényeik kielégítéséhez ugyanis elegendő csak hozzájuk fordulni, mivel ők elvégzik a teljes rendszerintegrációt, az automatizálás kialakítását, a vezérlések összehangolását és természetesen a megfelelő hajlítási műveletek elvégzésére képes gépek fejlesztését.

Folyamatos megújulás, folyamatos siker

A Dynobend eredetileg a 90′-es évek elején alakult, de csak 2004 óta szerepel ezzel a névvel. A cég filozófiájában megtalálható az az ötlet, hogy minden második évben kifejlesszenek valamilyen új megoldást a csövek és profilok hajlítására. A tervezés, a kutatás és a fejlesztés is házon belül zajlik, csakúgy mint a szükséges elemek forgácsolása, gyártása. Olykor az újdonságok kifejlesztése is az ügyfelekkel közösen történik, amire jó példa egy kisebb, ám technikailag továbbra is kihívást jelentő projekt. Egy megrendelő számára fűtőszálakat kellett hajlítani egészen bonyolult formára, az ehhez kialakított technológiai megoldás azonban – természetesen az ügyfél tudtával és jóváhagyásával – sztenderdizálásra került, és a jövőben a Dynobend portfóliójának elérhető részét képezi.
A csőhajlító gépek rendszerint moduláris felépítésűek, ennek köszönhetően nagyon egyszerűen szervizelhetők, felújíthatók, átalakíthatók. A régi gépeket általában visszavásárolják az ügyfelektől, majd felújítva ismét értékesítik. A moduláris felépítésnek köszönhetően az elektromos és szoftveres újítások is könnyen kivitelezhetők az öregebb modelleken. Ezekre rendszerint magas a kereslet, rövid időre térnek vissza az “alma mater” kapui mögé.

Dynobend - State of the art in bending

[nggallery id=188]

További információ:

A Dynobend honlapján
A Dynobend hivatalos magyarországi forgalmazója, az EPL-Tech Kft. holnapján

Megosztás
[
    ]